Mikortól beszélünk csendháborításról, és mit tehetsz ellene? Sokaknál nem egyértelmű, mi számít annak

Kinek és mikor jelentheted, ha zajos lakók költöztek a szomszédba?

cover-ok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Este 10-kor még javában zajlik a szomszéd lakás felújítása? Vagy hétköznap éjszaka dübörögnek a falak a hangos zenétől? Esetleg a szomszéd bácsi épp vasárnap délben szeretne füvet nyírni vagy motorfűrésszel fát vágni? Akár társasházban élsz, akár kertvárosban vagy vidéken, bizonyára te is belebotlottál már a hétköznapok során hasonló kellemetlen helyzetbe. Mikortól lehet csendháborításról beszélni? Meddig kell eltűrnie egy lakónak az állandósulni látszó problémát, és mit tehet ellene?

A Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó paragrafusa általánosan fogalmaz a csendháborítással kapcsolatban: eszerint a lakás mindenkori használója, legyen az a tulajdonos vagy a lakás bérlője, haszonélvezője, köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná. Szabálysértésnek tekinti azt is, amikor valaki a házhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön és természeti területen indokolatlanul zajt okoz, mely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy védett természeti értéket zavarja.

ajanlo-szoveg-ok

Csendháborítás nappal? Ez ellen is felléphetsz!

Természetesen az egymás mellett élésnek megvannak a maga nehézségei és kellemetlen velejárói, de egy-egy ilyen alkalmat az ember valamennyire képes tolerálni. Probléma akkor van, ha ez állandósul, esetleg a másik életvitele olyan, hogy az elviselhetetlen a környezetében élők számára. A folyamatos, gyakran ismétlődő zajkeltést a szomszédoknak azonban csak bizonyos mértékig kell eltűrniük. Elterjedt tévhit, miszerint csak este, 22:00 vagy 23:00 óra után számít csendháborításnak a nagy zaj. Ez azonban tévedés.

Jogilag bármilyen zaj, ami megzavarja a közvetlen környéken élők nyugalmát, az csendháborításnak minősül, akár még napközben is.

Pontosan arról, hogy az adott ingatlanra milyen szabályok vonatkoznak, társasházak esetén egyrészt a Házirendből, ezen túl minden ingatlan esetén a települési önkormányzatok - Budapesten a kerületi, illetve a Fővárosi Önkormányzat - rendeleteiből lehet tájékozódni. A házirend megszabhatja, hány órától meddig lehet porszívózni, mosógéppel mosni vagy akár fúrni, flexelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor tilos füvet nyírni vagy fát vágni?

A lakók nyugalmának biztosítása érdekében fontos, hogy a kerttel kapcsolatos, zajt keltő tevékenységek szabályozva legyenek. Például füvet nyírni, motoros láncfűrésszel fát vágni, kis traktorral dolgozni, vagy flexelni munkanapokon 7.00 óra és 20.00 óra között, szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon 9.00 óra és 12.00 óra között, valamint 15.00 óra és 18.00 óra között lehet. Vasárnap és munkaszüneti napokon ezeket a tevékenységeket nem végezheted.

A korlátozások azonban nem csak a kerti tevékenységekre vonatkoznak. Mikor éppen a megérdemelt pihenésedet töltenéd a lakásban egy jó könyv vagy egy pohár bor társaságában, és élveznéd a csendet, tipikus, hogy a szomszéd akkor áll neki nyitott ablaknál barkácsolni, vagy kezdi el a gyakorlást a másnapi dob- vagy trombitaórára. Általában felújítási munkákat és zeneoktatást, gyakorlást munkaidőben lehet végezni, hangos háztartási gépeket pedig este 9-ig használhatunk.

Szabadtéri koncertek és tűzijáték

A pirotechnikai termékek szabadtéri felhasználása 22.00 óráig engedélyezhető, legfeljebb 20 percig terjedő időtartamra, de az állami ünnepi tűzijáték és Szilveszter éjjele kivételt képez. A szabadtéri koncertek, amelyek közterületen kerülnek megrendezésre, 10.00 és 22.00 óra között tarthatók.

Mi a helyzet a házibulival vagy a karaokepartival?

A legbékésebb megoldás - a jó szomszédi viszony és a viták elkerülése érdekében -, ha udvariasan kompromisszumra törekszetek. Célszerű megkérni a bulizókat, hogy vegyék lejjebb a hangerőt, amennyiben a zene mértéke akadályoz például az éjszakai pihenésben. Ha többszöri, személyes felszólítással sem sikerült eredményre jutnod, akkor értesítheted a rendőrséget. Gyakran előfordul, hogy a hangoskodók pont akkor hagyják abba a lármázást, amikor a hatóságok kiérkeznek a helyszínre. Ilyenkor sincs semmi gond: az ellenkező híresztelésekkel szemben ilyenkor nincs kiszállási költség vagy bírság, amit meg kell fizetned, és még ha a kiérkező járőr csöndet is tapasztal, megkérhetjük, hogy figyelmeztesse a zajongókat. Az első alkalommal szóbeli figyelmeztetés történik, ám ha a rendőr távozásakor újra felcsendülnek a házibuli vagy más hangos tevékenység zajai, a másodszorra kiérkező rendőr bírságot szabhat ki, ez 30 ezer forintig terjedő büntetést jelenthet - írja blogján dr. Kovács Norbert ügyvéd.

szoveg-ok

Ahány szabálysértési eljárás indul a zajongó szomszéd ellen, annyi büntetést kaphat. A szabálysértésekről szóló törvény értelmében, ha a pénzbírság nem hajtható be, azt közérdekű munkára vagy elzárásra kell átváltoztatni.

Ha minden kötél szakad, és a zajos szomszéd nem változtat az állandósulni látszó, bosszantó életvitelén, jegyzőn keresztül birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni. Azonban ez az eljárás a kezdeményező számára is illetékkel jár, tehát érdemes ezt a lehetőséget utoljára hagyni.

Mit tehetsz, ha te vagy a zajkeltő?

 Ha olyan programot tervezel a közeljövőben, ami zavarhatja a szomszédokat, ezt érdemes nekik jelenteni. A legkulturáltabb és legintelligensebb megoldás az, ha előre jelzed a várható kellemetlenségeket, például egy lakásfelújítást vagy egy házibulival egybekötött születésnapot. Egy cetli a liftbe, a bejáratra, a postaládákba - és egy telefonszám, ahol lehet szólni, ha már túlzottnak tartják a szomszédok a zajt. Az azonban, hogy bejelented, hogy például bulit tartasz, nem hatalmaz fel téged arra, hogy azt tedd, amit csak akarsz. Ha ugyanis a szomszédokat zavarod, a bejelentésed ellenére is rendőrt hívhatnak, és véget vethetnek a zajos mulatságnak, legyen szó nappalról vagy éjszakáról.

Mit ne csinálj villámlás idején?

Az áram a csővezeték- és az elektromosvezeték-rendszeren keresztül juthat be a lakásba. Különösen igaz ez akkor, ha a ház nincs villámhárítóval felszerelve. Ilyenkor vannak bizonyos tevékenységek, amiket érdemes kerülni villámlás idején.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük