Csodaszép, apró növények sötét garzonokba
Kicsik és szívósak
Ha garzonban élsz, válassz olyan növényt, amelyik nem növi ki a lakást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy apró, fénytelen garzont is otthonosabbá tesz egy szép virág vagy egy különös levelű szobanövény.

Brazil nyílgyökér

Sajnos azonban nem minden virág bírja a félhomályos helységeket, mások pedig komoly részt követelnek maguknak az egyébként sem túl nagy élettérből.

Az alábbi virágok nem nőnek nagyra, így a legkisebb lakásban is helyet találhatsz nekik, ugyanakkor a zord körülményeket és közvetlen fény nélküli helyeket is jól viselik, hiszen méreteik ellenére szívósak, ráadásul meseszépek is.

Közönséges pletyka

Nevével ellentétben a Tradescantia fluminensis vagy közönséges pletyka egy kifejezetten különleges kis virág.

Az örökzöld évelőnek indás szárai és ovális, zöld, nyél nélküli levelei vannak, melyek körülveszik a szárat. Különböző fajtái között találsz zöld alapon fehér csíkos levelű, sárga alapon zöld csíkos levelű, valamint apró, rózsaszínnel, fehérrel és mályvával tarkított levelű példányokat is.

A pletykavirág 10-15 centiméter magasra nő, viszont hajlamos a kúszásra. Ám egy kis odafigyeléssel kordában tarthatod, illetve bájos kis bokrot nevelhetsz a tarka levelű növényből, amit az apró, puha szirmú virágok tesznek majd igazán széppé.

A közönséges pletyka a szűrt fényt és a közepes hőmérsékletet kedveli, a közvetlen napsugárzástól óvni kell. Télen éppen csak nyirkos legyen a talaja, nyáron öntözd bővebben, emellett adj neki tápoldatot két-három hetente.

Közönséges pletyka
Kereklevelű sziklapáfrány

Kereklevelű sziklapáfrány

A Pellaea rotundifolia, vagyis kereklevelű sziklapáfrány nem hasonlít a hagyományos páfrányokra.  Mindössze 25-30 centiméter magasra nő, és szélessége sem éri el a 40 centimétert. Pici, fényes, gombszerű, kissé viaszos felületű, sötétzöld levelei közvetlenül a száron ülnek. A különös növény egy megfelelően kiválasztott kaspóban egy modern vagy egy rusztikus stílusú lakásnak is a dísze lehet.

A sziklapáfrány a félárnyékos helyeket és a párás levegőt kedveli. Nyáron öntözd bőségesen, de ne pangjon a vízben, télen pedig elég, ha nyirkosan tartod a talaját.

Egy kis feng shui

Az élő növényeket a feng shui is előszeretettel alkalmazza a lakberendezésben. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan rendezheted be a keleti tanok szerint az otthonodat, nézd meg videónkat!

Redőslevelű törpebors

A ráncos törpeborsként is ismert Peperomia caperata nemcsak szív alakú, fényes, bordás felületű leveleivel kápráztat el, de a tavasztól késő őszig hozott fehér virágaival is. Az alig 20 centiméter magasra és 15 centiméter szélesre növő, apró örökzöld ágai időnként elágaznak és agancsszerűvé válnak, így igen különös dísze lehet az otthonodnak.

Redőslevelű törpebors
Brazil nyílgyökér zöldben

A törpebors a szűrt fényt, a 15 fok körüli hőmérsékletet és a sok vizet szereti, viszont kifejezetten igényli, hogy a talaja két öntözés között kiszáradjon, így abból sem lesz baj, ha időnként megfeledkezel az apró, de szívós kis virágról.

Kérdezd szakértőnket!
Haldoklik a virágod? Nem tudod eldönteni, milyen növény érezné jól magát az otthonodban? Fordulj szakértőnköz!

Brazil nyílgyökér

A Maranta leuconeura egy évelő örökzöld, különlegességét a tarka, nyílként fölfelé meredő, esténként becsukódó levelek adják. Számtalan változata ismert, a különbség többnyire a levelek színéből és formájából adódik. Választhatsz smaragdzöld, vörössel vagy barnával színezett fajtát, de létezik olyan növény is, melynek vöröses-rózsaszínes leveleit olíva- és szürkészöld csíkok tarkítják.

A 20 centiméter magasra és nagyjából 30 centiméter szélesre megnövő nyílgyökeret tartsd félárnyékos helyen, nyáron öntözd bőségesen, valamint adj neki két-három hetente tápoldatot.

Sömörös begónia

Sömörös begónia

A latinul Begonia bowerae néven ismert, apró levelű begónia szabálytalanul háromszögű, zöld levelei nagyjából hét és fél centiméter hosszúak, csokoládébarnával pettyezettek. A sömörös begónia tél végétől tavasz végéig halvány rózsaszínű vagy fehér virágot hoz. Az egész növény nem nő 25 centiméternél szélesebbre vagy magasabbra.

Növénylexikon
Ha szívesen olvasnál még több szobanövényről, böngészd Növény lexikonunkat!

Ha azt szeretnéd, hogy begóniád jól érezze magát, hűvös, közvetlen napfénytől védett ponton helyezd el, télen tartsd éppen csak nyirkosan a talaját, de nyaranta gondoskodj róla, hogy elég vizet kapjon.

Cikkünk David Squire Szobanövények nagykönyve című könyv alapján készült.

Ebben a kötetben mindent megtalálsz, amit valaha tudni szerettél volna a szobanövényekről, és mindent egyetlen, könnyen forgatható könyvbe sűrítve. A kertészmérnök végzettségű David Squire hetvennél is több könyvet írt eddig a kertészkedésről. Ez a könyve egyszerű, lépésről lépésre követhető útmutatóval és ötletekkel szolgál ahhoz, hogy hogyan gondozd és szaporítsd növényeidet, és bemutatja a szobanövények bőséges tárházát.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
Ára 4998 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük