Az életveszélyes, mérgező lakás 5 tünete
A lakásban éppen annyi veszély leselkedhet rád, mint az utcán. Ismerd meg a tüneteket és a leggyakoribb mérgeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a környezetszennyezés kerül szóba, a többségnek a füstös-koszos belváros jut eszébe. De belegondoltál már, hogy a mérgező anyagok nem csak a lakás ajtaján kívül, hanem azon belül is jelen lehetnek?

A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet - WHO - felmérései szerint egy ország lakosságának egészségügyi állapotát mintegy 40%-ban a környezet szennyezettsége határozza meg.

Ugyanakkor ez nem csak a nagyvárosok utcáin mért légszennyezettségi adatokat foglalja magába, hanem például a lakások építéséhez felhasznált egészségkárosító anyagokat is. A padló ragasztásához, a tető szigeteléséhez vagy a falak festéséhez használt adalékok például folyamatosan mérgezik a lakás lakóit.
 

Állandó nátha, levertség, és ami mögötte van

Egy család példája igen tipikus esetet tükröz. Amikor egy másik városba költöztek, az addig makkegészséges gyerekek náthásak lettek, és hónapokig nem tudtak kilábalni a megfázásból. A 36 éves anyuka is folyton szokatlanul fáradtnak, gyengének érezte magát. A háziorvos a panaszok hátterében semmilyen eltérést nem talált, és a gyógyszerek sem segítettek. Akkor talált rá a háziasszony az interneten egy olyan oldalra, mely a lakásban található mérgező anyagokkal foglalkozott.

Kihívta a szakembereket, és néhány nap múlva meg is volt a diagnózis: a tüneteket a függönyök színezéséhez használt festékek és a padló ragasztásához használt vegyszerek által okozott enyhe, de folyamatosan fennálló mérgezés okozta.

Érthetetlen betegségek

A házban gyakran rosszabb a levegő, mint kint az utcán. A károsító anyagok az épületet alkotó faanyagok tartósítószereiből, a bútorokból és a szőnyegekből kerülnek leggyakrabban a levegőbe. Igen sokszor okoz problémát a penészgomba is, mely erős allergiás reakciót válthat ki például csecsemőknél és kisgyermekeknél.

A lakók legtöbbször nem is gondolnak ezekre az okokra, egyszerűen csak fáradtnak érzik magukat, allergiásak, száraz a bőrük, esetleg kiütéseik vannak. Ha ezekkel a tünetekkel orvoshoz fordulnak, hiába vizsgálják őket át akár a legmodernebb eszközökkel, nem találják a panaszok okát.

Néhány mérgező anyag és az általuk hosszútávon okozott tünetek
  • Ólom - görcsös hasi fájdalmak, idegrendszeri bántalmak, impotencia, menstruációs zavarok.
  • Higany - álmosság, koncentrációs zavarok, remegés, fogyás.
  • Oldószerek - bőrkiütések, bőrelvékonyodás, légúti irritáció, nátha, allergiás tünetek.
  • Ammónia - vérszegénység, csont- és ízületi elváltozások.
  • Foszfor - gyomorpanaszok, szájnyálkahártya-fekélyek, felső légúti megbetegedések.

Felmérés az ivóvíztől a hajszálakig

A lakásban található egészségkárosító anyagokat felkutató nyugati cégekhez legtöbbször olyanok fordulnak, akik ezt az utat már végigjárták.

A cég alkalmazottai mintákat gyűjtenek a lakás különböző helyiségeiből származó porból, a falak, a bútorok és a textíliák felületéről, a szőnyegekből - és így tovább. Megvizsgálják a vizet is, hiszen a legtöbben ezt isszák mindennap. Műszerekkel bemérik az esetleges elektroszmog-terhelést is, mely a lakásban található elektromos berendezésekből származhat.

A teljes felméréshez hozzátartozik a lakóktól való vérvétel, illetve egy speciális hajanalízis is, melynek során egy hajtincs pontos kémiai összetételét vizsgálják meg. Ez utóbbira azért van szükség, mert a hajban elraktározódnak bizonyos anyagok, elsősorban fémsók, melyek amúgy nagyon kis mennyiségben vannak jelen a szervezetben, tehát a vérből például nem lehet őket kimutatni.

Hazánkban csak könyv formájában
Tudomásunk szerint jelenleg Magyarországon ezzel a témával foglalkozó cég még nem működik, de több olyan könyv is megjelent, mely a lakásban található mérgező anyagokkal foglalkozik. Ezek tanácsára érdemes gyakran mosni a lakásban található függönyöket és más textíliákat, rendszeresen szellőztetni a pincéket, valamint a dohos helyiségeket, továbbá lehetőség szerint megakadályozni a penészgomba terjedését, mely az egyik leggyakoribb allergén.

Egy fiatal pár megmagyarázhatatlan alvásproblémáit például az oldotta meg, amikor felfedezték, hogy az ágy matracában rézszálak vannak, melyek az elektroszmogot úgy vezették, hogy az alvásciklusukat zavarta.

De nem ők az egyedüliek: bizonyára sokan szenvednek az itt felsorolt tünetektől. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egészségügyi problémákat ezeken kívül még nagyon sokféle dolog magyarázhatja, éppen ezért a lakás méregtelenítése sem pótolhatja a részletes orvosi vizsgálatot.

Ezt is szeretjük