Az 5 legjobb házi folttisztító receptje
Fillérekből kikeverheted!
Borfolt, gyümölcsfolt, zsír vagy olaj okozta szennyeződés? Keverd ki receptjeink alapján házi ellenszereiket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs az a folt, melyet ne lehetne eltávolítani a kiválóbbnál kiválóbb folttisztítókkal. Csakhogy az üzletekben kapható tisztítószereken kívül házi praktikákkal is megnyerheted a foltok elleni harcot, ráadásul jóval olcsóbban.

Nagyanyáinknak ugyanis éppen olyan makacs szennyeződésekkel kellett elbánniuk, mint amilyenek ma is megnehezítik a háziasszonyok életét, csakhogy akkor még nem állt rendelkezésre annyiféle szer, mint manapság.

Így aztán nem maradt más, mint többek között az ecet, a mosószappan, a szalicilsav, valamint az ezekből kevert hatékony szerek. Ha utóbbiakat szívesen kipróbálnád, készítsd el őket a következő receptek alapján!

Recept régi foltokra

Hozzávalók:

 • 2 evőkanál mosószer
 • 3 evőkanál ecet
 • 1 liter meleg víz

Ha a foltokat nem tudod azonnal kezelni, azok makacsul beivódhatnak a ruhákba. Az ilyen szennyeződések ellen kitűnő szer készíthető a fenti hozzávalókból. Az alapanyagokat egy kis vödörben keverd jól össze, a foltokat dörzsöld be a keverékkel, és utána - amilyen jól csak lehet - szárítsd meg. Szükség esetén ismételd meg a műveletet.

Tipp
A foltokat a legjobb azonnal eltávolítani. Hogy a szennyeződés körüli részt kíméld, tegyél a folt alá jó nedvszívó textíliát vagy konyhai papírtörlőt. A folteltávolítót először mindig egy kevésbé látható helyen próbáld ki, így biztosan nem teszed tönkre a ruhát, ha esetleg a szer túl erős az anyaghoz képest.

Házi szer izzadságfoltok ellen

Hozzávalók:

 • 1 evőkanál denaturált szesz
 • 1/4 teáskanál szalicilsav

A kevésbé érzékeny anyagokból az izzadságfoltokat könnyen eltávolíthatod, ha langyos, ecetes vízbe áztatod őket. Ha kényesebb szöveten éktelenkednek izzadságfoltok, akkor a fenti alapanyagokból készült keverékkel dörzsöld be jól a foltokat. A kezelés után hideg vízben alaposan öblítsd ki az anyagot, majd mosógépben mosd ki. A fehér anyagokról az izzadságfoltot gyógyszertárakban kapható bóraxoldattal távolítsd el.

Ismeretlen eredetű foltokra

Hozzávalók:

 • 4 evőkanál szalmiákszesz
 • 4 evőkanál borszesz vagy denaturált szesz
 • 1 evőkanál só

Gyakran előfordul, hogy egy foltot valaki már csak jóval azután vesz észre a ruhán, hogy emlékezne rá, honnan is került oda. Az ismeretlen eredetű foltokat pedig a legnehezebb eltávolítani - kivéve akkor, ha rendelkezésre áll az a nagyszerű folteltávolító, melyet a fenti hozzávalókból keverhetsz. Az elkészített keverékkel dörzsöld alaposan a foltot addig, amíg egészen elhalványodik. Ezután hideg vízben öblítsd át a ruhát, majd mosógépben mosd ki.

Gyümölcs és gyümölcslé okozta foltok ellen

Hozzávalók:

 • 5 evőkanál szalmiákszesz
 • 5 evőkanál író
 • néhány csepp citromlé

Gyakran már az is segít, hogy a gyümölcsfoltokat denaturált szesszel dörzsölöd át. Ha így mégsem tüntethető el a folt, akkor szerezd be a fenti alapanyagokat, és keverj belőlük folttisztítót. A szalmiákszeszt először kevés vízzel melegítsd fel, és ezzel kezeld a foltot. Ezután keverd össze az írót néhány csepp citromlével, és a foltot egy éjszakán keresztül ebben áztasd. Másnap mosd ki, és a foltnak nyoma sem lesz.

Tipp
A folteltávolítót mindig körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva dörzsöld az anyagba, hogy lehetőleg ne maradjon hátra szegély.

Általános foltbenzin

Hozzávalók:

 • 250 ml 90%-os alkohol
 • 100 ml szalmiákszesz
 • 10 ml mosóbenzin - festékboltokban kapható

Az alkoholt, a szalmiákszeszt és a benzint keverd össze, és töltsd egy jól zárható üvegbe. Szükség esetén tegyél belőle egy puha ruhára, és ezzel dörzsöld be a foltot.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ezzel a keverékkel a legmakacsabb foltokat is eltávolíthatod. A speciálisan tisztítási célból előállított mosóbenzinnel azonban vigyázz, mert tűzveszélyes, és könnyen lángra lobbanhat. A gyermekek elől gondosan zárd el!

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük