Ennyivel drágul az élet idén: mennyi lesz a víz, a gáz és az áram?

Nézd meg, mennyivel marad kevesebb a pénztárcádban: íme, az idei árkörkép.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén is, ahogy minden év elején, drágul az élet Magyarországon. Az áfakulcs 25-ről 27%-ra emelése viszont a szokásosnál is több területen hoz változást. A közüzemi díjak, az élelmiszerárak és az utazási költségek is drágulnak, de piaci elemzők szerint a magas euróárfolyam miatt dráguló import is rányomja a bélyegét a termékek árának emelkedésére.

Így van, aki az 1,6%-os fogyasztói áremelés helyett - amit az áfaemelés indokol - átlagosan minimum 5%-os drágulást jósol. Így alakulnak a közüzemi díjak január elsejétől.

Drágul az áram

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különböző mértékben változik: a szélső határok mínusz 1 és plusz 2,7%, így szolgáltatótól függően az emelkedések a két érték között mozognak, országos átlagban ez 1,2%-os növekedést jelent.

Viszont ehhez jön még az áfakulcsváltozás miatti emelkedés is, aminek a hatása a bruttó végfelhasználói villamos energia árakban 0,6-4,2% közötti mértékben hagy nyomot, országos átlagban ez összesen 2,7%-os drágulást hoz, vagyis eszerint maximum 300 forinttal kell többet fizetni az áramért.

Távhőár: maximumon a drágulás

A távhőszolgáltatás 2011 márciusa óta változatlan szinten volt, most januártól viszont a szolgáltató majdnem minden városban a maximális mértékben, vagyis 4,2%-kal emelte.

A nemzeti fejlesztési miniszter december végén hozott rendelete szerint ugyanis a távhőszolgáltatásban az áremelés maximuma a 2011. március 31-én alkalmazott, általános forgalmi adót nem tartalmazó, tehát nettó díj 4,25%-a. A rendelet értelmében ez minősül a legmagasabb hatósági árnak.

A jórészt önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók többnyire veszteségeket könyvelhettek el a tavalyi évben, és hasonlót jósoltak 2012-re is. Budapesten az átlagos lakásméretet figyelembe véve nettó 197 037 forintról nettó 205 312 forintra nőtt a távfűtés éves költsége. Ez áfával együtt idén 215 558 forintot jelent, míg tavaly bruttó 206 888 forint volt az összes költség.

Ennyivel nő a víz ára

A vízdíjak emelését már december végén bejelentették. Az alapdíjak is drágulnak szinte mindenhol, de az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vízműveknél az ivóvíz ára, illetve a csatornahasználati díjak is külön emelkedtek. Budapesten például a víz- és csatornadíjak 2,5-2,5%-kal nőttek januártól: a lakosság számára egy köbméter ivóvíz nettó 191 forintba kerül, ez áfával együtt 243,71 forint, a csatornahasználatért pedig köbméterenként nettó 333,6 forintot kell fizetni.

A legkisebb emelés az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt-nél volt, ott 214 forintra nőtt a víz ára köbméterenként, a legmagasabb vízdíjat pedig a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. körzetében kell fizetni, ami maximum 601,9 forintot jelent köbméterenként.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így változik a földgáz ára

A földgáznál az egyes díjak nettó 2,6%-kal emelkednek, de figyelembe véve az áfaemelést is, együtt számolva ez már 4,2%-os növekedést jelent. Az elemzők viszont még ebben az évben egy újabb gázáremelési hullámot jósolnak a lakossági árakban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében azonban azt írja, a lakosság teherviselő képességét is figyelembe vették, amikor meghatározták az emelések mértékét.

Te bírod még a számlákat fizetni?

Ezt is szeretjük