Agyonmosott, piszokszürke ruhák: így fehérítsd ki őket klór nélkül!

Házi praktikák, hogy a ruháid újból vakítóan fehérek legyenek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A televízióban egyetlen reklámszünet alatt is számos jobbnál jobb mosószert ajánlanak, amelyek a beszürkült ruhákat újra ragyogóan fehérré varázsolják. Sajnos bármennyire hatásosak is ezek a vegyi bombák, ha tisztításról van szó, nem használnak a szövetnek. Idővel kikezdik az anyagot, és teljesen tönkreteszik a ruhát. Ezért is szerencsésebb megoldás, ha a nagymamák házi praktikáit választod, hiszen ezek egészen kíméletesen bánnak még a legkényesebb textíliával is.

Tehát, ha bízol nagyanyáink ítélőképességében, vagyis a természetes házi módszereket sem utasítod el a mosás során - persze itt nem rögtön a mosóteknőre vagy a mosódeszkára kell gondolni -, akkor próbáld ki a következő csodaszereket.

Áztatás

Jót tesz az anyagnak, ezért nemcsak a szürke árnyalatú darabokat érdemes bő vízbe áztatni mosás előtt, hanem a többit is, hiszen ezáltal könnyebben eltüntethetők a szennyeződések. A fürdőkádat vagy egy nagyobb lavórt tölts meg hideg vízzel, és tegyél bele három-öt pohárnyi hidrogén-peroxidot attól függően, hogy mennyi ruhát áztatsz be. Hagyd, hogy egy-két órát ázzanak a mosnivalók, majd tedd a mosógépbe, és mosd ki a szokásos programon őket.

Áztatás esetén az is beválhat, ha aludttejbe mártod bele a ruhákat. Mivel ennek sok idő kell, célszerű, ha este teszed bele a holmikat a tejbe, és egészen reggelig hagyod állni. Ne csavard ki, hanem csak úgy, csepegősen mosd ki, majd a legjobb, ha a szabadba teríted a tiszta anyagot, ugyanis a Nap kiszívja a színeket, így a szürke tónust is.

Kenőszappan

Habár manapság számtalan természetes anyagból készül tisztítószer, többek között szappant is árulnak, a legjobb, ha te magad készíted el a szükséges folttisztítót. Ezzel nem lesz más dolgod, mint rákenni a foltra, illetve besárgult, beszürkült részre, és így kimosni a ruhát.

A kenőszappan elkészítéséhez 1 kg színszappanra, 0,5 kg szódára és 7 dl vízre van szükséged, illetve egy nagy lábasra. A szappant, amelyet bioboltokban megvásárolhatsz, vágd kisebb darabokra, és tedd a lábasba. Add hozzá a szódát és a vizet is, és addig főzd, míg szappanállagúra sűrűsödik. Kend be vele a problémás részeket. Hagyd így állni a textíliát 20-30 percig, majd tedd a többi mosnivalóval együtt a mosógépbe. A végeredmény magáért beszél.

Még kíméletesebben

A kenőszappannak van egy még gyengédebb változata, amely az igazán finom textíliákat is gyengéden tisztítja. Ehhez 1 kg faggyúra, 20 dkg nátronra és 2 l vízre van szükséged, illetve szintén egy nagyobb lábasra. Keverd össze az alapanyagokat, melegítsd fel őket, hogy folyékonnyá váljon az egész. Mosópor mellé keverd be a kapott krémes masszát, és így mosd ki a ruhát.

Ecet és szódabikarbóna

A konyha egy igazi kincsesbánya, hiszen ott bármilyen háztartási problémához találhatsz hatékony ellenszert. Példának okáért az ecet és a szódabikarbóna remekül elbánik a szövetbe ivódott foltokkal, amelyek szürkévé teszik a ruhákat. Ráadásul, amíg az ecet puhítja és megtisztítja a ruhákat - kvázi öblítőhelyettesítő funkcióval is bír -, addig a szódabikarbóna lágyítja a vizet, így a vízkövesedést is gátolja.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor beteszed a fehér ruhát a gépbe, és beleszórod a mosóport a helyére, akkor öblítő helyett adj egy-két pohár ecetet a mosáshoz, attól függően, hogy kis adagot vagy nagyot mosol. A szódabikarbónát belekeverheted a mosóporba is - nagyjából negyed pohár elég -, azonban sokkal eredményesebb megoldás, ha a egy fél kádnyi vízben oldasz fel két-három pohárnyit, és mosás előtt ebbe az oldatba áztatod a ruhát úgy 20-25 percre.

Te mivel szoktad eltüntetni a foltokat?

Ezt is szeretjük