Agyonmosott, piszokszürke ruhák: így fehérítsd ki őket klór nélkül!

Házi praktikák, hogy a ruháid újból vakítóan fehérek legyenek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A televízióban egyetlen reklámszünet alatt is számos jobbnál jobb mosószert ajánlanak, amelyek a beszürkült ruhákat újra ragyogóan fehérré varázsolják. Sajnos bármennyire hatásosak is ezek a vegyi bombák, ha tisztításról van szó, nem használnak a szövetnek. Idővel kikezdik az anyagot, és teljesen tönkreteszik a ruhát. Ezért is szerencsésebb megoldás, ha a nagymamák házi praktikáit választod, hiszen ezek egészen kíméletesen bánnak még a legkényesebb textíliával is.

Tehát, ha bízol nagyanyáink ítélőképességében, vagyis a természetes házi módszereket sem utasítod el a mosás során - persze itt nem rögtön a mosóteknőre vagy a mosódeszkára kell gondolni -, akkor próbáld ki a következő csodaszereket.

Áztatás

Jót tesz az anyagnak, ezért nemcsak a szürke árnyalatú darabokat érdemes bő vízbe áztatni mosás előtt, hanem a többit is, hiszen ezáltal könnyebben eltüntethetők a szennyeződések. A fürdőkádat vagy egy nagyobb lavórt tölts meg hideg vízzel, és tegyél bele három-öt pohárnyi hidrogén-peroxidot attól függően, hogy mennyi ruhát áztatsz be. Hagyd, hogy egy-két órát ázzanak a mosnivalók, majd tedd a mosógépbe, és mosd ki a szokásos programon őket.

Áztatás esetén az is beválhat, ha aludttejbe mártod bele a ruhákat. Mivel ennek sok idő kell, célszerű, ha este teszed bele a holmikat a tejbe, és egészen reggelig hagyod állni. Ne csavard ki, hanem csak úgy, csepegősen mosd ki, majd a legjobb, ha a szabadba teríted a tiszta anyagot, ugyanis a Nap kiszívja a színeket, így a szürke tónust is.

Kenőszappan

Habár manapság számtalan természetes anyagból készül tisztítószer, többek között szappant is árulnak, a legjobb, ha te magad készíted el a szükséges folttisztítót. Ezzel nem lesz más dolgod, mint rákenni a foltra, illetve besárgult, beszürkült részre, és így kimosni a ruhát.

A kenőszappan elkészítéséhez 1 kg színszappanra, 0,5 kg szódára és 7 dl vízre van szükséged, illetve egy nagy lábasra. A szappant, amelyet bioboltokban megvásárolhatsz, vágd kisebb darabokra, és tedd a lábasba. Add hozzá a szódát és a vizet is, és addig főzd, míg szappanállagúra sűrűsödik. Kend be vele a problémás részeket. Hagyd így állni a textíliát 20-30 percig, majd tedd a többi mosnivalóval együtt a mosógépbe. A végeredmény magáért beszél.

Még kíméletesebben

A kenőszappannak van egy még gyengédebb változata, amely az igazán finom textíliákat is gyengéden tisztítja. Ehhez 1 kg faggyúra, 20 dkg nátronra és 2 l vízre van szükséged, illetve szintén egy nagyobb lábasra. Keverd össze az alapanyagokat, melegítsd fel őket, hogy folyékonnyá váljon az egész. Mosópor mellé keverd be a kapott krémes masszát, és így mosd ki a ruhát.

Ecet és szódabikarbóna

A konyha egy igazi kincsesbánya, hiszen ott bármilyen háztartási problémához találhatsz hatékony ellenszert. Példának okáért az ecet és a szódabikarbóna remekül elbánik a szövetbe ivódott foltokkal, amelyek szürkévé teszik a ruhákat. Ráadásul, amíg az ecet puhítja és megtisztítja a ruhákat - kvázi öblítőhelyettesítő funkcióval is bír -, addig a szódabikarbóna lágyítja a vizet, így a vízkövesedést is gátolja.

Amikor beteszed a fehér ruhát a gépbe, és beleszórod a mosóport a helyére, akkor öblítő helyett adj egy-két pohár ecetet a mosáshoz, attól függően, hogy kis adagot vagy nagyot mosol. A szódabikarbónát belekeverheted a mosóporba is - nagyjából negyed pohár elég -, azonban sokkal eredményesebb megoldás, ha a egy fél kádnyi vízben oldasz fel két-három pohárnyit, és mosás előtt ebbe az oldatba áztatod a ruhát úgy 20-25 percre.

Te mivel szoktad eltüntetni a foltokat?

Ezt is szeretjük