14 filléres csodaszer
Ne költs drága vegyszerekre, a filléres csodaszerek is segítenek.

Dia

KörömlakkEltüntetheted vele a karcolásokat a padlóról, biztonságossá teheted a segítségével az éles szélű tükröt vagy az üvegasztal szélét, továbbá bármilyen lakkozott tárgy esetében is hasznát veheted. Ha a kedvenc vázád vagy más hasonló tárgyad kicsorbult, keverd ki különböző színű körömlakkokból a megfelelő árnyalatot, és fesd át a lepattogzott területet.

Körömlakk

Eltüntetheted vele a karcolásokat a padlóról, biztonságossá teheted a segítségével az éles szélű tükröt vagy az üvegasztal szélét, továbbá bármilyen lakkozott tárgy esetében is hasznát veheted. Ha a kedvenc vázád vagy más hasonló tárgyad kicsorbult, keverd ki különböző színű körömlakkokból a megfelelő árnyalatot, és fesd át a lepattogzott területet.

Dia

 	Ecet  	Használhatod ablaktisztítóként, lemoshatod vele a penészt a fürdőszobában, és még vízkőoldóként is kiváló. Emellett megszabadíthatod vele a hűtőt a szagoktól, megmentheted az eldugult lefolyót, és a natúr kőburkolat átmosására is alkalmas. 	 	Kapcsolódó cikk: 	8 probléma, amin segít az ecet »

Ecet

Használhatod ablaktisztítóként, lemoshatod vele a penészt a fürdőszobában, és még vízkőoldóként is kiváló. Emellett megszabadíthatod vele a hűtőt a szagoktól, megmentheted az eldugult lefolyót, és a natúr kőburkolat átmosására is alkalmas.

Kapcsolódó cikk:
8 probléma, amin segít az ecet »

Dia

 	Méz  	A méz nemcsak finom és egészséges, hanem kiváló molyfogó is. Egy befőttes üveg tetejébe vagy egy eldobható, műanyag tálkába csorgass egy kevés mézet, majd helyezd el a konyhapulton. Az édes, végzetes nassolnivalónak nem tudnak majd ellenállni az apró kártevők. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Gyorsan ható szerek konyhai szagok ellen »

Méz

A méz nemcsak finom és egészséges, hanem kiváló molyfogó is. Egy befőttes üveg tetejébe vagy egy eldobható, műanyag tálkába csorgass egy kevés mézet, majd helyezd el a konyhapulton. Az édes, végzetes nassolnivalónak nem tudnak majd ellenállni az apró kártevők.

Kapcsolódó cikk:
Gyorsan ható szerek konyhai szagok ellen »

Dia

FogkrémA bőrcipőkön keletkezett kopásfoltokat könnyen eltüntetheted vele: nyomj egy borsónyi mennyiséget az érintett területre, dörzsöld meg egy puha ronggyal, végül nedves ruhával töröld tisztára a cipőt. A vasaló talpára rakódott szennyeződések ellen is kiváló fegyver, továbbá a gyerekek zsírkrétával készített falfirkáit is eltávolíthatod vele a falról.

Fogkrém

A bőrcipőkön keletkezett kopásfoltokat könnyen eltüntetheted vele: nyomj egy borsónyi mennyiséget az érintett területre, dörzsöld meg egy puha ronggyal, végül nedves ruhával töröld tisztára a cipőt. A vasaló talpára rakódott szennyeződések ellen is kiváló fegyver, továbbá a gyerekek zsírkrétával készített falfirkáit is eltávolíthatod vele a falról.

Dia

SzegfűszegA szegfűszeg nagy ellensége a legyeknek. Ha el akarod űzni a kellemetlen repülő rovarokat, párologtass szegfűszegolajat a lakásban, ha azonban nem szereted ilyen töménységben az illatát, akkor tűzdelj meg egy citromot vagy egy narancsot szegfűszeggel, vagy tegyél vízbe néhány szemet. Az így keletkezett illat is távol tartja a legyeket.

Szegfűszeg

A szegfűszeg nagy ellensége a legyeknek. Ha el akarod űzni a kellemetlen repülő rovarokat, párologtass szegfűszegolajat a lakásban, ha azonban nem szereted ilyen töménységben az illatát, akkor tűzdelj meg egy citromot vagy egy narancsot szegfűszeggel, vagy tegyél vízbe néhány szemet. Az így keletkezett illat is távol tartja a legyeket.

Dia

CitromA márványról könnyen eltávolíthatod a szennyeződéseket egy fél citrommal. Mártsd a gyümölcs felvágott részét sóba, és dörzsöld át vele erőteljesen a márványon keletkezett foltot. A csapoknak, megfakult krómtárgyaknak, tompa fényű lábasoknak és serpenyőknek is visszaadhatod az eredeti fényüket, ha citromhéjjal átsúrolod őket, majd puha ronggyal átfényezed.

Citrom

A márványról könnyen eltávolíthatod a szennyeződéseket egy fél citrommal. Mártsd a gyümölcs felvágott részét sóba, és dörzsöld át vele erőteljesen a márványon keletkezett foltot. A csapoknak, megfakult krómtárgyaknak, tompa fényű lábasoknak és serpenyőknek is visszaadhatod az eredeti fényüket, ha citromhéjjal átsúrolod őket, majd puha ronggyal átfényezed.

