Felezd meg a kiadásaidat! - Rezsicsökkentő megoldások
Magasak a számlák, és húzni kellene a nadrágszíjon? Kezdd a felesleges dolgok lefaragásával!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A havi kiadások oroszlánrészét a lakás fenntartására fordított összegek teszik ki, évszaktól függetlenül. A rezsin télen nem könnyű spórolni, a tavaszi-nyári hónapokban azonban nem kell hozzá más, mint egy kevés önuralom, némi lemondás és egy jó adag odafigyelés. 

Ha betartasz néhány szabályt, leszoksz az energiazabálók használatáról, és képes vagy belátni, hogy mi az, amiről igenis le kell mondanod a pénztárcád érdekében, hosszútávon feleannyiba kerül majd a lakásod fenntartása. Íme, néhány egyszerű, de annál többet érő tipp!

Válts energiatakarékos izzóra!

Köztudott, hogy az Európai Unió 2009. szeptember 1-jén hatályba lépett rendeletével kimondta a hagyományos izzók forgalomba hozatalának 2012-ig tartó fokozatos betiltását. Ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb tehát energiatakarékos égőkre kell váltanod.

Jó hír, hogy ezek átlagosan tízszer hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos izzók, és a régiekhez képest a világításhoz negyedannyi energiára van szükségük. Az energiatakarékos izzók tulajdonképpen miniatűr fénycsövek, ezért - hogy elkerüld az idegesítő neonfényt - mindenképp jó minőségűt és meleg fényűt válassz.

Az éles, jól fókuszált fényforrást igénylő helyiségekben viszont nem praktikus az ilyen izzók használata, hiszen túl erős a fényük, ami kellemetlen a szemnek.

Helyettük válassz LED-es izzókat, melyek remek energiafelhasználásúak, hiszen csak minimális áramot vesznek fel. Az energiatakarékos izzók használatával egyébként üvegházhatású gázokból is jóval kevesebb kerül a légkörbe, így nemcsak spórolsz velük, de még a környezetet is véded.

Mondd le a felesleges előfizetéseket!

Többfős család esetében szinte biztos, hogy van egy olyan, mobil-, internet- vagy tévéfüggő családtag, aki foggal-körömmel ragaszkodik a legmagasabb tarifájú, százcsatornás előfizetési csomaghoz. Ha azonban okosan közelítesz a témához, kiharcolhatsz egy mindenki számára előnyös kompromisszumot. Első körben gondold végig, mely tévécsatornákat nézitek a leggyakrabban, és a szökőévben nézett, méregdrága kábelcsatornát egyszerűen mondd le. A csatornacsomagok között több ezer forintos eltérés lehet, így egy okos váltással jelentős összeget spórolhatsz. Optimális megoldás, ha mindenre egy szolgáltatótól, egy csomagban fizetsz elő. Bátran érdeklődj a családi kedvezmények felől, és ne félj élni az akciós lehetőségekkel se.

Az sem árt, ha szűkös időkben átgondolod az évekkel ezelőtt megrendelt magazinok előfizetését, és lemondasz néhány feleslegesen járatott lapról - ezzel újabb ezreket tarthatsz a pénztárcádban. Ráadásul nem is érzed majd nagy érvágásnak a dolgot, mivel a legtöbb magazint már az interneten is olvasgathatod.

Tipp
A világháló az állandó mobiltelefonálás kiváltására is jó megoldás. Erre találták ki az ingyenes telefon- és videóbeszélgetést kínáló szolgáltatásokat és a különféle csevegőoldalakat. Így gyakorlatilag az internet-előfizetéssel letudod a mobilozást, és közben még a percdíj sem ketyeg.

Óvatosan a vízhasználattal!

Ha kiváltod a fürdést rövid tusolással, vagy víztakarékos, szabályozható csaptelepet használsz, máris köbméterekben mérhető vízmennyiséget spórolsz havi szinten. Emellett természetesen továbbra is érvényben vannak az olyan, talán unalomig ismételt okos tanácsok is, mint az, hogy ne folyasd a vizet fogmosás közben, vagy zárd el rendesen a csapot.

Nem árt azonban, ha a fürdő másik nagy potenciális vízfogyasztóját is megfékezed: a mosógépet. Ha a készüléked nem éppen egy modern ökomasina, az állandó járatással ezrekben mérhető energiát és vízdíjat zabál fel. A megoldás: nevezz ki egy napot nagymosásra, és csak akkor indítsd be a gépet. Ha a szennyeződés nem igényli, moss alacsonyabb hőfokon - a mai mosóporok mellett a 30°C-os mosási hőmérséklet is elég. A kisebb öblítéseket kézi mosással is elvégezheted néhány liter víz felhasználásával. Lehet, hogy kicsivel több munkát és szervezést igényel a dolog, de hosszútávon a megtakarítás behozza a ráfordított időt.

A mellékhelyiség sem mellékes kérdés

Bármennyire hihetetlen, a statisztika szerint egy ember átlagosan napi 45 liter vizet használ WC-öblítésre, ráadásul jó minőségű ivóvizet. Nyilvánvaló, hogy a rendszer a közeljövőben nem fog alapjaiban megváltozni, így maradnak az apró, de azért célravezető trükkök. Itt vannak például a takarékos, kétmennyiségű öblítéstechnikával működő, nyomógombos WC-tartályok, melyek beépítésével az egyszeri öblítéshez használt kilenc liter vizet három-hat literre mérsékelheted.

Ezzel a harmadára csökkentheted a napi fogyasztást, vagyis az eredményt már az első hónapban látod majd a számládon. Egy többfős családnak ez már komoly nyereség. Családi házaknál az ideális megoldás persze egy komplett vízforgató berendezés beszereltetése, mellyel újra felhasználhatóvá tehető a fürdővíz vagy a mosdóból leeresztett, csak egy-két bögre elöblítésére használt, alig szennyezett víz.

Ez az álommegoldás természetesen a lehető legkörnyezetkímélőbb, viszont a méregdrága kiépítés miatt legtöbbünk számára csak elérhetetlen luxus marad.

Ezt is szeretjük