Veszélyben a devizahitelesek?!
Az amerikai hitelpiac összeomlása és az abból fakadó állapot a tőzsdéken ijesztően hathat azokra, akik deviza-alapon vettek fel hitelt. Kell aggódni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki eddig nem hallgatta és nem olvasta a gazdasági híreket, manapság az is megteszi, főként azok, akik lakáshitelüket deviza-alapon vették fel.
Az év egyébként sem indult jól számukra, ám az utóbbi hetek gazdasági válsága további aggodalomra adhat okot.

Visszaesés a tengerentúlon, gyengülés itthon

Bár a magyar gazdaság némiképp behozni látszik eddigi lemaradását, az utóbbi hetek eseményei nem segítettek a forint erősödésében.

Az amerikai ingatlanpiac drasztikus visszaesése ugyanis a külföldi országokban is érezhető, ami a forint jelenlegi árfolyamára sincs túl jó hatással. Bár a helyzet némiképp javulni látszik, és a szakemberek sem tartanak elhúzódó gazdasági válságtól, az amerikai hitelpiac normalizálódása még várathat magára, ám a forint további jelentős gyengülésére nem sok esélyt látnak.

Devizahitel: igen vagy nem?

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a devizahitelek, azaz a svájci frank- és az euró-alapon felvett hitelek száma. Ennek oka, hogy az alacsony kamatok miatt ezeknek a hiteleknek az esetében alapvetően kisebb törlesztőrészlettel lehet számolni, ám az alacsony törlesztőrészlet nem garantált, mértéke ugyanis a a kamatláb és az adott árfolyam alakulásától függ. A svájci frank-alapú hitelek esetében például a svájci jegyban akár 1%-os kamatemelése is jelentős emelkedést okozhat a törlesztőrészletek tekintetében, de a forint árfolyam-csökkenése is hasonló helyzetet idéz elő.

Veszélyben a devizahitelesek?

A nagy kérdés természetesen az, hogy az elmúlt hetek gazdasági eseményei és a hektikusan változó árfolyamok hogyan érintik azokat, akik éppen akkor vettek fel deviza-alapú hitelt, amikor a forint árfolyama még kedvezően alakult.
A pénzcentrum.hu által megkérdezett, hitelkamatokat egyelőre nem emelő pénzintézetek úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben forrásköltségeik nem nőnek drasztikus mértékben, nem emelik a devizahitelek kamatait. A lakáshiteleseknek így tehát kamatoldalon nem kell különösen aggódniuk, a lap azonban hangsúlyozza, hogy a hitelválság árfolyamokra gyakorolt hatását nehéz megjósolni.

A hitelszakértők szerint egyébként még mindig a svájci frank-alapú hitelek vannak a legjobb helyzetben, a változó árfolyamok azonban ez esetben is érezhetők, hiszen a bankok kitartása ellenére némi kamatemelésre így szükség volt, melynek következtében a devizahitelek törlesztőrészletei is emelkedtek némiképp.

A svájci frank, az euró és a jen
A devizahitelek között már jó ideje elérhetőek a svájci frank-alapú és az euró-alapú hitelek, újdonságként azonban néhány hónapja az OTP japán jen-alapon is kínál hitelt. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy lényegesen kedvezőbb kondíciók mellett lehet hitelhez jutni, ha a jen-alapú kölcsönt választja valaki, a szakértők szerint nem árt az óvatosság: a kamat ugyanis jóval alacsonyabb Japánban, ám az árfolyammozgás sokszor kiszámíthatatlan, ez pedig előre nem látható, de igen jelentős törlesztőrészlet-emelkedést eredményezhet.

Érdemes most hitelt felvenni?

A jelenlegi helyzetben felmerül a kérdés, hogy mit tegyen az, aki éppen most szándékozik benyújtani a hiteligénylést?

Petróczy Zsolt, a Duna House Ingatlanközvetítő Rt. hiteltanácsadója szerint most sem kell tartani a devizahitelektől, hiszen a forint gyengülése a szakemberek szerint is csak átmeneti, a jelenlegi árfolyamok mellett felvett devizahitel pedig igen kedvező kamatokkal és törlesztőrészletekkel rendelkezik majd a hitelpiac stabilizálódásakor és ezzel együtt a forint erősödésekor.

Ezt is szeretjük