Dia

 	Szappan  	Ha elakad a cipzár, egyszerűen dörzsöld be a fogait szappannal, és máris csúszni fog. A szappan emellett, elsősorban pehely formájában, számtalan házi szer alapanyaga lehet, kezdve a kárpit- és szőnyegtisztítóktól egészen a súrolószerig. 	 	Kapcsolódó cikk: 	A legjobb természetes fertőtlenítőszer »

Szappan

Ha elakad a cipzár, egyszerűen dörzsöld be a fogait szappannal, és máris csúszni fog. A szappan emellett, elsősorban pehely formájában, számtalan házi szer alapanyaga lehet, kezdve a kárpit- és szőnyegtisztítóktól egészen a súrolószerig.

Kapcsolódó cikk:
A legjobb természetes fertőtlenítőszer »

Dia

LevendulaA levendula az egyik leghatásosabb fegyver a molylepkék ellen. Szerezz be néhány csokornyit, és egy szép szalag segítségével akaszd a szekrényekbe. Friss levendula hiányában a drogériákban kapható, levendulás illóolajjal átitatott kis fakockák vagy golyócskák is megteszik.

Levendula

A levendula az egyik leghatásosabb fegyver a molylepkék ellen. Szerezz be néhány csokornyit, és egy szép szalag segítségével akaszd a szekrényekbe. Friss levendula hiányában a drogériákban kapható, levendulás illóolajjal átitatott kis fakockák vagy golyócskák is megteszik.

Dia

SóA sportcipők és a vászoncipők idővel igen kellemetlen szagúak lehetnek, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordod őket. Ha viszont időnként egy kis sót szórsz a lábbelidbe, eltüntetheted a szagot, és a nedvességet is felitathatod. A só emellett kitűnő súrolószer, és a foltok ellen is hatékony fegyver.

A sportcipők és a vászoncipők idővel igen kellemetlen szagúak lehetnek, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordod őket. Ha viszont időnként egy kis sót szórsz a lábbelidbe, eltüntetheted a szagot, és a nedvességet is felitathatod. A só emellett kitűnő súrolószer, és a foltok ellen is hatékony fegyver.

Dia

HamuA poharak után a bútorokon maradt foltokat hamu, szódabikarbóna és só keverékével távolíthatod el. Az anyagokból egy csepp víz hozzáadásával keverj krémet, majd alaposan dörzsöld át vele a bútoron maradt vízfoltot. Ezután bútorfénnyel varázsolhatod illatossá és csillogóvá az érintett részt.

Hamu

A poharak után a bútorokon maradt foltokat hamu, szódabikarbóna és só keverékével távolíthatod el. Az anyagokból egy csepp víz hozzáadásával keverj krémet, majd alaposan dörzsöld át vele a bútoron maradt vízfoltot. Ezután bútorfénnyel varázsolhatod illatossá és csillogóvá az érintett részt.

Dia

MéhviaszA természetes fából készült bútorok eredeti fényét méhviasz és szójaolaj keverékével adhatod vissza. A hozzávalókat egy tálban gőz fölött addig melegítsd, amíg a viasz teljesen felolvad. Habverővel alaposan keverd össze, majd töltsd jól zárható tartóba. A szerrel időnként vékonyan kend át a bútorokat.

Méhviasz

A természetes fából készült bútorok eredeti fényét méhviasz és szójaolaj keverékével adhatod vissza. A hozzávalókat egy tálban gőz fölött addig melegítsd, amíg a viasz teljesen felolvad. Habverővel alaposan keverd össze, majd töltsd jól zárható tartóba. A szerrel időnként vékonyan kend át a bútorokat.

Dia

VöröshagymaKönnyen eltávolíthatod a rozsdát a késről, ha kétszer-háromszor beleszúrod egy nagyobb fej vöröshagymába. Addig ismételd a műveletet, amíg a kés ismét régi fényében ragyog majd. A festékszag megszüntetésében is segít a hagyma: egy felet helyezz kis tálka vízbe, és a szagnak annyi.

Vöröshagyma

Könnyen eltávolíthatod a rozsdát a késről, ha kétszer-háromszor beleszúrod egy nagyobb fej vöröshagymába. Addig ismételd a műveletet, amíg a kés ismét régi fényében ragyog majd. A festékszag megszüntetésében is segít a hagyma: egy felet helyezz kis tálka vízbe, és a szagnak annyi.

Dia

KrumpliGyorsan és egyszerűen kifényezheted a kopott cipődet, ha egy félbevágott krumplival átsúrolod. Ezután polírozd le a bőrt. A túl sós levesen is segíthetsz vele: egy krumplit vágj nagyobb darabokra, majd tedd a levesbe. Mialatt megpuhul, a felesleges sót is magába szívja.

Krumpli

Gyorsan és egyszerűen kifényezheted a kopott cipődet, ha egy félbevágott krumplival átsúrolod. Ezután polírozd le a bőrt. A túl sós levesen is segíthetsz vele: egy krumplit vágj nagyobb darabokra, majd tedd a levesbe. Mialatt megpuhul, a felesleges sót is magába szívja.

Dia

BabaolajA kádat nem szükséges hetente takarítani annak érdekében, hogy csillogjon. Elég, ha időközönként beolajozod: egy teáskanálnyi babaolajjal itass át egy nedves ruhát, és ezzel töröld át a felületet. A felesleget egy száraz ronggyal távolítsd el. A babaolajtól régi fényében ragyog majd a kád, ráadásul a vízcseppek is kevésbé tapadnak meg a felületén.

Babaolaj

A kádat nem szükséges hetente takarítani annak érdekében, hogy csillogjon. Elég, ha időközönként beolajozod: egy teáskanálnyi babaolajjal itass át egy nedves ruhát, és ezzel töröld át a felületet. A felesleget egy száraz ronggyal távolítsd el. A babaolajtól régi fényében ragyog majd a kád, ráadásul a vízcseppek is kevésbé tapadnak meg a felületén.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: