15 dolog, ami nélkül nem kapsz hitelt
Hitelt akarsz? Ahhoz, hogy kölcsönhöz juthass, még számtalan dokumentumot is fel kell mutatnod a hitelkérelem mellett. Tessék, a lista!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy hitelt folyósítson, a banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy valós, megbízható személynek hitelez egy valós ingatlan megvásárlására, valamint, hogy a kölcsönt igénylő hitelképes, tehát vissza fogja tudni fizetni a felvett hitelt.

A hitelintézetek igyekeznek a lehető legkisebb mértékű kockázatot vállalni hitelfolyósításkor, nem véletlen tehát, hogy olyan hosszú és mindenre kiterjedő a hiteligényléshez szükséges dokumentumok és igazolások listája.

Ami téged igazol

A hitelintézetek első körben a hiteligénylőről gyűjtenek információt. Amellett, hogy a személyes adataidat tartalmazó személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adóigazolvány fénymásolatát is csatolnod kell a hitelkérelemhez, azt is bizonyítanod kell, hogy van állandó munkaviszonyod és elegendő rendszeres jövedelmed ahhoz, hogy a hitel törlesztőrészleteit fizetni tudd. A jövedelmedet első körben a bank által kibocsátott munkáltatói igazolás formanyomtatvánnyal kell bizonyítanod, de az igényléshez szükség van a folyószámlád utolsó három havi számlakivonatára is, amelyen látszik, hogy pontosan mennyi jövedelem érkezik rá.

Abban az esetben, ha kézhez kapod a fizetésed, a bank az APEH-től kéri be a jövedelem igazolását.
Hogy valóban meggyőződjenek arról, hogy hitelképes vagy, és azt is feltételezhessék, hogy rendszeresen törleszted majd a hitel részleteit, a bank már korábban befizetett közüzemi számlákat is bekérhet.

A leendő otthonoddal kapcsolatos iratok

A hitelfolyósítás feltétele az is, hogy olyan ingatlan megvételéhez nyújtson anyagi segítséget a bank, amelynek megvételére lehetőség van, amelyre nem tart senki más igényt, amely lakható, és amely jogi szempontból is minden tekintetben rendben van. A kölcsön igénylésének első lépéseként hivatalos értékbecslői véleményt kell beszerezni, melynek segítségével a bank pontos képet kap az ingatlan piaci értékéről, annak használhatóságáról, valamint segítségével megállapíthatja, hogy az igényelt hitel összege valós-e, illetve mennyit hajlandó folyósítani a felvevőnek.

Az értékbecslés mellett a tulajdoni lap harminc napnál nem régebbi - a legjobb, ha aznap lekért - másolatát is be kell nyújtani, továbbá csatolni kell a lakás alaprajzát, lakóház esetén hivatalos térképmásolatot, osztatlan közös tulajdon esetén pedig a tulajdonosok által aláírt és ügyvéd által ellenjegyzett, vázrajzzal kiegészített megosztási megállapodást, valamint az elővásárlási jogukról történő lemondást igazoló dokumentumot.
Hogy a bank megbizonyosodhasson arról, hogy a lakásra valóban senki más nem tart igényt, igazolni kell azt is, hogy az eladó lemond a tulajdoni és haszonélvezeti jogáról. Ha a vásárolandó lakás egy újépítésű társasház részeként épül, akkor csatolni kell a tervdokumentációt, a jogerős építési engedély másolatát, de a folyósítás feltétele a használatbavételi engedély és a Földhivatal által kiadott Társasházi Alapító Okirat másolata is.

A folyósítás feltételei

Bár egyes bankok már az előszerződés megkötése után is megkezdik a hitelkérelem elbírálását - a folyósításnak viszont feltétele az adásvétel megkötése -, az esetek többségében a többi dokumentummal egyidőben kell az ügyvéd, az eladó és a vevő által aláírt, valamint a Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződést benyújtani. A hitelt viszont már csak akkor folyósítja a bank, ha a szükséges önerő eladónak történt megfizetését - ha ennek tényét nem tartalmazza az adásvételi szerződés - igazolod, érvényes lakásbiztosítást kötöttél az ingatlanra, igazolni tudod a tehermentességét, valamint bejegyzésre került a bank jelzálogjoga is az ingatlanra.

A felsorolt dokumentumok és szükséges igazolások beszerzése nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Ha azonban úgy érzed, elveszel a hivatalok rengetegében, vagy a helyzeted nem általános, és segítségre van szükséged, érdemes felkeresned egy hiteltanácsadót!

Mivel ők szinte a legtöbb bankkal kapcsolatban állnak, nemcsak az ügyintézésben segíthetnek, hanem személyre szabottan adnak tanácsot akár abban is, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb hitelkonstrukció, és hogyan tudsz a legkönnyebben hitelhez, és így saját otthonhoz jutni!

Ezt is szeretjük