Miért használj fa vágódeszkát, ha fontos az egészséged? Mutatjuk a kutatást
A konyha alapvető tartozéka, ám nem mindegy, milyen anyagból készült.

vagodeszka 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vágódeszka amilyen fontos, olyan veszélyes, hiszen rengeteg élelmiszerrel érintkezik, így a baktériumok, a szennyeződések és a szagok is megtapadnak a felületén. A veszélyesebb kórokozók pedig utat találnak maguknak a résekbe, ahonnan nagyon nehéz eltávolítani őket.

Természetesen mindenfajta igényt és stílust kielégítő deszkákból lehet válogatni: üvegből, fémből, kerámiából, műanyagból és akár gránitból is kapható. De lehet, hogy érdemes megmaradni a beváltnál.

Ezért használj fa vágódeszkát

A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének munkatársai korábbi kísérletük során bebizonyították, hogy a fa vágódeszkáról már a használat utáni harmadik percben eltűnt az ételmérgezést okozó baktériumok 99%-a. Ugyanez már nem mondható el a műanyagról, amelyen a lisztéria, a szalmonella és az E.coli baktérium is vígan tovább élt.

A kutatók eredetileg azért fogtak bele a kísérletbe, mert módszereket kerestek arra, hogyan lehetne a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni, ezért egy éjszakára mosatlanul állni hagytak egy fa- és egy műanyag eszközt.

Reggelre a műanyag deszkán a baktériumok többszörösét mérték, míg a fáról szinte teljesen eltűntek. Bár a fertőtlenítő hatás ezzel még nem lett bizonyított, az eredmények a korábbi tévhitek - miszerint a műanyag vágódeszka sokkal higiénikusabb - felülvizsgálatát kívánták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Mire figyelj használatnál és tárolásnál?

  • A fertőzést úgy kerülheted el legegyszerűbben, ha külön deszkán szeleteled a nyers húst és minden egyebet.
  • Célszerű továbbá nagyméretű vágódeszkát vásárolni, hiszen ezen egyrészt több élelmiszer elfér, másrészt nem csúszkál, és biztonságosabb rajta a szeletelés.
  • Mosogatás előtt kapard le az ételmaradékot, ezután alaposan tisztítsd meg, de vegyszerek helyett válassz inkább természetes tisztítószereket!

Nem gondoltuk, hogy egy vágódeszka szép is lehet

Első ránézésre az ember nem is gondolná, hogy ezek a művészi alkotások valójában igazi, használható vágódeszkák, pedig a fára készült festmények nemcsak csodaszép ékei lehetnek a konyhának, de tökéletesen megfelelnek a feladatuknak is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük