Milyen gyakran kell ágyneműt cserélni, meddig használható a fogkefe? A mikrobiológusok tanácsai az egészséges otthonért
Sokan túlságosan elodázzák a cseréket, pedig így az egyes használati tárgyak kórokozóteleppé lesznek.

GettyImages-860119612
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mire egy fárasztó nap után az ágyba kerül az ember, a legrosszabb állapotában, kimerülten szembesül azzal, hogy ideje lenne ágyneműt cserélni. A reggeli rohanás közepette szintén nincs rá alkalom. Nem csoda, hogy ez a művelet sokszor megkésik: de mikor lenne esedékes valójában?

Az ágyneműcsere csak egy a kérdéses műveletek sorában: a háztartásban ugyanis számos olyan használati tárgy van, amely időről időre cserére szorul. Vajon milyen időközönként kell erre időt szánni, ha higiéniai és egészségügyi szempontokat is figyelembe veszünk? Mikrobiológusok elgondolásait tolmácsoljuk.

Milyen gyakran kell cserélni?

Az ágyneműcsere gyakorisága

Az ágyneműt Phillip Tierno mikrobiológus szerint heti egyszer kell cserélni. Sokan a reggeli zuhany hívei, mások az átlagosnál jobban verejtékeznek, esetleg kisállattal osztják meg az ágyukat - az ő részükről hatványozottan fontos ezt betartani. A túl ritkán váltott ágynemű allergiát, de akár bőrfertőzést is okozhat.

A mikrobiológus magyarázatában rávilágított, hogy az ágyneműben 10 millió poratka is élhet, melyek a hámsejtjeinkkel táplálkoznak, és bizony ürítenek is. Ráadásul már egy másfél éves párna is legalább 16 féle gombafajt rejthet magában, ami az ember izzadságával, nyálával és egyéb testnedveivel találkozva kész botanikus parkká növi ki magát.

A fogkefecsere se maradjon el

A fogkefét legkésőbb Marilyn C. Roberts mikrobiológus szerint minden 3. hónapban le kell cserélni. Abban az esetben, ha valaki beteg volt, például megfázott, vagy influenzás volt, rendkívüli cserére van szükség. Jó tudni, hogy a fogkefe tárolási helyétől is függ a sörték tisztasága: ha a WC a fürdőszobában található, a fogkefét nem tanácsos a nyitott polcon tárolni. Gayle McCombs mikrobiológus szerint minden egyes alkalommal, amikor a toalettet lehúzzák, jókora mennyiségű kórokozó kerül a levegőbe, amelyek a fogkefe sörtéjéhez is eljutnak. A kefét a szakértő szerint szekrénybe zárva érdemes tartani. Ha ez nem megoldható, akkor a vécéöblítés előtt hajtsuk le a fedelet.

Amit sokan nem sejtenek a tusolópamacsról

Sokan használnak luffaszivacsot vagy tusolópamacsot, mely segít a tusfürdő egyenletes eloszlatásában, a hab képzésében, és legfőképpen az elhalt hámsejtek eltávolításában. Ez az eszköz minden egyes használat után nedves marad, így nemcsak elhalt sejtek és piszok, de akár láthatatlan penész is lehet rajta. Marilyn C. Roberts szerint ezeket nem lehet elég gyakran cserélni: voltaképpen minden használat után érdemes lenne, hiszen nap nap után a sorolt szennyeződésekkel simítjuk és radírozzuk végig a bőrünket. A szakértő szerint a legjobb, ha ezeket nem is használja az ember.

A cikk az ajánló után folytatódik

Törölközők váltása

Charles Gerba mikrobiológus szerint a törölközőknek igen gyakori mosásra van szüksége: minimum minden harmadik nap cserélni kell őket. Érdemes belegondolni, hogy a kéztörlőkre - még alapos kézmosás után is - minden egyes kézmosáskor kerül némi szennyeződés. A fürdőlepedők és arctörlők ugyancsak alkalomról alkalomra szennyeződnek kórokozókkal, elhalt hámsejtekkel, testnedvekkel, és ami sokakat megdöbbent, de a szakértő szerint fekáliával is. Fontos, hogy a megfelelő gyakoriságú csere ne maradjon el. Ne feledjük, hogy az állandóan nedves törölközőkön könnyűszerrel elszaporodnak a baktériumok.

Milyen gyakran kell takarítani?

Korábbi cikkünkben ugyancsak egy mikrobiológus véleményére támaszkodtunk: jó tudni, milyen gyakran szükséges a takarítás otthon!

Ezt is szeretjük