Senki nem akar beköltözni a luxusházakba: 10 lakópark, amiből szellemtelep lett

Hatalmas, jól megtervezett, minden kényelmet kiszolgáló lakótelepek: kár, hogy senki nem lakja őket.

kangbashi ordos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ezredfordulót követően egy darabig még virágzott az ingatlanpiac. Ekkor monumentális beruházások és építkezések folytak minden kontinensen.

Aztán 2008 környékén beütött az újkori gazdasági válság, és legyűrte ezeket a sokszor túlzásba vitt és spekulatív urbanizációs törekvéseket. Mert akkoriban bizony sokszor előfordult, hogy nem a keresletre, hanem a hiú ábrándokra alapoztak a befektetők.

Globálisan viselte meg az építőipart a krach

A válság előtt a városfejlesztők sokszor nem tudtak a valóság talaján maradni. Milliókat invesztáltak olyan megoldásokba, amelyeket végül senki nem használt. A kormányok az esztelen városiasodásban látták a fejlődést, amelyet aztán a pénzügyi krízis megvétózott. A szomorú eredmény pedig elhagyott vagy részben elfoglalt, félig kész vagy hiányosan befejezett lakóparkok és kisebb-nagyobb városok.

Az eszement építkezések legnagyobb vesztese Kína lett, de a hatalmas pénzügyi bukás nem kímélte Európát és Amerikát sem - rengeteg épület lett így az enyészeté. Szomorú képeket válogattunk össze a legnagyobb szellemvárosoktól az elárvult felhőkarcolókig.

Ezt is szeretjük