Pórul járhat, aki készpénzben fizet: két csok-feltétel, amin elmehet a támogatás
A csok jól jöhet, de ha nem figyelünk a szerződéskötéskor, el is eshetünk tőle.

money
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családalapításhoz egyre több segítség érhető el, a családi pótlékon, cseden, gyeden kívül az elmúlt évek termékei a babaváró hitel, a csok, illetve a csok-hitelek.

Az utóbbiakat sok félreértés övezi, és van néhány apróság is, amire nem árt odafigyelni, mert a csok felvételénél csúnya meglepetések érhetik az embert. Két olyan feltételt mutatnunk, ami a netes fórumok szerint igen sok bosszúságot okozott az igénylőknek.

Nem túl ismert csok-feltételek

A csok vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény a gyerekek számától, illetve a megvásárolni/bővíteni kívánt ingatlan méretétől függően 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget jelent. A legkisebb összeg is nagyon jól jön, ha valaki az érkező baba miatt költözni szeretne.

GettyImages-682897819
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Ez a pénz jár, tehát nem kell hozzá hitelt felvenni, de jó tudni, hogy bankon keresztül folyósítja az Államkincstár, így bizonyos kritériumoknak meg kell felelni, és nem biztos, hogy az ember megkapja, legalábbis, ha nem figyel néhány apróságra, ami még a gyakorlott, pénzügyeiket rendben tartó igénylőknek is meglepetés lehet.

Vásárlás készpénzben

Nagyon fontos kitétel, hogy a választott ingatlan vételárát maximum 10%-ban lehet készpénzben kifizetni. A fizetési ütemezést mindig tartalmazza az adásvételi szerződés, melynek földhivatali érkeztetett példányát a folyósítást végző hitelintézetnek le kell adni. Itt már egy 10 ezer forintos eltérés is csak sok utánajárással korrigálható. A feltétel érthető, hiszen így könnyebben kiszűrhetőek az ügyeskedők, akik csak papíron adnának/vennének, és valódi ingatlanvásárlás nélkül markolnák fel a támogatást.

GettyImages-1218282507
Fotó: Jozsef Zoltan Varga / Getty Images Hungary

Egyszerű feltételnek tűnik, de könnyű figyelmen kívül hagyni. A legtöbben ugyanis ingatlanoson keresztül vásárolnak lakást, ezek a cégek pedig általában a készpénzes jutalékfizetést preferálják. Az eladónak semmi kedve súlyos pénzeket fizetni a készpénzfelvételre, így ezt általában a vásárlóra terhelik. Az adásvételi szerződés megkötésekor éppen ezért szokás 5-10%-ot készpénzben letenni. Sokan azonban felfelé kerekítenek, és itt jön a buktató. A bank nem fogja előre jelezni ezt a kritériumot, és lehet, hogy már csak a bíráló veszi észre, és dobja vissza az egész támogatást. Ilyenkor van lehetőség az eredeti adásvételi szerződés módosítására, de ez idő és pénz, hiszen az ügyvédnek újra fizetni kell. Igaz, egy jó ügyvéd eleve ügyel, hogy a csok feltételeinek megfeleljen az adásvételi szerződés.

Elég meleg van a fürdőben?

Egy másik feltétel, ami a netes fórumok alapján sokakat meglepetésként ér, hogy a csok csak akkor folyósítható, ha a következő helyiségek mind fűthetőek: fürdő, nappali, szoba, étkező. És az sem mindegy, hogy hogyan. A legtöbbeknek a fürdőszoba okozhat meglepetést, mindegy, hogy az ingatlan összkomfortos, ha nincs kiépített fűtés a fürdőben, nem vehető fel a támogatás. Hiába melegíti körbe a többi helyiség, hiába nem lenne rá szükség, ez kizáró ok. A lakás felmérését az értékbecslő végzi, aki nem biztos, hogy értesül arról, hogy csok-támogatás miatt szemlézi az adott ingatlant, így nem is fogja jelezni a leendő tulajnak, hogy nincs megfelelő fűtés a fürdőben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos nem elég beállítani egy hősugárzót, gyorsan pótolandó a hiányt. Nem megfelelő ebből a szempontból:

 • olajradiátor,
 • kéménybekötéssel nem rendelkező kályha,
 • mobil hősugárzó, 
 • mobil hősugárzó a falra szerelve,
 • épületszerkezethez nem rögzített vagy nem rendeltetésszerűen használt fűtőtest.

Jó viszont:

 • központi fűtés, legyen az radiátor, fal-, mennyezet-, illetve padlófűtés,
 • falra szerelt infrapanel,
 • falra szerelt fűtőpanel vagy nem mobil hősugárzó,
 • távhő,
 • konvektor,
 • csőregiszter.

A fűtés tehát gyorsan pótolható egy infrapanel vagy fali hősugárzó felszerelésével, de az biztos, hogy itt is idővesztesége és sok bosszúsága lesz az igénylőnek. 

GettyImages-157512602
Fotó: clu / Getty Images Hungary

Jó tudni azt is, hogy ha nem minden helyiség fűtött, akkor a hasznos alapterületbe, aminél szintén van egy minimum elvárás a támogatáshoz, nem számít bele az, amelyikben nincs fűtés.

Aki nem szeretne kellemetlen meglepetéseket, az egész procedúra és lakásvadászat előtt tanulmányozza át a technikai információkat a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Amikor a megvásárolt ingatlanban hemzsegnek a hibák: mit tehet a vevő az ügyvéd szerint?

Nem tíz forintba kerül, és nem is két napra szól - két nyomós indok, amiért az embernek az arcára fagy a mosoly, ha újonnan vásárolt ingatlanjáról kiderül egy addig rejtve maradt probléma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük