8 kitűnő háziszer, hogy hónapokig ragyogjon a parketta
Nem elég fényes a parketta, pedig már minden ötletedet bevetetted? Eláruljuk a ragyogó parketta titkát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A parketta az egyik legrégebbi és a legnépszerűbb padlóburkolat. Praktikus, hiszen könnyen tisztítható, jó teherbírású, és maradandó foltok is csak ritkán keletkeznek rajta.

Ám még a legjobban óvott burkolattal is megesik, hogy helyenként vagy egészében megkopik a felülete, és elveszti régi fényét és csillogását.

Az üzletekben kapható parkettaápolók sokat segíthetnek, ha azonban nem szeretnél ezreket költeni a tisztítószerekre, készíts el magad a varázslatos szereket! A következőket garantáltan meghálálja a padló.

Házilag készített fényező világos és sötét fapadlóhoz

A kopott fapadló eredeti ragyogását házilag kevert bútorfénnyel adhatod vissza a legkönnyebben. Ehhez keverj alaposan össze két rész olívaolajat és egy rész citromlevet vagy ecetet egy tiszta, szórófejes flakonban, rázd össze, fújd a felületre, majd töröld át egy tiszta ronggyal.

Világos fapadlóra nagyszerűen alkalmas a szójaolaj és a méhviasz keveréke. Egy tálban gőz felett melegíts fel 10 gramm méhviaszt és 100 ml szójaolajat. Ha a viasz teljesen felolvadt, egy habverővel verd fel a masszát, hűtsd ki, és tedd egy jól zárható tartóba, így akár fél évig is használhatod. Időnként kend fel vékonyan a padlóra, hagyd megszáradni, majd puha ronggyal fényesítsd a felületet.


A sötét fapadlóhoz a következőt használd. Gőz felett melegíts fel 2 gramm méhviaszt, egy teáskanál lanolint, 20 ml szójaolajat és 5 ml terpentint. Az előző eljáráshoz hasonlóan, ha viasz felolvadt, habverővel keverd ki a masszát, majd hűtsd ki, és tedd egy jól zárható tartóba. Ezt is vékony rétegben használd, és száradás után fényesítsd át vele a parkettát.

Tudtad?
A fapadlók, a nem viaszos PVC- és a laminált padlók tisztítására ajánlják az enyhe ecetes-vizes oldatot. Az ecet azonban savassága miatt még oldott állapotban is káros lehet bizonyos felületekre, ezért, mielőtt a teljes felületen használnád, teszteld a hatását a padló egy kevésbé látványos részén.

Varázsoldat kopott padlóra

A fa padlóburkolat felújítását szintén nagyszerűen megoldhatod egy házi készítésű eleggyel. Keverj össze fél liter meleg vizet, négy evőkanál háztartási vagy almaecetet és két evőkanál olívaolajat egy edényben. Jól rázd össze, majd egy tiszta ronggyal vidd fel az oldatot a felületre!

Néhány percig várj, amíg beivódik a keverék a fába, majd fényesítsd ki a padlót egy tiszta ruhával. A kopott, elhasznált fafelület azonnal újjászületik.

Teával, WD 40-nel a foltok ellen

Gondoltad volna, hogy a faparketta vagy hajópadló tisztítása csodálatosan kivitelezhető frissen főzött teával? Egyszerűen forralj fel néhány teafiltert egy liter vízben, majd hagyd kihűlni. Áztass egy puha rongyot a teába, csavard ki, és súrold le vele a szennyeződéseket. Ezután egy másik, tiszta ruhával töröld át a padlót.

Egy kis WD-40-nel is meglepően könnyen megszabadulhatsz a kemény padlón éktelenkedő fekete cipőnyomoktól, sőt, ez a csodaszer a kátrány- és kopásfoltok ellen is kiváló. A szer egyáltalán nem károsítja a felületeket, és segítségével jóval kevesebb munkádba kerül tisztává tenni a szennyezett területet.

Óvintézkedések a padlóhoz

A parketta akkor szép, ha nem éktelenkednek rajta karcolások. Könnyen megakadályozhatod, hogy a széklábak összekarcolják a padlót, és fekete nyomokat hagyjanak rajta.

Ragassz kis kör alakú szőnyeg- vagy filcdarabot a szék és az asztallapok lábának aljára, és máris megtetted a szükséges óvintézkedést.

Arra is vigyázz, hogy a növények öntözése közben ne áztasd el a parkettát - a laminált fajtát sem -, mert könnyen felpúposodhat a nedvességtől. Ha 30 cm átmérőjű, kör alakú szőnyegdarabokat teszel a virágcserepek alá, biztosan nem árthatsz a padlónak.

A bútortologatásra is ügyelj: mielőtt rendezkedni kezdenél, rakj a nehéz szekrény vagy kanapé lábai alá zoknikat, és így csúsztasd őket a padlón. Nem karcolják majd össze a parketta felületét, ráadásul senkinek sem kell nehezet emelnie.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük