Ezért fogy el a fizetésed!
Nem jössz ki a fizetésedből, pedig mindent megteszel a spórolásért?

Dia

 	Márkahűség 	A hűség szép dolog, csak nem éppen olcsó. Legközelebb, ha vásárolni mész, hasonlítsd össze a kedvenc ablaktisztítód vagy éppen arckrémed összetevőit az üzletlánc saját márkás termékével. Lehet, hogy az eltérés minimális, az árakban azonban ugyancsak nagy különbség lehet, hiszen valakinek a reklámot is ki kell fizetnie.

Márkahűség

A hűség szép dolog, csak nem éppen olcsó. Legközelebb, ha vásárolni mész, hasonlítsd össze a kedvenc ablaktisztítód vagy éppen arckrémed összetevőit az üzletlánc saját márkás termékével. Lehet, hogy az eltérés minimális, az árakban azonban ugyancsak nagy különbség lehet, hiszen valakinek a reklámot is ki kell fizetnie.

Dia

 	Útközben veszel reggelit 	Sok kicsi sokra megy. Ha otthon reggelizel, vagy csomagolsz magadnak egy szendvicset, és a munkahelyeden fogyasztod el, sokkal olcsóbban megúszod a reggelit, mintha útközben egy pékségnél vásárolsz drága, ráadásul egészségtelen harapnivalót.

Útközben veszel reggelit

Sok kicsi sokra megy. Ha otthon reggelizel, vagy csomagolsz magadnak egy szendvicset, és a munkahelyeden fogyasztod el, sokkal olcsóbban megúszod a reggelit, mintha útközben egy pékségnél vásárolsz drága, ráadásul egészségtelen harapnivalót.

Dia

 	Drága tisztítószerek 	A márkás tisztítószerek egy vagyonba kerülnek, ráadásul veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak. Mielőtt kiadnál egy csinos kis összeget a különböző vegyszerekért, próbáld ki, milyen nagyanyáink házi praktikáival takarítani. Egy kis odafigyeléssel még a mosóporvásárlást is megúszhatod. 	Kapcsolódó cikk: 	Mosás 60 forintért, vegyszerek nélkül »

Drága tisztítószerek

A márkás tisztítószerek egy vagyonba kerülnek, ráadásul veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak. Mielőtt kiadnál egy csinos kis összeget a különböző vegyszerekért, próbáld ki, milyen nagyanyáink házi praktikáival takarítani. Egy kis odafigyeléssel még a mosóporvásárlást is megúszhatod.

Kapcsolódó cikk:
Mosás 60 forintért, vegyszerek nélkül »

Dia

 	Újságok és magazinok 	Mennyit költesz egy hónapban magazin-előfizetésre? A legtöbb lapnak van internetes oldala, ami ingyen is elérhető. Nézd meg, hogy a kedvenc újságaid elérhetőek-e online formában is, és gondold át, hogy valóban szükséged van-e az előfizetésre. Ha lemondod, azzal nemcsak pénzt spórolsz, de a környezetednek is jót teszel.

Újságok és magazinok

Mennyit költesz egy hónapban magazin-előfizetésre? A legtöbb lapnak van internetes oldala, ami ingyen is elérhető. Nézd meg, hogy a kedvenc újságaid elérhetőek-e online formában is, és gondold át, hogy valóban szükséged van-e az előfizetésre. Ha lemondod, azzal nemcsak pénzt spórolsz, de a környezetednek is jót teszel.

Dia


            	Ásványvíz
            	A folyadékfogyasztás fontos, de biztos, hogy egy vagyont kell költened palackozott vízre? Egy víztisztító berendezés egyszeri beruházást jelent, hosszútávon viszont sokat spórolhatsz vele, és még cipekedned sem kell.

Ásványvíz

A folyadékfogyasztás fontos, de biztos, hogy egy vagyont kell költened palackozott vízre? Egy víztisztító berendezés egyszeri beruházást jelent, hosszútávon viszont sokat spórolhatsz vele, és még cipekedned sem kell.

Dia

 	Hitelkártyák 	Talán a hónap végén, amikor elfogy a fizetésed, jó megoldásnak tűnik egy hitelkártyával fedezni a következő fizetésig hátralévő napok kiadásait, de ne feledd, hogy ezt a pénzt a következő fizetésedből fogják levonni, így csöbörből vödörbe esel. Hacsak nem feltétlenül szükséges, inkább ne használd a hitelkártyádat. 	Kapcsolódó cikk: 	A folyószámla rejtett költségei »

Hitelkártyák

Talán a hónap végén, amikor elfogy a fizetésed, jó megoldásnak tűnik egy hitelkártyával fedezni a következő fizetésig hátralévő napok kiadásait, de ne feledd, hogy ezt a pénzt a következő fizetésedből fogják levonni, így csöbörből vödörbe esel. Hacsak nem feltétlenül szükséges, inkább ne használd a hitelkártyádat.

Kapcsolódó cikk:
A folyószámla rejtett költségei »

Dia

 	Éhesen mész vásárolni 	Ha akkor ugrasz le a boltba, amikor megéhezel, jó eséllyel rengeteg olyan dolog kerül a kosaradba, amire valójában nincs is szükséged. Az éhezési roham lecsengése után ezeknek a finomságoknak a nagy része a hűtő mélyében landol, és, mire legközelebb eszedbe jutnak, valószínűleg már a szavatosságuk is lejárt. Bevásárlás előtt ezért mindig készíts listát, és próbáld meg ahhoz tartani magad.

