15 csodálatos növény a balkonra

Szívesen vennéd körül magad szebbnél szebb növényekkel az erkélyen?

Dia

 	Árnyliliom  	Kedveli a félárnyékos és árnyékos helyeket, felélénkíti az erkélyek és teraszok sötét sarkait, és még a legsötétebb zugban is megfelelően fejlődik. Igen jó tűrőképességű növény, arra azonban ügyelj, hogy a földje ne száradjon ki. 	 	Kapcsolódó cikk: 	4 igénytelen, dúsan virágzó növény az erkélyre - A pillangókat is odavonzzák »

Árnyliliom

Kedveli a félárnyékos és árnyékos helyeket, felélénkíti az erkélyek és teraszok sötét sarkait, és még a legsötétebb zugban is megfelelően fejlődik. Igen jó tűrőképességű növény, arra azonban ügyelj, hogy a földje ne száradjon ki.

Kapcsolódó cikk:
4 igénytelen, dúsan virágzó növény az erkélyre - A pillangókat is odavonzzák »

Dia

Gumós begóniaA Dél-Amerikában őshonos virágokat könnyű keresztezni, ezért a növénynemesítők a legkülönbözőbb színű - a csüngő és álló begóniák, a telt vagy az egyszerű - fajták sokaságát hozták létre. A begónia kedveli a félárnyékos helyeket, ezért olyan erkélyre, teraszra való, melyet reggel és este ér a nap.

Gumós begónia

A Dél-Amerikában őshonos virágokat könnyű keresztezni, ezért a növénynemesítők a legkülönbözőbb színű - a csüngő és álló begóniák, a telt vagy az egyszerű - fajták sokaságát hozták létre. A begónia kedveli a félárnyékos helyeket, ezért olyan erkélyre, teraszra való, melyet reggel és este ér a nap.

Dia

 	Szerelemvirág  	A Dél-Afrikából származó közkedvelt dézsanövény legfeltűnőbb dísze a hosszú, levéltelen száron ülő ernyővirágzat. Júliustól szeptemberig apró, tölcsér alakú virágok tömkelegéből álló, feltűnő ernyővirágzat jelenik meg a magas száron. Védett, napos helyre állítsd.  	Kapcsolódó cikk: 	3 pompás virágú, de igénytelen növény az erkélyre »

Szerelemvirág

A Dél-Afrikából származó közkedvelt dézsanövény legfeltűnőbb dísze a hosszú, levéltelen száron ülő ernyővirágzat. Júliustól szeptemberig apró, tölcsér alakú virágok tömkelegéből álló, feltűnő ernyővirágzat jelenik meg a magas száron. Védett, napos helyre állítsd.

Kapcsolódó cikk:
3 pompás virágú, de igénytelen növény az erkélyre »

Dia

MuskátliA muskátlit könnyű nevelni. Virágzata dús, színpompás; tavasszal és kora nyáron örvendeztet meg csodás virágaival. Kerekded, zöld levelei csipkézettek. Igényli a friss levegőt, de a párát nem kedveli. Az elnyílt virágokat igyekezz minél előbb eltávolítani, a szárakat pedig rendszeresen vágd vissza.

Muskátli

A muskátlit könnyű nevelni. Virágzata dús, színpompás; tavasszal és kora nyáron örvendeztet meg csodás virágaival. Kerekded, zöld levelei csipkézettek. Igényli a friss levegőt, de a párát nem kedveli. Az elnyílt virágokat igyekezz minél előbb eltávolítani, a szárakat pedig rendszeresen vágd vissza.

Dia

Balkon aranyaA farkasfog néven is ismert balkon aranya egyszerűen nélkülözhetetlen az erkélyeken, hosszan lecsüngő, sárga virágokkal borított ágaival szinte bearanyozza a balkont. Kedveli a napot, érdemes ezért az erkély napsütötte részén otthont találni számára. Könnyű tartani, de a kiszáradt talaj nem tesz jót neki.

