Ezért kicsi és zsúfolt a konyhád!

Amire nem is gondolnál

A konyhát nem könnyű berendezni. Elkövethetsz olyan hibákat, melyek neked talán nem is szúrnak szemet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhád összképe sokat elárul a személyiségedről és az ételhez való viszonyodról. Mindez elsősorban a stílus szintjén zajlik. Kialakításánál és berendezésénél azonban nem pusztán a személyes ízlést kell figyelembe venni, hanem a lakás egészét, hogy a konyha tökéletesen illeszkedjen bele, továbbá a konyhául szolgáló helyiség méretét.

Hiába illik ugyanis hatalmas faasztal hozzá: ha nincs elég hely, kreatívan kell nyúlnod a berendezéshez, különben a végeredmény sötét, zsúfolt és használhatatlan lesz. Ismerd meg azokat a hibákat, melyeket a legtöbben elkövetnek a konyha kialakításánál!

Nem a stílus az elsődleges!

Az ideális konyha illik a lakáshoz, berendezése pedig illeszkedik a helyiség méretéhez. Ha kedveled a vidéki stílust, de a konyhád mérete nem szellős és tágas, berendezésének nem kell okvetlenül nosztalgiát árasztania. Kövesd a számodra leginkább praktikus és bevált módot arra, hogyan kapcsold össze a családi élet színterét a főzéssel, de bátran használj ultramodern bútorokat és berendezéseket, vagy élj a régi és az új vegyítéséből adódó kontraszthatásokkal, ha úgy látod, ezzel világosabbá, tágasabbá teheted a teret.

A stílus tehát fontos, ám nem elsődleges. A praktikus kialakítás és a kényelmes berendezés sokkal fontosabb. Ha nagyon leragadsz a stílusbeli szempontoknál, és nem mérlegeled a beosztást és a hatékonyságot, ne csodálkozz, ha a végeredmény sötét és zsúfolt lesz. Kis tér esetében törekedj az egyszerűségre: a legjobb, ha egyszerű vonalú konyha mellett döntesz, amit aprólékosan csinosítgatsz.

Tartsd szem előtt reálisan főzési tudományodat is - hiszen legyenek bármilyen csábítóak, a konyhai csodagépek nem varázsolnak belőled remek szakácsot. A kihasználatlan konyhából pedig árad az élettelenség, ha tehát nem lelkesedsz különösebben a főzésért, alighanem jobban érzed magad egy vidékies stílusú konyhában, mint egy laboratórium jellegűben, ahol a hangsúly a teljesítményen van.

Elszeparálva a lakástól

Akiknek egyszerűen nincs elegendő terük az egybenyitott lakó- és főzőhelyiséghez vagy az étkezővel egy légtérben lévő konyhákhoz, kénytelenek megbarátkozni a kicsi konyhákkal. A kicsi alapterület azonban nem jelent egyet feltétlenül az elszigeteltséggel.
Ha a legalapvetőbb felszereléseken kívül másnak nem is jut benne hely, nem kell, hogy a konyha kikerüljön az otthon vérkeringéséből, hiszen az csak fokozza a szűkös érzetet. Ha folyosóra nyílik, egy kettős szárnyú ajtó jelentősen enyhíthet a fülke jellegen, és térrel tölti meg a helyiséget. Vizsgáld meg, hogyan viszonyul a környező helyiségekhez: talán megnyithatod a teret, legalább részben, a nappali felé, és ezzel máris szellősebbé, világosabbá varázsolhatod a helyiséget.

Rossz helyen a tűzhely, a hűtő vagy a mosogató

A konyhatervezést három alapvető szempont uralja: hova kerüljön a mosogató, a tűzhely és a hűtőszekrény. Ha ezeket megfelelően rendezed el, viszonylag nem nehéz a többi elemnek is logikusan megtalálni a helyét. A legtöbb konyhaberendező tervének alapja a konyhai háromszög, a három fő munkaterületet - mosogatót, tűzhelyet és hűtőt - összekötő képzeletbeli vonal. Ergonómiai szempontból bármely kettőnek két karhossznál nagyobb távolságra kell lennie egymástól, közelségük nem szabad, hogy akadályozzon a mozgásban. Egyeseknek ez talán erőltetettnek tűnik, pedig az ergonómiának legalább annyi köze van a józan észhez, mint a tudományos pontossághoz. Ha nem veszed figyelembe a munkaháromszöget, az apró konyhádat még zsúfoltabbnak és még kényelmetlenebbnek érzed majd.

A konyhagépek felfalják a helyet

A konyhagépek elrejtése a szekrényajtók mögé - a beépített hatás - esztétikai szempontból vitatható. Sok tervező ezt kényszermegoldásnak tartja, pedig a sima szekrénysorban, melyet nem törnek meg holmi kapcsolók és tárcsák, van valami elegancia. Arról nem is beszélve, hogy a rend optikailag jelentősen tágítja a teret, melyre kisebb konyhák esetében nagy szükség van. De mint egyéb esetben, e téren is köthetsz kompromisszumokat: a rozsdamentes acél vagy csillogó zománc konyhagépeket és berendezéseket közszemlére teheted - hiszen a rajtuk megcsillanó fény szintén szellős hatást kelt -, míg a többi készüléket és eszközt elrejted.

Ez alól nem képeznek kivételt a hordozható készülékek sem. A kenyérpirító, a mikrohullámú sütő, a kávéfőző és a vízforraló általában a munkalapon állnak, pedig ezek igen gyorsan felfalják a hasznos helyet. Ha tágas és világos konyhára vágysz, ezeknek is találnod kell más helyet: tarthatod őket a szekrényben, vagy, ha lehetőséged van rá, a spájzban is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár némi energiát igényel a rendszeres elrakásuk, rengeteg helyet spórolhatsz így.

Cikkünk megírásában Terence Conran Belsőépítészet című könyve segített.

Ezt is szeretjük