A 4 leghatékonyabb levegőtisztító szobanövény sötét lakásokba
Ha az otthonod sötét és levegőtlen, mindenképpen szerezd be őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA kutatói listát készítettek azokról a növényekről, amelyek leginkább alkalmasak a levegő tisztítására, így akár egy űrhajó oxigéncseréjét is képesek ellátni.

Csüngőágú fikusz

Az alábbi szobanövények mind szerepelnek a listán, és ha nem is egy űrhajót akarsz megtisztítani, csak az otthonod levegőjéből szeretnéd kiszűrni a veszélyes anyagokat, akkor is bátran válaszd őket.

A bio levegőtisztítóként funkcionáló növényeknek üvegházra sincs szükségük, ha a lakásod nem úszik napfényben, akkor is jól fogják érezni magukat nálad, felfrissítik a levegőt és üde, barátságos, hívogató hangulatot teremtenek a szobában.

Egy kecses örökzöld - csüngőágú fikusz

Az akár kétméteres magasságot is elérő csüngőágú fikusz tulajdonképpen úgy tisztítja a levegőt, mintha egy fát nevelgetnél a nappalidban.

Méretei ellenére azonban a fikusz kifejezetten kecses, mutatós szobanövény: törékeny, karcsú, kissé lefelé csüngő ágain kemény levelek nőnek, melyek eleinte világoszöldek, később sötétebbek lesznek, de számtalan csodaszép, tarka levelű változata is létezik.

Az árnyadó fikuszként is ismert növény a közvetlen, de nem éles napfényen vagy félárnyékban érzi jól magat, a túl magas, vagyis 24 fok feletti hőmérséklet azonban megviseli.

Télen is enyhe szobahőmérsékletet és valamivel több fényt igényel, de a földjét elég, ha csak nyirkosan tartod. Nyaranta locsold bőségesen, és két-három hetente tápoldattal is gondozd otthonod takarítóját.

Bűbájos virágok - krizantém

Ez a népszerű, tömött virágú cserepes növény az év egész szakában kapható, de általában csak a nyár végén kezd virágzani, szirmai pedig a tél közepéig díszítik a fodros, zöld leveleket.

Az év többi szakában csak nagyon pontosan és szigorúan szabályozott hőmérséklet és világítás mellett hoz bimbókat.

A sárgától a narancson át a pirosig és a fehérig számos színben kapható a margitvirágként is ismert krizantém, amely akár a nőiesség szimbóluma is lehetne: a kicsi, törékeny, bájos virágú növény légtisztító munkája ugyanis méteres társaiéval is vetekszik.

A krizantém 10-16 fokos hőmérsékleten, szűrt fényben érzi jól magát, a kánikulát azonban nehezen viseli. Nincs szüksége tápsózásra vagy átültetésre, de a virágzás ideje alatt a talaját nedvesen kell tartani.

Virágzás után a növényt nem érdemes megtartani, mert ki ugyan nem hal, de virágot csak életében egyszer hoz, így külseje ezután jelentéktelen lesz.

Krizantém
Borostyánfa

Ötujjas, de nem kesztyű - borostyánfa

Az örökzöld, bokros megjelenésű kúszónövényt ötujjas, zöld levelek díszítik. Fiatal korában egyetlen hajtást hoz, de az idő előrehaladtával terjedelmesebbé válik - ha lecsippented róla a kúszó hajtásvégeket, megtarthatod bokorjellegét.

Variegata nevű változatán a zöld leveleket krémfehér foltok és krémfehér szegély díszíti, ez a fajta nem is növekszik olyan erőteljesen, mint egyszínű társa.

Még több szobanövény
Szeretnéd egy apró virágú szobanövénnyel hangulatosabbá tenni a hálót? Vagy a nappaliba keresel egy különleges, de szívós zöldlevelűt? Növénylexikonunkban biztosan megtalálod az igazit!

A borostyánfa nyáron 10-18 fokon, szűrt fényben vagy félárnyékban érzi jól magát, télen viszont nehezen viseli, ha 4-7 foknál melegebb környezetben tartják, a fényigénye azonban ilyenkor nagyobb. Általában évente kinövi a cserepét, ezért ajánlatos minden tavasszal átültetni. Télen elég, ha csak nyirkosan tartod a talaját, nyáron viszont ne sajnáld tőle a vizet.

Szépek és veszélyesek

Trópusi hangulat - bambuszpálma

A mexikói gyompálmaként is ismert bambuszpálma szűrt fényben vagy félárnyékos helyen érzi igazán jól magát.

A boltok polcain általában más pálmákkal egy cserépbe ültetve találod az akkor még 15 centiméter körüli magasságú kis növényt. Ha pálmád jól érzi magát nálad, a 45-75 centiméteres magasságot is elérheti, széles levelei pedig sötétzöld színben pompáznak majd a felfelé törekvő száron.

Bio légtisztítódat tartsd nyáron 13-18 fok közötti hőmérsékleten, télen viszont elég neki a 10-13 fokos klíma. Öntözd rendszeresen, de ügyelj rá, hogy ne álljon a vízben. Tavasszal átültetheted, de csak akkor, ha a földje összeállt, egyébként ne gyötörd vele - a bambuszpálma nem szereti, ha a gyökereivel babrálnak.

Cikkünk David Squire Szobanövények nagykönyve című könyv alapján készült.

Ebben a kötetben mindent megtalálsz, amit valaha tudni szerettél volna a szobanövényekről, és mindent egyetlen, könnyen forgatható könyvbe sűrítve. A kertészmérnök végzettségű David Squire hetvennél is több könyvet írt eddig a kertészkedésről. Ez a könyve egyszerű, lépésről lépésre követhető útmutatóval és ötletekkel szolgál ahhoz, hogy hogyan gondozd és szaporítsd növényeidet, és bemutatja a szobanövények bőséges tárházát.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
Ára 4998 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük