Mi történik, ha megcsúszol a csekkel? 3 dolog, amire a karantén ideje alatt figyelj

A csekkbefizetés a megváltozott körülmények miatt sok háztartásban előfordul, hogy megcsúszik.

csekk

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár máskor a csekkbefizetés könnyű és gördülékeny a postákon, a jelenlegi karantén megnehezíti ezt, és könnyebben előfordul, hogy az ember megcsúszik a fizetéssel.

Különösen azok számára bonyolódott a költségek intézése, akik a koronavírus miatt tartósan betegekként nem mozdulnak ki, gyerekekkel vannak otthon, vagy idősebb korosztályhoz tartoznak. Szerencsére több más mód is van a számlák rendezésére.

Mi történik, ha csúszol a csekkel?

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet szerint a csekkbefizetés napjának azt a napot tekintik, amikor a számlán befizetett összeg megérkezik a közműhöz.

csekk

Ha túlléped a befizetés csekken feltüntetett határidejét, a szolgáltató a Ptk.-ban meghatározott jegybanki alapkamathoz kötött késedelmi kamatot számít fel. A számlád alapösszegéhez járuló késedelmi kamatot feltüntetik a tartozásról szóló értesítőlevelekben, melyek díját mindig az azt követő számla összegéhez számolják. A csatolt, kamatos összeget tartalmazó számlát mielőbb, a megadott határidőn belül, ugyanúgy kell befizetni, ahogyan a hagyományos számlád szoktad.

Azok, akik csúsznak a számlával, gyakran aggódnak miatta, hogy hamarosan kikapcsolják otthonukban az adott közműszolgáltatást. Mindeközben a kikapcsolás előtt értesítőlevél érkezik a szolgáltatótól. Ez tartalmazza a kikapcsolásra megjelölt időpontot, így még mindig van mód a tartozást kiegyenlíteni.

A jelenlegi vírushelyzetben is a fentiek érvényesek. Késedelem esetén emlékeztető levelek várhatók a késedelmi kamattal megnövelt összegről, amelyet a szokott módon kell befizetni.

A kikapcsolást illetően azonban van változás: az NKM hirdetménye szerint határozatlan időre felfüggesztette az áram- és földgázszolgáltatás kikapcsolását számlatartozás esetén. Ez azokra is vonatkozik, akiknek 60 napon túli tartozása van, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy azok, akiknél korábban kapcsolták ki a szolgáltatást, automatikusan visszakapnák azt a járvány miatt. A vízszolgáltatást a most a vízmű sem kapcsolja ki csúszás esetén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3 dolog, amit tarts észben

  • A járványhelyzet ideje alatt se felejtsd el kiüríteni postaládád, hiszen számláidra ugyanúgy számítanod kell, ahogyan eddig! Ha otthonról dolgozol, valószínűleg kevesebbszer mész ajtón kívülre, de a postaládáig mindenképp érdemes kiugranod. Ha egyáltalán nem mozdulhatsz ki a lakásból, kérj meg valakit telefonon, hogy vegye ki, és egy zacskóban helyezze a kilincsedre leveleid! Amennyiben nem muszáj ajtón belül maradnod, ne feledkezz el segítségre szoruló ismerőseidről, akiknek te teheted meg ugyanezt a szívességet!
  • Mindig figyeld a szolgáltatók honlapját, hogy tájékozódhass a legújabb hirdetményekről, a járványidőszakra bevezetett változtatásokról!
  • Végül ne feledkezz meg arról sem, hogy a számlát nemcsak a postán fizetheted be! A szolgáltatók is felhívják a figyelmet a további lehetőségekre, melyekkel elkerülhető a sorban állás a postán. Praktikus felütni a szolgáltatók online felületeit, és átállni e-számlafizetésre, így nem papíron, hanem e-mailben érkezik majd a számla, és elektronikus úton fizetheted azt be. A számlát kiegyenlítheted banki átutalással is, de szinte minden netbankban van lehetőség a sárga csekk befizetésére is, vagy letöltheted a csekkbefizetésre szolgáló mobilapplikációt is. Ezek a megoldások később is megkímélnek a postára járástól.

Amennyiben kérdésed van, a szolgáltatók online, valamint telefonos ügyfélszolgálata rendelkezésedre áll, a személyes ügyfélfogadást azonban a járványhelyzetre való tekintettel szüneteltetik.

Családi fotófal

A karantén idején sok időt tölthetsz a négy fal közt. Most lehet időd kigondolni saját családi szeretetfalatokat.

Ezt is szeretjük