Éhesen mész vásárolni

Ha akkor ugrasz le a boltba, amikor megéhezel, jó eséllyel rengeteg olyan dolog kerül a kosaradba, amire valójában nincs is szükséged. Az éhezési roham lecsengése után ezeknek a finomságoknak a nagy része a hűtő mélyében landol, és, mire legközelebb eszedbe jutnak, valószínűleg már a szavatosságuk is lejárt. Bevásárlás előtt ezért mindig készíts listát, és próbáld meg ahhoz tartani magad.

Dia

 	Kádfürdő 	Egy illatos, habos fürdőnél nincs is jobb módja a lazításnak egy fárasztó nap végén. Na de minden este? Egy öt perces gyors tusolással ötöd annyi vizet használsz el, mint akkor, ha teleengeded a kádat, egy hónapban pedig ez akár 150-szeres különbség is lehet. 	Kapcsolódó cikk: 	Rezsicsökkentő tippek »

Kádfürdő

Egy illatos, habos fürdőnél nincs is jobb módja a lazításnak egy fárasztó nap végén. Na de minden este? Egy öt perces gyors tusolással ötöd annyi vizet használsz el, mint akkor, ha teleengeded a kádat, egy hónapban pedig ez akár 150-szeres különbség is lehet.

Kapcsolódó cikk:
Rezsicsökkentő tippek »

Dia

 	Kis tételben vásárolsz 	A tartós cikkekből, mint amilyen a liszt, a cukor, a tartós tej vagy a tisztítószerek, megéri a nagyobb kiszerelést választanod. Ezeknek nemcsak az ára kedvezőbb, de így ritkábban is kell boltba menned, így kisebb a kockázata, hogy engedsz a csábításnak, és bevásárolsz olyan dolgokból is, melyekre valójában nincs is szükséged.

Kis tételben vásárolsz

A tartós cikkekből, mint amilyen a liszt, a cukor, a tartós tej vagy a tisztítószerek, megéri a nagyobb kiszerelést választanod. Ezeknek nemcsak az ára kedvezőbb, de így ritkábban is kell boltba menned, így kisebb a kockázata, hogy engedsz a csábításnak, és bevásárolsz olyan dolgokból is, melyekre valójában nincs is szükséged.

Dia

 	Rosszul szigetelő ablakok 	Ne az utcát fűtsd! A fűtésszámla minden lakás egyik legsúlyosabb kiadása, amit a jól működő szigeteléssel akár a felére is csökkenthetsz. A legjobb megoldás persze az ablakcsere, de néhány olcsóbb megoldással is sokat tehetsz a félelmetes számla megszelídítéséért. 	Kapcsolódó cikk: 	Felezd meg a fűtésszámlát 5 ezer forintból!

Rosszul szigetelő ablakok

Ne az utcát fűtsd! A fűtésszámla minden lakás egyik legsúlyosabb kiadása, amit a jól működő szigeteléssel akár a felére is csökkenthetsz. A legjobb megoldás persze az ablakcsere, de néhány olcsóbb megoldással is sokat tehetsz a félelmetes számla megszelídítéséért.

Kapcsolódó cikk:
Felezd meg a fűtésszámlát 5 ezer forintból!

Dia

 	Mobil-előfizetés 	Sokan vannak, akik a mobiljuk megvásárlásakor kiválasztanak egy előfizetői csomagot, és aztán eszükbe sem jut, hogy változtassanak azon. Nézz utána, nem kínál-e a szolgáltatód olyan előfizetői csomagot, ami jobban megfelel az elvárásaidnak. Ha például utálsz üzenetet pötyögni, akkor felesleges a díjcsomagba foglalt havi 50 SMS-t fizetned, de, ha egész nap az irodában ülsz a számítógép előtt, akkor talán a mobilinternet-előfizetés is felesleges.

Mobil-előfizetés

Sokan vannak, akik a mobiljuk megvásárlásakor kiválasztanak egy előfizetői csomagot, és aztán eszükbe sem jut, hogy változtassanak azon. Nézz utána, nem kínál-e a szolgáltatód olyan előfizetői csomagot, ami jobban megfelel az elvárásaidnak. Ha például utálsz üzenetet pötyögni, akkor felesleges a díjcsomagba foglalt havi 50 SMS-t fizetned, de, ha egész nap az irodában ülsz a számítógép előtt, akkor talán a mobilinternet-előfizetés is felesleges.

Dia

 	Hó eleji könnyelműség 	Sokan esnek abba a hibába, hogy, miután megérkezik a fizetésük, könnyelmű költekezésbe kezdenek, és csak a hónap közepén kezdenek aggódni amiatt, hogy miből fizetik az utolsó napok szükségleteit. A meggondolatlan költekezés ellen a legjobban úgy védekezhetsz, ha minden hónap elején költségvetést készítesz, így rögtön látni fogod, mennyi költőpénz jutott az első és az utolsó hétre.

Hó eleji könnyelműség

Sokan esnek abba a hibába, hogy, miután megérkezik a fizetésük, könnyelmű költekezésbe kezdenek, és csak a hónap közepén kezdenek aggódni amiatt, hogy miből fizetik az utolsó napok szükségleteit. A meggondolatlan költekezés ellen a legjobban úgy védekezhetsz, ha minden hónap elején költségvetést készítesz, így rögtön látni fogod, mennyi költőpénz jutott az első és az utolsó hétre.

Ezt is szeretjük
Fotó: