3 gyönyörű és pofonegyszerű ablakdísz

Unod a függönyeidet, de csupaszon mégsem hagyhatod az ablakokat? Lemeztelenítésre nincs is szükség! Íme, néhány jó ötlet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Függönyt bárhol lehet kapni, de valóban esztétikus, különleges darabokat már kevesebb helyen találni, olyat pedig, amely az említett elvárásoknak is megfelel, és még elérhető áron is van, szinte sehol. Vajon mit tehet ilyenkor az ember?

Kezdjen el gyűjtögetni, hogy néhány hónap múlva megvehesse a több méteres organza függönyt, vagy egyszerűen tegyen le róla, hogy valaha is különlegessé teheti az ablakait egy dekoratív darabbal?

Ha ránk hallgatsz, akkor egyiket sem teszed. Az üzletekben kapható függönyökből ugyanis nehéz egyedi megoldásokat kreálni, hiszen ahogy te megveszed, úgy megteszi azt más is. De hát miért is állnál be a sorba, és miért költenél tízezreket az ablakodra, ha saját kezűleg is feldíszítheted őket - akár függöny nélkül is? Kapj a kezedbe egy ollót, tűt és cérnát, és kövesd tanácsainkat!A felkelő nap függönye

Nincs annál kellemesebb érzés, mint a felkelő nap cirógató sugaraira ébredni reggel, vagy élvezni, ahogy a nappali egészét betölti a délutáni napfény. Ám mindezt fokozhatod azzal, ha már magának a függönynek is napfelkelte-hangulatot kölcsönzöl. Hogy hogyan? Egy kis festékkel!

A függönyt - amely lehetőleg minta nélküli és könnyed, átlátszó legyen - három-négy nagyobb csipesszel csíptesd egy rúdra, majd a rudat helyezd két székre úgy, hogy köztük az anyag lelóghasson a padlóra. Eközben keverj ki sárga textilfestéket egy nagyobb műanyag edényben - a batikoláshoz használt megfelelő -, majd az edényt tedd a rúd alá, és az anyag alsó részét mártsd bele a festékbe. Minden huszadik percben emelj nagyjából 30-40 centiméternyit a rúdon és így az anyagon, majd ha már teljesen kiemelted a festékből, akkor öblítsd ki, szárítsd meg és vasald át.
Ezután már nincs más dolgod, mint feltenni a színátmenetes függönyt az ablakra, és gyönyörködni abban, ahogy a rajta keresztül beszűrődő fény aranysárgára festi a szobát.

Pöttyös árnyékoló

Az árnyékolóknak nemcsak akkor veheted hasznát, ha már ezer ágra süt a nap: egy-egy olyan ablak esetében, amelyen bármikor beleshet egy-egy kíváncsiskodó, vagy amely éppen lehetőséget ad a szomszéd számára egy ártatlan leskelődésre, jól jöhet egy fényáteresztő darab.
Az üzletekben kapható rolók ilyen helyzetben jó megoldást jelenthetnek, ám a célt nem éred el velük: sosem fogják egyedivé tenni az ablakodat.
Ha azonban magad készítesz egyet pöttyökkel és műanyag lappal, akkor biztosan sikered lesz. Hogyan?
Szerezz be egy nagyobb, tejszerű, de átlátszó műanyag lapot, és vágj ki belőle két olyan széles darabot, mint amilyen az ablakok szárnya, magasságuk viszont legyen kisebb, mint az ablakoké.
Ezután alumíniumfóliából vágj ki ízlés szerinti nagyságú és mennyiségű pöttyöt - az egyenletes körök kivágásában egy konzervdoboz is segíthet, amit körberajzolhatsz a fólián -, majd ragaszd ezeket a fóliára egymástól egyenlő távolságban.
Ha elkészültél vele, akkor nem marad más hátra, mint a felfüggesztés. A műanyag lapba lyukasztógéppel készíthetsz lyukakat, amibe kisebb kulcstartó karikákat tehetsz. Az ezeken átfűzött damillal már könnyedén rögzítheted dekoratív árnyékolódat az ablakra.

Hamis függöny gyöngyökkel

Ki mondta, hogy függöny csak textilből készülhet? Valószínűleg az, akinek a lakása nem rendelkezett formás ablakokkal. Ha viszont a te ablakaid szépek, akkor eszedbe se jusson eltakarni őket, inkább díszítsd gombokból és üveggyöngyszálakból készült függönnyel, amellyel egyszerre az adott helyiséget is színes fényárban úsztathatod.
Viaszos pamutfonalból vágj hét-nyolc, az ablak hosszával megegyező méretű szálat, majd fűzz kisebb-nagyobb, lapos és kerek, különböző színű gyöngyöket és gombokat úgy, hogy minden egyes darabot - előtte és utána is - csomókkal rögzítesz. Minél több fajta kincset rendezel el a szálakon minél rendszertelenebbül, annál érdekesebb látványt nyújt majd a gyöngyfüggönyöd.

Ha ezzel kész vagy, már csak a rögzítéssel kell törődnöd: ehhez a legjobb egy közepes vastagságú, kissé hajlékony, az ablakmélyedés szélességénél valamivel hosszabb vessző.

A vesszőt nagyjából öt-hat centinként fúrd ki, majd fűzd át a lyukakon a pamutszálakat, amelyeket szintén csomókkal rögzíts, hogy ne tudjanak kicsúszni a lyukakból. Ha az összes szálat befűzted, akkor egyszerűen hajlítsd meg kissé a vesszőt, és illeszd be az ablakmélyedésbe. És most? Gyönyörködj!

A cikkhez Julie Savill az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 101 színes ötlet című könyve adott ihletet.
A könyv a lakberendezés utolsó lépéseinek kreatív és egyéni kivitelezéséhez nyújt szakmai segítséget, leírásai által ráadásul bárki képes arra, hogy megvalósítsa mindazt az ötletet a saját lakásában, amelyet a könyv tartalmaz.
Minden egyes ötletleírás egy ösztönző, egész oldalas fotóból, a technikai fogások kivitelezéséhez szükséges anyagok listájából és egy érthető, lépésről lépésre bemutatott leírásból áll, amelyből az olvasó megtudhatja, hogyan is érheti el a tökéletes eredményt.
Ezt is szeretjük