Anyagok vs. minták
A lakberendezés íratlan szabályai
Az otthonodban lévő anyagok befolyásolják a közérzeted, és a lakás hangulatát meghatározzák.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kemény bőrfotel feszélyez, merevségre, fegyelemre int, míg egy puha bársony kanapéban ellazulsz, hiszen a bársony kellemes érzéssel tölt el.

A lakásban előforduló anyagok egy része persze nem a bútorokból származik, hanem az épület részeként a lakás tartozéka. Bár ez esetben az anyagválasztás kissé kötöttebb, mint a bútorok kapcsán, tippjeinkkel azonban könnyebben megy majd a tervezés!

A padlóburkolat

A padló az egyik legnagyobb összefüggő felület a lakásban, így az anyaga, színe és mintázata a térhatás szempontjából igen meghatározó. Az otthonod berendezése során éppen ezért ajánlatos elsőként a padló burkolatát kiválasztani.
Hogy mire figyelj a választásnál? Mindenre! A padló használati, biztonsági és esztétikai szempontjainak együttes megítélése alapján válaszd ki a megfelelőt, más és más burkolatot igényelnek ugyanis a nedves helyiségek, a dolgozószoba, a gyerekszoba és a hálószoba is. Nagyméretű lakásokba és szobákba nagyobb osztású, illetve nagyobb mintázatú burkolat illik, mint a kisebbekbe.

A padló mintázata szintén hatással van a térre, míg ugyanis a nagy minták és a sötét színek optikailag összehúzzák a szobát, addig a kisebb minták és világos színek növelik a méretét. A színben és mintázatban visszafogott padlóburkolat azért lehet jó választás, mert lehetőséget ad különböző stílus kialakítására.

Hidegburkolatok

A hidegburkolatok elsősorban a vizes, nedves helyiségekbe valók, de ideálisak a teraszon és a kertben is. Természetüknél fogva hideg felületet adnak, de ez megfelelő hőszigeteléssel enyhíthető. Padlófűtés mellé ez a legjobb választás, ráadásul ha mediterrán stílusjegyek is jelen vannak az otthonodban, akkor mindenképpen érdemes ezt választanod.

Melegburkolatok

A parketta a berendezés szempontjából a szó legpozitívabb értelmében semleges felület, hiszen szinte mindenhez illik. Praktikus és sokféle igényt kielégít. A faanyag természetessége, a különböző színű anyagok tónusa meleg és kellemes érzetet kelt, ráadásul tartós és könnyen tisztántartható burkolat.
A hajópadló már jóval meghatározóbb a lakás karaktere szempontjából. Egyszerű és anyagában karakteres megjelenése miatt főképp a rusztikus és skandináv jellegű berendezések számára nyújt kitűnő alaphangulatot.
A padlószőnyegek a gyártásukhoz felhasznált alapanyagok tekintetében igen sokfélék lehetnek. E burkolattípus legnagyobb előnye, hogy meleg, összefüggő felületet ad. Anyaga, színe és mintázata megszabja a lakás alaphangulatát, így jól meg kell gondolnod, milyen szőnyeget választasz! Kisebb alapterületű lakásba, ahol ráadásul még a falak is színesek, semmiképpen ne válassz mintásat vagy sötét árnyalatút, könnyen zsúfolttá teheted vele az otthonod.

A falak

A fal színe és mintázata alapjában határozza meg az egész szoba stílusát, látványát. Hátteret ad minden bútornak és minden cselekvésnek, ami a szobában történik. Ezért gondosan válassz színt, esetleg mintát a falra, mert egy rosszul kiválasztott tónus az egész szobát előnytelenné teheti!
Egyenetlen falaknál ne a sima falfestést válaszd, inkább a fröcskölt felületű festést, textúrás tapétát, esetleg textilből vagy más anyagból készült bevonatot. A világos, egyszínű festés, az aprómintás tapéta és a finom textúrás burkolat optikailg növeli a helyiségek méretét. Gondolj arra is, hogy a falburkolat színe mennyire fogja elnyomni vagy hangsúlyozni a falra kerülő képeket, illetve a szobában lévő tárgyakat, dekorációkat.

Apró részletek

A bútorok, falak és ajtók minden egyes részlete hozzájárul a szoba egységéhez. Ezért még a kilincsek kiválasztásánál is légy körültekintő, mert az esztétikum mellett nem elhanyagolható a praktikusság és a minőség szempontja sem! Ne tévesszen meg a díszes, csillogó-villogó, önmagában tetszetős kilincs, ruhafogas vagy más apróság, nem ettől válik érdekessé a berendezés!

Figyelj arra, hogy a modern, letisztult stílushoz egyszerűbb vonalú kiegészítőket válassz, a rusztikusabb, régiesebb stílushoz pedig jöhet a giccs - persze csakis mértékkel!
Sose feledd, a jó minőségű, semleges formájú, kevésbé feltűnő szerelvények, kilincsek, fogasok minden stílushoz illeszthetők, míg a hivalkodó, sokszor silány minőségű és méregdrága termékekre ez már kevésbé jellemző...

Ezt is szeretjük