Titkos házi szer a besárgult függöny és párna tisztítására - Csak úgy ragyognak majd
Olyan receptet mutatunk, amitől a besárgult textília csak úgy ragyog majd.

mosogep-mosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaszi nagytakarítás nem múlhat el a függönyök és az ágynemű kitisztítása nélkül. Két olyan textíliáról van szó, amelyek durván ki vannak téve a piszkos kis megpróbáltatásoknak egész évben. Míg a függönyök port, ablakon keresztül beáramló koszt, esetleg konyhai szennyeződéseket fognak fel, addig az ágynemű az emberi váladékok természetes baktériumokkal teli garmadáját.

Az alvás közben termelődő izzadság nagy részét a párna szívja magába, amely az idő során csúnyán be is sárgul ettől. Bár szakértők szerint az ágyneműhuzatot hetente kellene cserélni, magával az ágyneművel ez sajnos nem olyan könnyen kivitelezhető. Legalább a tavaszi nagytakarítás alkalmával szokás kiszellőztetni, kimosni a párnákat és paplanokat.

Panellakásban élőknek, főleg a nagyvárosban nem igazán van lehetőségük az ágynemű normális kiteregetésére, de ha eddig csak az tartott vissza, hogy a besárgult ágyneműt nem akartad a szomszédok szeme elé kipakolni, örülni fogsz ennek a házi fehérítő módszernek, amit csak úgy dicsér az internet népe!

A titkos, házi fehérítő receptje

Egy blogger osztotta meg a házi fehérítő receptjét, melyet maga is kipróbált, és hatását fotókkal is bizonyította. Ezt a fehérítőt otthon bárki elkészítheti. Szükség lesz hozzá vízre, citromlére és hidrogén-peroxidra az alábbi mennyiségek szerint. Önmagában ezt a szert még semmiképp se használd a textileken, lentebb leírjuk, hogyan érdemes vele az ágyneműt, és hogyan a függönyöket tisztítani.

  • 2,5 liter víz
  • 0,5 deciliter 100%-os citromlé
  • 2,5 deciliter gyógyszertári hidrogén-peroxid
feher-ruha-mosas-szennyes-teregetes

Keverd össze az hozzávalókat egy nagy edényben a fenti arányok szerint, jókora adagot kapsz majd. A kapott házi fehérítő sötét, hűvös helyen tárolandó, így az ötletgazda szerint fél évig is eláll. Tárolható üveg- vagy műanyagedényben is, a lényeg, hogy sötét helyen legyen, ne érje napfény. Ez a házi szer használható ruhák mosásához is, de csakis fehér textíliákon! Egy adag mosáshoz 4 és fél decit kell önteni belőle. A módszert tesztelő bloggernek így vált be a megviselt fehér törülközők egyikén:

torolkozo

Így használd fehér függönynél

A függöny kényes anyag, főleg a fehér, hálós anyagúak. Amilyen hamar beszürkül, olyan sokáig tarthat a kifehérítése. Még a mosás előtt érdemes kirázni belőle annyi piszkot, amennyit csak tudsz. A nehezebb, vaskosabb anyagú sötétítőfüggönyöket általában ki is lehet porszívózni, de szigorúan csak enyhe szívóerővel, véletlenül se szaggassa le a karnisról.

Szintén még a mosás előtt érdemes beáztatni a fehér függönyt minimum egy órára, de akár egy egész éjszakára is. A fenti fehérítővel csak egy órára áztasd be, mert elég erős. Végy egy lavórt vagy vödröt, amibe beleférnek a fehér függönyeid, töltsd meg meleg vízzel, majd adj hozzá 4 és fél decit a házi fehérítőből. Egy óra áztatás után alaposan öblítsd ki, majd mehet a mosógépbe kímélő programmal. Korábbi cikkünkben elolvashatod, mire kell még figyelni, hogy a kényes anyag ne sérüljön.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így használd besárgult párnán

Ahhoz, hogy a fent bemutatott házi fehérítő újjávarázsolja az ágyneműt, további keveréket kell belőle készíteni, amihez ezekre lesz szükséged:

  • 1 bögre mosópor
  • 1 bögre mosogatópor
  • 1 bögre házi fehérítő
  • fél bögre bórax

Első lépésként ellenőrizd a párna címkéjén, hogy moshatóak-e gépben. Akárcsak a függönyt, először a párnát is áztasd be egy hatalmas vödörben, lavórban vagy akár a kádban nagyon forró vízbe, ami mindenképp lepje el az ágyneműket. A vizet forrald fel nyugodtan, és úgy öntsd a párnákra. Majd keverd össze a por állagú hozzávalókat, és szórd a vízbe. Keverd el a forró vízben addig, amíg fel nem oldódik a poros katyvasz, de vigyázz, meg ne égesd a kezedet!

Ha feloldódott a por, beleöntheted a házi fehérítőt is, ezután hagyd ázni a párnákat egy fél órán át. Félidőben forgasd át, nyomkodd meg őket a vízben, hogy biztosan minden szegletébe elérjen a fehérítős tisztító víz. Ha letelt a fél óra, a párnákat tedd át a mosógépbe, és indíts el egy teljes mosási programot öblítéssel együtt. A mosás után már csak a szárítás marad, amennyiben van rá lehetőséged, mi a friss levegőn való szárítást ajánljuk, ha már úgyis tavasz van.

Ezt is szeretjük