Amit muszáj a főbérlőnek fizetnie: 3 eset, amikor érdemes a törvényre hivatkoznod
Az albérleti jogviszony számos pénzügyi problémát felvethet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha albérletben élsz, kötelességeid vannak, ugyanakkor, mivel elméletben minden hónapban kifizeted a bérleti díjat, jogaid is. Ezek közé tartozik, hogy a főbérlő nem hajthat be rajtad olyan költségeket, melyek valójában őt terhelik.

Az albérleti jogviszonyt törvény is szabályozza, azonban a legegyszerűbb és legtisztább, ha a kezdet kezdetén úgy írjátok meg a szerződést, hogy az mindkét fél szempontjait és igényeit tartalmazza. Azt, hogy a következő tételeket a főbérlőnek kell fizetnie, nyugodt szívvel írásba foglaltathatod.

A lakásbiztosítás díja

A bérlő csupán bérlő, így mindazokat a költségeket, melyek nem tartoznak a bérleti díj, illetve a rezsi fogalomkörébe, egy tisztességes megállapodás keretében nem kötelessége fizetni. Épp olyan ez, mint az autóbérlés: a felújítás és a hosszú távú fenntartás költségeit a tulajdonos fizeti, míg a bérleti díjat, a kauciót és a benzint a bérlő, melyek mind párhuzamba vonhatók egy lakás költségeivel.

A hosszú távú fenntartás költségei közé tartozik a lakásbiztosítás díja is, annak ellenére ugyanis, hogy te is haszonélvezője vagy annak, hogy egy káreset után ismét hibátlan otthonban élhetsz, a befizetett díjaid után a biztosítási összeget a főbérlőd akkor is megkaphatja, ha te már rég nem élsz ott. A lakásbiztosítás díját tehát nem ildomos rád terhelni, erre érdemes felhívnod főbérlőd figyelmét is.

A felújítás költségei

A lakás állapotáért te felelsz, azonban mindez csak addig terjed ki, míg olyan kár esik benne, melyről te, illetve a nem rendeltetésszerű használat tehet. Ilyen esetben, például, ha betörtél egy ablakot, vagy épp leöntötted kávéval a falat, a főbérlő kifizettetheti veled a kárt, többek között erre szolgál azonban a szerződéskötéskor befizetett kaució is, akár ebből is levonhatja.

Ha azonban a probléma az épület vagy a lakás elöregedéséből fakad, például rossz a szigetelés, és emiatt beáznak a falak, csőtörés van, esetleg a vezetékek cseréjére van szükség, a munkálatok költségeit a főbérlőnek kell fizetnie. Ha a kár súlyos, és sürgős beavatkozást igényel, a főbérlőnek azonnal intézkednie kell, a bérleti díjért cserébe ugyanis ez is az ő felelőssége. Szintén neki kell fizetnie az olyan felújítási munkálatokat, melyek a lakás értékét növelik.

A lakóközösség megtakarításai

A közös költség nagy részét általában a bérlőnek kell fizetnie, ez kiterjed például a vízfogyasztásra, a szemétszállításra, a takarítás díjára, a lifthasználatra, a közös helyiségek világítására. Nem szükséges azonban kifizetned az olyan költségeket, melyek az épület értékét növelik, például, ha a lakógyűlés pályázik, vagy nagyobb beruházást tervez, és megszavaznak egy bizonyos havi összeget, emellett nem neked kell befizetned a lakóközösség havi megtakarításait vagy épp a felújításai alapot, ez ugyanis hosszú távon a főbérlőnek kedvez. A szabálytalan albérleti szerződésekért komoly büntetés járhat. Kattints ide, és tudj meg erről még többet!

Volt már problémád a főbérlővel vagy albérlővel?

Ezt is szeretjük