Balkon aranya

A farkasfog néven is ismert balkon aranya egyszerűen nélkülözhetetlen az erkélyeken, hosszan lecsüngő, sárga virágokkal borított ágaival szinte bearanyozza a balkont. Kedveli a napot, érdemes ezért az erkély napsütötte részén otthont találni számára. Könnyű tartani, de a kiszáradt talaj nem tesz jót neki.

Dia

Cserjés margitvirágAz Argyranthemum frutescens szívós természetének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Virágai napfényes helyen nyílnak a legjobban, a virágzási időszakban érdemes rendszeresen öntözni. Jól társíthatók kisebb növényekkel, például veronikával, petúniával és muskátlikkal.

Cserjés margitvirág

Az Argyranthemum frutescens szívós természetének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Virágai napfényes helyen nyílnak a legjobban, a virágzási időszakban érdemes rendszeresen öntözni. Jól társíthatók kisebb növényekkel, például veronikával, petúniával és muskátlikkal.

Dia

 	Pipavirágú farkasalma  	Hétköznapi nevét érdekes, kis pipára emlékeztető virágáról kapta. E kúszónövény inkább díszes, mélyzöld, széles, szív alakú levelei miatt népszerű, amelyek sűrűn fedik egymást. Viszonylag gyorsan nő. Nem kedveli az erős napsütést, inkább védettebb fekvést, illetve részleges vagy teljes árnyékot igényel.  	Kapcsolódó cikk: 	Kiírthatatlan, meseszép balkonnövények »

Pipavirágú farkasalma

Hétköznapi nevét érdekes, kis pipára emlékeztető virágáról kapta. E kúszónövény inkább díszes, mélyzöld, széles, szív alakú levelei miatt népszerű, amelyek sűrűn fedik egymást. Viszonylag gyorsan nő. Nem kedveli az erős napsütést, inkább védettebb fekvést, illetve részleges vagy teljes árnyékot igényel.

Kapcsolódó cikk:
Kiírthatatlan, meseszép balkonnövények »

Dia

SétányrózsaA bokros verbéna néven is ismert sétányrózsa csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Kedveli a napos helyeket, de félárnyékban is jól érzi magát. Sem a víz, sem pedig a tápanyag tekintetében nem számít különösen igényes fajtának.

Sétányrózsa

A bokros verbéna néven is ismert sétányrózsa csodálatos virágokkal hálálja meg a gondoskodást. Kedveli a napos helyeket, de félárnyékban is jól érzi magát. Sem a víz, sem pedig a tápanyag tekintetében nem számít különösen igényes fajtának.

Dia

HarangvirágA gyönyörű növény kecses virágai apró csengettyűkre hasonlítanak, ezért kapta hétköznapi és botanikai nevét, a Campanulát, ami latinul harangot jelent. Viszonylag igénytelen, tartása könnyű. Kedveli a napos, félárnyékos fekvést, illetve a jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talajt.

Harangvirág

A gyönyörű növény kecses virágai apró csengettyűkre hasonlítanak, ezért kapta hétköznapi és botanikai nevét, a Campanulát, ami latinul harangot jelent. Viszonylag igénytelen, tartása könnyű. Kedveli a napos, félárnyékos fekvést, illetve a jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talajt.

Dia

TatárvirágA tatárvirág alacsony, örökzöld csomóival a természetben Dél-Európa sziklás területein találkozni, ezért dézsanövényként is megállja a helyét. Könnyen nevelhető növény, kedveli a teljes napot, és a laza, tápanyagban gazdag talajt, arra azonban ügyelj, hogy ez utóbbi jó vízelvezető képességű legyen.

Tatárvirág

A tatárvirág alacsony, örökzöld csomóival a természetben Dél-Európa sziklás területein találkozni, ezért dézsanövényként is megállja a helyét. Könnyen nevelhető növény, kedveli a teljes napot, és a laza, tápanyagban gazdag talajt, arra azonban ügyelj, hogy ez utóbbi jó vízelvezető képességű legyen.

