Bírság és börtön is járhat érte: 4 dolog, amit még a saját otthonodban sem tehetsz meg
Nem minden számít magánügynek, még a saját lakásodban sem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Novemberben a kormány elfogadta a szabálysértésekről szóló új törvény tervezetét, így a jövőben szigorúbb szabályozás alá esik az is, aki csupán vétséget követ el. A jegyző helyett a kormányhivatal lesz az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság, de átalakul a büntetések végrehajtásának rendszere is.

Aki nem fizeti meg a pénzbírságot, szabálysértési elzárással lesz sújtható, a pénzbírság pedig a jövőben kiváltható közmunkával is. Íme, négy eset, ami a látszat ellenére problémás lehet, és, ha nem ügyelsz, akár bonyodalom is kerekedhet belőle.

Mivel védheted meg az otthonod?

Magyarországon a törvény szigorúan korlátozza az önvédelmi eszközök használatát: előfordul, hogy olyan esetekben is a sértett húzza a rövidebbet, ha egyébként elvileg jogosan kapja elő önvédelmi fegyverét a támadó elijesztésére.

Az engedély nélkül tartható lőfegyverek - amilyen a légpuska vagy a flóbertpisztoly - például sem otthon, sem az utcán nem használhatók önvédelmi célokra. Fegyvertartási engedélyt ilyen esetekre pedig csakis olyan civilnek adhat ki a hatóság, aki bizonyítani tudja, hogy saját testi épségét kizárólag lőfegyverrel védheti meg. Illegális lőfegyvertartásért ma kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Vadász- és sportlőfegyvereknél tartás szempontjából ugyan más a helyzet, de otthon ezeket is csak engedéllyel, kitárazva, a lőszerektől külön, zárható lemezszekrényben szabad tárolni. Gázspray-t tarthatsz és használhatsz is vész esetén otthon, de később vizsgálni fogják, hogy a védekezés mértéke nem haladta-e meg a támadás mértékét.

Illegális vörös csillag?

A magyar jog nagyon szigorú az önkényuralmi jelképek használatát illetően: a Btk. szerint, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, közszemlére tesz, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Eszerint az ember elvileg otthonában, elzárva, a négy fal között bátran tárolhat ilyen ereklyéket, nem minősül szabálysértésnek, hiszen azt nem látja senki. Igen ám, de, ha például az erkélyére biggyeszti, vagy akár a ház melletti udvaron tárol bármilyen tiltott önkényuralmi jelképet, már más a helyzet.

Korábban feljelentették azt a hungarista szellemiségű férfit, aki saját udvarán állított fel egy nyilaskeresztes Szálasi-emlékoszlopot - végül azért nem találták megalapozottnak a gyanút, mert az ábrázolt szimbólum csak hasonlított a nyilaskeresztre, a hasonló ábrázolások pedig nincsenek a büntethetőségi listán.

Otthon tárolt bulikellék

Az év vége közeledtével egyre többen keresik a házi használatra is alkalmas tűzijátékokat, ám a tartásukról nem mindenki tájékozódik. A szilveszteri hangulatfokozónak szánt pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között vásárolhatod meg, felhasználni pedig kizárólag az év utolsó napján este hat órától másnap reggel hatig szabad a szabályozás szerint.

Ha véletlenül maradna a birtokodban néhány el nem lőtt tűzijáték, azokat visszaviheted január 5-éig a vásárlás helyére. A kereskedők szerint ugyanakkor nagyon kevesen élnek a lehetőséggel, pedig, ha valakinél később is találnak - akár otthon tartott, a következő szilveszterre szánt - tűzijátékokat, az illető ezzel szabálysértést követ el, és 50 ezer forintos bírsággal is sújtható.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Szülni csak bizonyos feltételek mellett

Itthon sok éves zűrzavar végére tett névlegesen pontot az a rendelet, mely idén tavasszal született az otthon szülés szabályozására. Ám még így sem minden kismama választhatja kórház helyett az otthon kényelmét. Ha már elmúltál 40 éves, erős dohányos vagy, a terhességgel összefüggő betegséged van, korábban átestél már császármetszésen, illetve a magzat helyzete nem megfelelő, nem mérlegelhetsz. Feltétel a szülész-nőgyógyász szakorvos vagy legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szülésznő jelenléte is. A szabályok szerint legkésőbb a terhességed 36. hetéig dönthetsz úgy, hogy otthon szeretnél szülni. Ismerj meg három olyan esetet is, amiért a szomszédod is bármikor feljelenthet. Kattints ide!

Egyetértesz a szabályozással?

Ezt is szeretjük