Egyetlen apró dolog, amivel megőrizheted a ruhák színét
Ne tarts attól, hogy kedvenc ruháid kifakulnak. Csak add a következő szerek valamelyikét a mosáshoz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy a sok mosástól kifakult a ruhád, vagy éppen egy másik engedte a színét, és így néhány ruhadarab új árnyalattal került ki a mosógépből. Az ilyen és ehhez hasonló problémákkal szinte az összes háziasszonynak szembe kell néznie - legalábbis azoknak biztosan, akik nem ismerik a hatékony színfogó módszereket.

Ha eddig te sem tudtad, mivel őrizd meg a ruhák színét, ideje megismerned néhány bevált praktikát és népszerű terméket. A következők mindegyike alkalmas arra, hogy megóvja ruháid színét. Próbáld ki!

Világos és sötét ruhákhoz egyaránt

Első mosáskor - a fehér ruhák kivételével - minden ruha engedi kicsit a színét. A világos árnyalatok nem fogják össze egymást, ezért nehéz észrevenni azt is, hogy enyhén engedik a színüket, mindez azonban a sötét ruhák esetében feltűnő. Ez ellen a legjobb védekezés, ha első mosás előtt hideg vízbe áztatod a ruhákat. Ha a víz színes lesz, cseréld ki, és tegyél bele egy kis öblítőt vagy két pohár ecetet. Utóbbi kitűnően stabilizálja a ruha színét. Ha a 20%-os ecetet háromszorosára hígítod, és 10-15 csepp illóolajjal vegyíted, nyugodt szívvel elbúcsúzhatsz az öblítőktől.

Az ecet puhává varázsolja az anyagot, élénkíti a színeket, ráadásul a mosógépet sem károsítja. Ha mosás előtt a gép tartályába öblítő helyett ecetet öntesz, még a gépet is óvhatod a vízkőtől. fontos előnye továbbá, hogy nem kell tartanod az allergiás kiütésektől sem, az ecet ugyanis semlegesíti a mosószerben található, az érzékenyeknél allergiát kiváltó összetevőket.

Farmereknek fél nap áztatás javasolt

A farmer különleges bánásmódot igényel, hiszen egyike azoknak a ruhadaraboknak, melyek a leginkább engedik a színüket, és amelyek könnyen kopnak. Ha sokáig szeretnéd megőrizni a színt, akkor vásárlás után áztasd a farmert ecetes vízben legalább fél napig, csak ezután mosd ki.

Ha a következő mosáskor ismét beáztatod néhány órára, de akkor már a vízhez sót is adsz - egy literhez egy evőkanálnyit keverj -, a farmer hónapokig ugyanolyan színű lesz, mint a vásárláskor.

Ha a fehérneműid elszíneződtek a sok mosástól, akkor szintén a só a legjobb módszer. 15 gramm sót önts a beáztatott ruhákhoz, majd hagyd őket úszkálni éjszakára. Garantáltan visszanyerik eredeti színüket. Ha a fehér ruháid kezdenek elszürkülni, adj szódabikarbónát a mosószerhez.

Színvédő készítmények, melyek óvják a ruhákat

A házi praktikák mellett ma már számos olyan terméket találni az üzletek polcain, mely szintén segít megőrizni a ruhák eredeti színét. A következők nagyon népszerűek a háziasszonyok körében, érdemes kipróbálnod őket.

Mosódió

A trópusi növény a benne található különleges anyagnak, a saponinnak köszönheti nevét. A saponin vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan.

A mosódióhéj rendkívül hatékony mosószer. Elsősorban azért, mert nem okoz bőrirritációt, hiszen teljes mértékben természetes anyag, másodsorban pedig nemcsak tisztára mossa a ruhákat, hanem a színüket és anyagukat is óvja. Az 500 grammos Sapos mosódióhéj körülbelül száz mosásra elegendő.

Ára: 1590 forint.*

Színvédő kendő

Színvédő kendőket már szinte minden üzlet kínál, ráadásul az interneten ingyenes mintát is kérhetsz. Ezek a kendők megkönnyítik a mosást, mivel valóban magukba gyűjtik a színeket, és minimálisra csökkentik a mosási balesetek számát. A Dr. Beckmann színvédő kendő 20 darabos kiszerelésben kapható, és ugyanennyi mosásra elegendő. A kendő használata előtt válogasd szét a sötét ruhákat a világosaktól, és külön-külön mosd őket úgy, hogy közéjük rejtesz egy színvédő kendőt. A termék használata mellett a farmereket azért érdemes ecetes vízbe áztatni, hogy garantáltan hosszú életűek legyenek.

Ára: 899 forint.*

Mosószer, mely óvja a színeket

A legtöbb mosószerről azt állítják a reklámok, hogy a tökéletes tisztaság mellett a színeket is óvja. Ha eddig előfordult, hogy csalódtál, próbáld ki a Perwoll színvédő mosószereit, melyek valóban profi módon védelmezik a ruhákat a fakulástól. A termékcsaládban megtalálod a különböző ruhatípusokhoz szükséges termékeket, így garantált, hogy a fehér ruhák vakítóan fehérek maradnak, és a feketék is megőrzik ében árnyalatukat

A Perwoll mosószerei egy-, illetve háromliteres kiszerelésben kaphatók: az egyliteres kiszerelés körülbelül 16 mosásra elegendő, és négy különböző típusból válogathatsz.

Ára: 750 forint.*

Ezt is szeretjük