Dia

MályvacserjeMalajziában a bunga raya nagy, ragyogó virágainak köszönhetően kedvelt dísznövény. Az alapfaj kékeslila színű, a fajták a hófehértől a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágúak lehetnek.Rendszeresen kell öntözni és tápoldatozni, ha azonban kissé kevesebb vizet kap, akkor sincs baj.

Mályvacserje

Malajziában a bunga raya nagy, ragyogó virágainak köszönhetően kedvelt dísznövény. Az alapfaj kékeslila színű, a fajták a hófehértől a sötétpirosig a legkülönbözőbb, szimpla vagy telt virágúak lehetnek.
Rendszeresen kell öntözni és tápoldatozni, ha azonban kissé kevesebb vizet kap, akkor sincs baj.

Dia

 	Sásliliom  	A sásliliom egyik sajátossága, hogy virágai csak egy napig nyílnak. Ám folyamatosan fejlődnek új bimbók, így májustól egészen szeptemberig élvezheted virágait az erkélyen vagy a teraszon. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt.  	Kapcsolódó cikk: 	3 szélálló növény huzatos helyekre - Az erkélyen és a gangon is bírják »

Sásliliom

A sásliliom egyik sajátossága, hogy virágai csak egy napig nyílnak. Ám folyamatosan fejlődnek új bimbók, így májustól egészen szeptemberig élvezheted virágait az erkélyen vagy a teraszon. Kedveli a napos, félárnyékos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt.

Kapcsolódó cikk:
3 szélálló növény huzatos helyekre - Az erkélyen és a gangon is bírják »

Dia

CseppecskevirágEz a gyönyörű apróság - amelynek magassága nem haladja meg a 40 centimétert - hasonló virágokkal díszíti az erkélyed, mint a margaréta. A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág rendkívül szívós növény. Legfőképpen a napos helyet kedveli, az árnyéktól ezért óvd. Tanácsos az esőtől is védeni, hiszen nem kedveli a túl sok vizet.

Cseppecskevirág

Ez a gyönyörű apróság - amelynek magassága nem haladja meg a 40 centimétert - hasonló virágokkal díszíti az erkélyed, mint a margaréta. A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág rendkívül szívós növény. Legfőképpen a napos helyet kedveli, az árnyéktól ezért óvd. Tanácsos az esőtől is védeni, hiszen nem kedveli a túl sok vizet.

Dia

Kék lobéliaA flamand botanikusról, Matthias de L'Obelről elnevezett lobélia különösen népszerű a növénykedvelők körében. A lobéliák elsősorban a napos helyet kedvelik, de kitűnően eléldegélnek az erkély félárnyékos részén is. Arra azonban ügyelj, hogy a lobélia földje mindig nedves legyen.

Kék lobélia

A flamand botanikusról, Matthias de L'Obelről elnevezett lobélia különösen népszerű a növénykedvelők körében. A lobéliák elsősorban a napos helyet kedvelik, de kitűnően eléldegélnek az erkély félárnyékos részén is. Arra azonban ügyelj, hogy a lobélia földje mindig nedves legyen.

Dia

LegyezővirágA legyezővirág hétköznapi nevét díszes virágairól kapta, melyek legyezőszerűen, félkörben tárulnak ki. A növényt könnyű tartani, és jól tűri az időjárás viszontagságait is, ráadásul folyamatosan nyílnak csodálatos virágai. E tulajdonságai miatt népszerű dézsás növény.

Legyezővirág

A legyezővirág hétköznapi nevét díszes virágairól kapta, melyek legyezőszerűen, félkörben tárulnak ki. A növényt könnyű tartani, és jól tűri az időjárás viszontagságait is, ráadásul folyamatosan nyílnak csodálatos virágai. E tulajdonságai miatt népszerű dézsás növény.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: