Bírság és börtön is járhat érte: 4 dolog, amit még a saját otthonodban sem tehetsz meg

Nem minden számít magánügynek, még a saját lakásodban sem.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Novemberben a kormány elfogadta a szabálysértésekről szóló új törvény tervezetét, így a jövőben szigorúbb szabályozás alá esik az is, aki csupán vétséget követ el. A jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság, de átalakul a büntetések végrehajtásának rendszere is.

Aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással lesz sújtható, a pénzbírság pedig a jövőben kiváltható közmunkával is. Íme, négy eset, ami a látszat ellenére problémás lehet, és, ha nem ügyelsz, akár bonyodalom is kerekedhet belőle.

Mivel védheted meg az otthonod?

Magyarországon a törvény szigorúan korlátozza az önvédelmi eszközök használatát: előfordul, hogy olyan esetekben is a sértett húzza a rövidebbet, ha egyébként elvileg jogosan kapja elő önvédelmi fegyverét a támadó elijesztésére.

Az engedély nélkül tartható lőfegyverek - amilyen a légpuska vagy a flóbertpisztoly - például sem otthon, sem az utcán nem használhatók önvédelmi célokra. Fegyvertartási engedélyt ilyen esetekre pedig csakis olyan civilnek adhat ki a hatóság, aki bizonyítani tudja, hogy saját testi épségét kizárólag lőfegyverrel védheti meg. Illegális lőfegyvertartásért ma kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Vadász- és sportlőfegyvereknél tartás szempontjából ugyan más a helyzet, de otthon ezeket is csak engedéllyel, kitárazva, a lőszerektől külön, zárható lemezszekrényben szabad tárolni. Gázspray-t tarthatsz és használhatsz is vész esetén otthon, de később vizsgálni fogják, hogy a védekezés mértéke nem haladta-e meg a támadás mértékét.

Illegális vörös csillag?

A magyar jog nagyon szigorú az önkényuralmi jelképek használatát illetően: a Btk. szerint, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Eszerint az ember elvileg otthonában, elzárva, a négy fal között bátran tárolhat ilyen ereklyéket, nem minősül szabálysértésnek, hiszen azt nem látja senki. Igen ám, de, ha például az erkélyére biggyeszti, vagy akár a ház melletti udvaron tárol bármilyen tiltott önkényuralmi jelképet, már más a helyzet.

Korábban feljelentették azt a hungarista szellemiségű férfit, aki saját udvarán állított fel egy nyilaskeresztes Szálasi-emlékoszlopot - végül azért nem találták megalapozottnak a gyanút, mert az ábrázolt szimbólum csak hasonlított a nyilaskeresztre, a hasonló ábrázolások pedig nincsenek a büntethetőségi listán.

Otthon tárolt bulikellék

Az év vége közeledtével egyre többen keresik a házi használatra is alkalmas tűzijátékokat, ám a tartásukról nem mindenki tájékozódik. A szilveszteri hangulatfokozónak szánt pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatod meg, felhasználni pedig kizárólag az év utolsó napján este hat órától másnap reggel hatig szabad a szabályozás szerint.

Ha véletlenül maradna a birtokodban néhány el nem lőtt tűzijáték, azokat visszaviheted január 5-éig a vásárlás helyére. A kereskedők szerint ugyanakkor nagyon kevesen élnek a lehetőséggel, pedig, ha valakinél később is találnak - akár otthon tartott, a következő szilveszterre szánt - tűzijátékokat, az illető ezzel szabálysértést követ el, és 50 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szülni csak bizonyos feltételek mellett

Itthon sok éves zűrzavar végére tett névlegesen pontot az a rendelet, mely idén tavasszal született az otthon szülés szabályozására. Ám még így sem minden kismama választhatja kórház helyett az otthon kényelmét. Ha már elmúltál 40 éves, erős dohányos vagy, a terhességgel összefüggő betegséged van, korábban átestél már császármetszésen, illetve a magzat helyzete nem megfelelő, nem mérlegelhetsz. Feltétel a szülész-nőgyógyász szakorvos vagy legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szülésznő jelenléte is. A szabályok szerint legkésőbb a terhességed 36. hetéig dönthetsz úgy, hogy otthon szeretnél szülni. Ismerj meg három olyan esetet is, amiért a szomszédod is bármikor feljelenthet. Kattints ide!

Egyetértesz a szabályozással?

Ezt is szeretjük