Az egyház is segít a bedőlt hiteleseknek: így kérhetsz tőlük támogatást

A Református Egyház mentőövet dob a bajba jutott családoknak. Tudj meg mindent a lehetőségről!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még decemberben jelentették be, hogy albérletprogramot indít a devizahitelük bedőlése miatt lakásukat elveszítők megsegítésére a Magyarországi Református Egyház - MRE - és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány - MRSZ. Első körben tíz családnak biztosítják az átmeneti albérletet, de minél több támogató és adakozó segíti a munkát, annál több pénzből gazdálkodhat az alap, így a tervek szerint akár több száz család is bekerülhet a programba.

A Mentőöv célkitűzései

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke az induláskor megfogalmazta a két alapvető célkitűzést: eszerint azt tartják a legfontosabbnak, hogy megakadályozzák az utcára kerüléssel járó társadalmi kirekesztődést, a családok szétesését, és azt, hogy segítsenek az emberek életének újraindításában.

Így elsősorban annak dobják a mentőövet, aki maga is kész változtatni a helyzetén, és egy kis segítséggel képes kimászni a gödörből. Ehhez kívánnak anyagi és mellette lelki támogatást is nyújtani.

Osgyán Dániel, az MRSZ vészhelyzet-kezelési és nemzetközi igazgatója elmondta, hogy jelenleg 600 ezer devizahitelt tartanak számon Magyarországon, és ezek közül 120 ezer a problémás, vagyis az olyan, melynél 6-12 hónapos elmaradása van az adósnak. Hivatalos adatok ugyan nincsenek, de becslések szerint ebben a pillanatban csak Budapesten háromezer családot veszélyeztet a kilakoltatás.

A program részletei

Az átmeneti otthon kiválasztásával egy külső ingatlanirodát bíznak meg, de az alapítvány figyel arra, hogy szem előtt tartsák a családok egyedi igényeit és a helyi ingatlanpiac lehetőségeit is.

Az MRSZ szerződést köt a beköltözés előtt a támogatott családokkal, amelyben külön figyelmet szentelnek a bérbeadó biztonságának is. Az alapítvány egy összegben, előre fizeti ki a hat havi lakbért, így erre a féléves időtartamra rendezett a család albérleti lakhatása.

A számítások szerint a támogatottak adottságait figyelembe véve egy család lakhatásának megoldása átlagosan havi 80 ezer forint, vagyis a program teljes idejére 480 ezer forint költséggel jár. Ugyanakkor a támogatási rendszer nem terjed ki a lakás fenntartására, így a rezsiköltségek rendezése a lakók feladata lesz, amihez az egyház igyekszik a lehető legkedvezőbb szolgáltatói környezetet megteremteni. Persze már az is óriási könnyebbség, hogy a lakbér terhe lekerül a vállukról. A támogatott hat hónap alatt a család lélegzethez jut, lesz ideje és lehetősége újraszervezni az életét, amelyben a program munkatársai az anyagi támogatáson túl álláskereséssel és mentálhigiénés, életvezetési tanácsokkal is segítenek.

Ki veheti igénybe a támogatást?

Aki szeretne részt venni a programban, annak támogatási kérelmet kell benyújtania a szeretetszolgálat központi irodájához, vagy jelentkezhet e-mailben is a mentoov@jobbadni.hu címen. Ezután az alapítvány megvizsgálja, hogy a család a hitel felvételének időpontjában megalapozott, felelős döntést hozott-e, illetve, hogy a fizetésképtelenség valóban gazdasági- vagy élethelyzet-változás eredményeként történt, de az is fontos, hogy a család részéről látható legyen a szándék a helyzet rendezésére a hitelező pénzintézettel.

Az induló pénzügyi keret ötmillió forint, ami tíz család lakhatását fedezi, de az adományoknak köszönhetően ez egyre bővül. Bölcskei hangsúlyozta, hogy ugyan támogatóként minél több református hitű embert vár, a támogatottak esetében nem feltétel a felekezeti kötődés.

Támogasd a Mentőövet!

Az MRSZ szakmai szempontból felkészült arra, hogy akár több száz családot is bevonjon a programba, amennyiben ezt a pénzügyi keret megengedi. A program önerőből indult, a református szeretetszolgálat a saját szociális hálózatán belül megkezdte az érintett családok bevonását a programba. A Református Egyház és a szeretetszolgálat szívesen fogad minden felajánlást, és a pénzbeli támogatás mellett várja azoknak a lakástulajdonosoknak is a jelentkezését, akik bérbe adnák ingatlanjaikat. A kormány is igyekszik segíteni a bedőlt hiteleseken. Kattints ide, és tudd meg, hogyan!

Mit gondolsz a kezdeményezésről?

Ezt is szeretjük