Így faraghatsz le alaposan a rezsiszámlákból: mindennapi apróságok, amik sokat jelentenek

Spórolj néhány célszerű változtatással!

GettyImages-1346066974
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2022-ben a kormány módosította a rezsicsökkentést, azóta pedig rengeteg háztartás tapasztalhatta, hogy energiaszámlái a korábban megszokottnál jóval magasabb összegűek lettek.

A módosítások szerint ugyanis megállapítottak egy kedvezményes sávhatárt, és azt meghaladó fogyasztás esetén a fogyasztók a lakossági piaci áron fizetnek az áramért, illetve gázért. Az előbbi ára kétszeres, az utóbbié pedig hétszeres lett augusztus 1-től. Minderről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk.

Energiaspóroló tippek

Noha a rezsiváltozásokkal rengeteg spórolási tipp került már a netre, a most következőkről a legtöbben még nem olvashattak. Ezekkel a villanyszámlát és a gázszámlát is hatékonyan lehet csökkenteni.

A négy tippet mindenképp érdemes megfontolni, hiszen általuk többezres tételt - akár egy komplett bevásárlást - is megtakaríthat az ember.

A rossz hálózat többet eszik

Hasznos átvizsgáltatni az ingatlan elektromos hálózatát, mivel a nem megfelelő vezetékek vagy a rossz kötések hamar felmelegedhetnek, felesleges mennyiségű áramot fogyaszthatnak. Érdemes elgondolkodni egy hálózatfelújításon. Bár elsőre nagy kiadás, utóbb megtérül az ára.

Mínusz 1 fok

Senki sem gondolná, de már az is számottevő, sőt, sokat jelent, ha az ember a fűtést napközben 1°C-kal alacsonyabbra állítja a megszokottnál. Ezt a különbséget meg sem érzi az ember, a számlán mégis meg fog látszani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hőszigetelő függöny

A hidegben könnyen kiszökik a meleg, sőt a hideg is bejuthat, ha az ingatlan nem kellően védett. Az ablakszigetelések, az ablakfólia és a hőtükörfólia is sokat jelent, de a hőszigetelő függönyről se feledkezzünk meg, mely ugyancsak azt a célt szolgálja, hogy a meleg a falak között maradjon.

Csak a legszükségesebb

Nem árt tudatosabbá válni az energiahasználatban, hiszen olykor indokolatlan mennyiségű energiát használ az ember, melynek akár a fele is elegendő lenne adott pillanatban. Így van ez a világítás terén is. Hasznos dolog fényerő-szabályozóval ellátott fényforrással világítani, mivel így az adott helyzethez igazítható, hogy mennyire legyen erős a lámpa fénye, és csak annyi áram fogy, amennyi valóban szükséges.

Trükkök, hogy a mosógép kevesebbet fogyasszon

Mosás közben is lehet hatékonyan spórolni: ezekkel a trükkökkel próbálkozz!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük