Rengeteget spórol, akinek ilyen anyagból épül a háza - Nem csak a pénztárcát kíméli (x)
Érdemes olyan, természetes anyagokból építkezni, melyek korlátlanul megtalálhatók a természetben, mert nemcsak a környezetet védik, de a pénztárcánkat is.

femina2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezettudatos gondolkodásmód. Az ember néha már csak kapkodja a fejét, hogy gyakorlatilag mindenre ráteszik az ökotudatos jelzőt. De hogyan építkezhetünk környezet- és pénztárcakímélő módon? 

A legegyszerűbb az, ha megpróbálunk természetes anyagokat használni. Az olyan anyagok használata is környezettudatosnak számít, melyek szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatóak a természetben - például homok, mész -, ezzel a legkisebb mértékben használjuk ki a természeti forrásainkat. 

Mi számít természetesnek?

Nem is olyan könnyű azonban eldönteni, mi tartozik pontosan a természetes anyagok csoportjába, hiszen nagyon sok mindenre rá lehet írni, hogy természetes építőanyag. Ám, ha egy lépéssel továbbmegyünk, akkor könnyen kiderülhet, hogy a természetes(nek gondolt) matéria talán mégsem annyira az. 

femina3

Vegyük például a fát, melynél természetesebb anyagot elképzelni sem lehet - egészen addig, amíg le nem kezelik valamilyen felületképző vagy -védő vegyszerrel. Ettől a pillanattól ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy most akkor környezetbarát módon építkezik-e, aki kezelt fát használ, vagy sem. 

Érdemes tehát fontolóra venni az olyan anyagok használatát, melyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak szintetikus, esetleg mérgező vegyületeket. Sajnos manapság sok gyártó rámondja a termékére, hogy környezetbarát, miközben ezt semmilyen valós dokumentummal nem tudja igazolni. Sokan például arra hivatkoznak, hogy termékük használatával fűtési energia takarítható meg.

Ami valóban környezettudatos

Ha igazán környezettudatosan szeretné valaki megépíteni álmai otthonát, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a választott anyagok előállítása, illetve majdani megsemmisítése mennyiben terheli a környezetet. Az Ytong tégla esetében például érdekes, hogy nemcsak a felhasznált alapanyagokból - mész, homok, víz és cement - adódóan, de az előállítás során felhasznált energiamennyiséget, illetve az anyag egész életciklusát figyelembe véve környezetbarát termék, amit még egy független tanúsító szervezet is igazol - Környezetbarát Védjegy tanúsítvánnyal rendelkezik.

femina1

Az is számít, mi van odabent

Persze nemcsak az építkezés, a felhasznált anyagok során érdemes a környezettudatosságra figyelni, az is fontos, hogy mennyi energiát használunk el az új házba való beköltözés után. Nyilván a legfontosabb, hogy az ember jól érezze magát az otthonában. Ehhez fontos a megfelelő klíma, de azért is, mert az energia pazarlása is károsítja a környezetet. Ki tudná feledni a csodálatos panelszigeteléseket?

Érdemes tehát odafigyelni, hogy miből építjük a falakat. Egy korszerű, önmagában is kiváló hőszigeteléssel rendelkező falazat nemcsak a pénztárcákat kímélheti meg, de a környezetet is.

Forrás: Építeni Akarok.

Ezt is szeretjük