Hogy kell pontosan metszeni a faágat, hogy a növénynek a legjobb legyen? Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük

Egy metszés, de mégsem annyira egyszerű: hogy lesz szakszerű a fametszés a kertész szerint?

GettyImages-1020489148
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akárcsak az embernek, aki időnként beül a fodrászszékbe, úgy a fának is szüksége van időnként a metszésre. Az azonban távolról sem mindegy, hogyan történik a metszés: ha valaki nem jól csinálja, többet árthat a növénynek, mint amennyit használ.

Ha a te kertedben is nő néhány fa, akkor fontos, hogy megismerd a metszés csínját-bínját: Megyeri Szabolcs kertész tanácsai a segítségedre lesznek.

Miért fontos a metszés?

Először is érdemes tisztázni, miért érdemes időről időre elvégezni a metszést: több okból is történhet, és nem kizárólag esztétikai szerepe van.

- A metszésnek több oka is lehet. Alapvetően azért történik, hogy a koronát vagy a törzset alakítsuk, hogy az ágrendszert formázzuk, vagy éppen a beteg, elhalt részeket távolítsuk el. A gyümölcsfák esetében az ifjítás, a terméshozam növelése is cél lehet, ez azonban a fák metszésének egy speciális területe, és gyümölcsfánként eltérő is lehet az eljárás menete. A díszfákat illetően sokkal egységesebbek a tennivalók, így a kerti vagy az utcafronti fák karbantartása könnyebben összefoglalható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyakori eset, hogy egy-egy fa a vártnál terebélyesebbé, nagyobbá fejlődik, és gondot okoz, így például árnyékolja az ablakokat, belenő a légvezetékekbe, ránő a tetőre, átlóg a szomszéd portájára, vagy akadályozza a közlekedést az utcafronti területeken. Az ilyen esetek megelőzhetőek körültekintő faj- és fajtaválasztással. Vásárláskor ezért mindig az adott fafaj felnőttkori, leendő méretét kell alapul venni, és a magasság mellett az oldalirányú terjeszkedéssel is számolni kell. Ezeket az adatokat ültetéskor sem szabad elfelejteni, így például a kerítéshez mért távolság mindig úgy kerüljön kiszámításra, hogy a fa évek múlva se okozzon szomszédi vitákat. Kisebb kertekbe, utcafrontokra, előkertekbe mindig a kompakt méretű vagy az úgynevezett determinált növekedésű (például oszlopos vagy gömb alakú koronát nevelő) típusokat részesítsük előnyben - mondja a kertész.

Hogyan kell pontosan metszeni?

Kulcskérdés, hogy az ág mely szakaszán, és az sem mindegy, hogyan és mivel történjen a vágás, hiszen nem mindegy, milyen lesz a metszett felület. A helytelen eljárás közvetetten a fa életébe is kerülhet.

A metszés alapvető lényege, hogy egyenes, roncsolásmentes metszlapú sebfelületet kapjunk, ugyanis ezen keresztül nehezebben jutnak be a kártevők, kórokozók, valamint az ilyen szabályos vágást, vagyis a sebfelületet könnyebben be tudja így nőni a kéreg. Az is fontos, hogy a vágás lehetőleg csonk nélküli legyen, tehát a törzshöz, ághoz minél közelebb történjen meg.

A nem szakszerű metszés, például a sajnos sokszor alkalmazott tördeléses módszer oda vezethet, hogy a fa könnyebben betegszik meg, hanyatlásnak indul, így végül akár balesetveszélyes helyzet is előállhat, mikor egy ilyen legyengült, szerkezetileg is sérült fa egy viharban nagyobb ágait veszti, vagy egyszerűen kidől.

A helyesen metszett fák az utókezelést is megkapják, vagyis a sebfelületet valamilyen sebkezelővel kezeli le a munkálatokat végző, ez pedig nagyon sokat számít a növény egészsége szempontjából, a lezárt seb ugyanis így már nem jelent nyitott kaput a fertőzéseknek, gombás megbetegedéseknek - mondja a szakértő.

Természetesen a metszőszerszámot is tudatosan kell megválasztani. A kertész szerint egyáltalán nem mindegy, milyen az olló, de nem csak azért, mert a rossz állapotú, gyenge élű eszközök lassítják és nehezítik a munkát:

- Mindig éles, roncsolásmentes felületet adó fűrészt szükséges használni, emellett lényeges tudnivaló, hogy a vágóeszközt minden új növényen való bevetés előtt le kell fertőtleníteni, hiszen a nyílt sebfelületbe könnyedén átvihetők a fertőzések az egyik példányról a másikra. Használható kézifűrész vagy motoros láncfűrész, utóbbi inkább csak a nagyobb, termetesebb ágak lemetszéséhez szükséges. Láncfűrészből már kaphatóak elektromos, sőt akkumulátoros változatok is, melyek halkabbak, könnyebbek, és karbantartásuk is jóval egyszerűbb.

Persze amennyiben csupán évi egy-két alkalomról van szó, jobban kifizetődő pár órára bérelni az eszközt. A láncfűrészek fokozottan balesetveszélyes eszközök, használatuk kiemelt odafigyelést igényel!

A metszés nem összetett feladat, ha földközeli ágakról vagy alacsony termetű fáról van szó, sok esetben azonban magasan lévő ágakat, hajtásokat is érint a munka. Ez veszélyes üzem, ezért ilyen esetben mindig legyen a közelben egy segítő ember. Jó szolgálatot tehetnek a teleszkópos nyéllel rendelkező ágvágó fűrészek, melyekkel még karvastagságú, akár 3-5 méter magasan lévő ágak is kényelmesen levághatók. Kaphatók, illetve bérelhetők hosszú nyélre rögzített, kis méretű, láncos ágvágó eszközök is, melyekkel minimális erőkifejtés mellett is hatékonyan, gyorsan elvégezhető az ágak szanálása. A fára mászás, vagy a törzsnek támasztott létrán való megközelítés sokkal kockázatosabb, érdemes elkerülni a balesetveszélyes helyzeteket.

Nagyobb ágak lemetszésekor mindig legyünk figyelemmel a lezuhanó ág várható útjára, a személyi sérülés mellett jelentős anyagi kárt is okozhatnak a súlyos, több tíz kilogrammos hajtások. A méretesebb ágak vagy rosszul elhelyezkedő, esetleg túl magasan lévő növényi részek metszését bízzuk szakemberre, aki alpintechnikával, szakszerűen és biztonságosan képes elvégezni a munkát - magyarázza Megyeri Szabolcs.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

 Így lehet csodás fűszerkerted

A kertész egy korábbi alkalommal abban is adott tippeket, hogyan alakítható ki udvarodon egy csodás fűszerkert.

 (Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük