Dús, egészséges növények házilag készített növényvédő szerekkel
Gyógyfüvekkel és egyéb természetes szerekkel is ápolhatod a növényeket. Ismerd meg a legjobbak receptjeit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növényeknek a gyökereken vagy a leveleken keresztül felszívható tápanyagokra van szükségük, hogy megfelelően fejlődjenek. Ezek hiányában nemcsak kicsik maradnak, illetve virágtalanok, de a betegségek és a kártevők is könnyen elbánnak velük.

Mielőtt azonban átfogó vegyszeres védekezésbe fognál, vesd be a természet erőit. Számos gyógynövényből készíthetsz teát, forrázatot vagy erjesztett levet, melyet természetes trágyaként vagy növényvédő szerként alkalmazhatsz.

Forrázatok, erjesztés, teák

Mintegy 30 növényfaj létezik, mely alkalmas a növények táplálására, trágyázására vagy a kártevők irtására. A gyógynövényeket négyféleképpen használhatod fel: hideg vizes áztatással, forrázat által, tea, főzet és erjesztés útján. A kész szert pumpás szóróval vagy permetezőkészülékkel permetezd a növényre, vagy közvetlenül a talajra öntsd. Hogy a növényeket ne égesd meg, a szereket általában 1:10 arányban hígítsd, ám némely esetben erősebb koncentrációra is szükség lehet.

Elkészítési módok

Egyes növények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek hő hatására lebomlanak, ezért hideg vizes áztatással kell kinyerni őket. A növényi részeket aprítsd fel, önts rájuk egy liter hideg vizet, és egy kővel nyomasd le őket, hogy az edény alján maradjanak. Fajtától függően 1-24 óráig áztasd, majd szűrd le.

A forrázás a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, mellyel virágokból és levelekből nyerhetsz teát. Forralj fel egy liter vizet, a felaprított növényi részeket tedd zománcozott fazékba, majd forrázd le. Lefedve 15 percig hagyd állni, majd szűrd le. A teakészítő edényt forrázás után fedd le, hogy a legfontosabb illóolajok ne párologjanak el.

Némelyik növény esetében hosszadalmasabb eljárásra van szükség a hatóanyagok kinyeréséhez. Főzetet így készíthetsz: aprítsd fel a növényeket, helyezd egy vödörbe, öntsd le hideg vízzel, és hagyd állni 24 órán át. Ezután töltsd át fazékba, forrald fel, és főzd 15-30 percig kis lángon, lassan. A kész főzetet hűtsd ki, és szűrd le.

Erjesztésnél a felaprított növényi részeket vízzel telt vödörbe tedd. Naponta keverd meg. Mintegy három-négy nap múlva megkezdődik az erjedési folyamat. Az erjesztett lé elkészültét 10-14 nap múlva sötét szín és a habképződés csökkenése jelzi: ekkor a szilárd, növényi részek leülepednek a vödör aljára, és a levet leszűrheted.

Természetes növényvédő szerek receptjei

Csalánlé

Ha eddig csak a csalán csípős hatását ismerted, mostantól más szemmel nézd ezt a növényt. Az erjesztett csalánlé ugyanis nagy segítség a növényeknek, hiszen extra nitrogénadagot biztosít számukra. Lehetőleg közvetlenül virágzás előtt álló csalánt használj az erjesztéshez, mégpedig egy kilogrammnyit. 10 liter vízben erjeszd. Az erjesztett csalánlevet 1:10 arányban hígítva öntsd a talajra.

Hideg vizes áztatással pedig olyan kivonatot készíthetsz a csalánból, mellyel a levéltetvek ellen küzdhetsz eredményesen. 200 gramm csalánt áztass két liter hideg vízben egy napig, a napra kitéve. Majd öntsd le, és 1:5 arányban hígítva permetezd át vele a növényeket.

Teadélután a növényeknek

A kamilla nemcsak az emberre van jótékony hatással, hanem számos növénynek is kiváló erősítője. 20 gramm szárított kamillavirágból egy liter vízben főzz teát, majd, ha kihűlt, 1:5 arányban hígítva permetezd a növényre és a növény körüli talajra.

Növényerősítő cickafarkból

Ez a szer ellenállóvá teszi a növényt a gombákkal és rovarokkal szemben. 200 gramm cickafarkvirágzatból egy liter vízben hideg vizes áztatással készíts kivonatot, majd azt 1:10 arányban hígítva permetezd a növényre.

Mezei zsurló gomba ellen

A mezei zsurlóból készült főzet a gombák mellett a lisztharmat különböző formái ellen egyaránt hatásos.

500 gramm zsurlófű és öt liter víz felhasználásával készíts főzetet, majd három egymást követő napon - 1:5 arányban hígítva - permetezd át a beteg növényeket.

Varádicskóró atkák ellen

A varádicskóró vagy gilisztaűző varádics virágzatából főzött tea általában hatékonynak bizonyul a kártékony rovarok, elsősorban a takácsatka ellen. 300 gramm nyíló varádicskóró-virágból főzz teát egy liter víz felhasználásával, majd a varádicsteát 1:3 arányban hígítva permetezd a növényre.

Noha ez a tea igen hatásos, emberre veszélyes, mérgező anyagokat is tartalmaz.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük