Ezreket spórolhatsz a villanyszámlán: 3 egyszerű dolog, amiért fizetned sem kell

A villanyszámla egyre nagyobb kiadást jelent. Így spórolj!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtési szezon végével a legtöbb otthonban a villanyszámla teszi ki a rezsiköltségek nagyobb részét, nem beszélve arról, hogy az áram díja idén is magasabb lett.

Nem árt odafigyelni, milyen égőt, illetve milyen energiaosztályú elektromos berendezéseket használsz, azonban akkor is rengeteget spórolhatsz, ha nincs pénzed nagyobb beruházásra. A következő módszerek betartása nem kerül semmibe.

Ügyelj a hűtőre!

A villanyszámla tetemes részét teszi ki a hűtőszekrény fogyasztása, köszönhetően többek között annak is, hogy az otthonok jelentős százalékában még mindig régi, nem túl energiatakarékos berendezés található. Ha azonban még nem tudsz újat venni, a régivel kapcsolatban is bevethetsz néhány spórolós tippet.

A legfontosabb, hogy ne nyitogasd feleslegesen a hűtőt, és soha ne tartsd hosszabb ideig így, ekkor ugyanis felmelegszik az étel, az újbóli lehűtéshez pedig rengeteg energiára van szükség.

Fontos, hogy rendszeresen leengedd, emellett jégmentesítsd, az ingatlan.net magazin szerint például egycentis jégvastagság mellett háromnegyedével is nőhet a hűtő fogyasztása. Mindemellett állítsd a fagyasztó hőmérsékletét -18, a hűtőterét pedig 5-6 Celsius-fokra, ennyi is elég az ételek minőségének megőrzéséhez.

Állítsd át a bojlert!

Ha villanybojlered van, nem árt tudnod, hogy áramszámlád jelentős részét ez teheti ki. Ha nem akarod gázbojlerre cserélni, megpróbálhatod úgy beállítani, hogy kevesebbet fogyasszon. Ha túl magasnak ítéled a villanyszámlát, állítsd alacsonyabb hőmérsékletre a bojlert, nem szükséges ugyanis, hogy tűzforróra melegítse a vizet, ha utána úgyis hideg vizet engedsz hozzá, hogy le tudj fürödni.

Tapasztald ki, mi az a hőmérséklet, ami még megfelelő, emellett az is segít, ha gondoskodsz a bojler szigeteléséről, például vastagabb anyaggal, pokróccal vagy paplannal borítod be, természetesen betartva a biztonsági előírásokat - fontos, hogy gázbojler esetén ezt sose tedd, ugyanis tűzveszélyes!

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne fogyassz készenléti áramot!

Lehet, hogy egy-egy elektromos berendezés önmagában nem tesz hozzá sokat a villanyszámlához azzal, ha stand by üzemmódban marad, azonban, ha egy háztartás teljes készenléti fogyasztását összeadod, már jelentős összeget kaphatsz. A villanyszerelő szakemberek szerint is megéri, ha áramtalanítod azokat a készülékeket, melyeket nem használsz.

Ha épp nem nézed, kapcsold ki a tévét, ha pedig hosszú időre mész el otthonról, a konnektorból is húzd ki. Ugyanez igaz a használaton kívüli telefontöltőre, a laptopra és az asztali számítógépre is: ha magát a gépet nem is akarod, a monitort mindenképp kapcsold ki, ha egy ideig nem használod.

Te hogy spórolsz az áramon?

Ezt is szeretjük