7 lakberendezési baki, amitől kisebbnek látszik a lakás
Kicsi és zsúfolt a lakás? Ezekre figyelj, hogy nagyobbnak tűnjön!

Dia

 	Sötét falszín  	A fekete tapétától sem ódzkodó neobarokk stílus most kifejezetten trendinek számít a lakberendezésben, ám hiába felkapott ez a fajta dekoráció, kis lakásba nem ajánlott, mert borzasztóan szűkíti a teret. Ha nem akarsz nyomasztó helyiségben élni, melyben úgy érzed, összenyomnak a falak, kerüld a sötét padlóburkolatokat és a súlyos falszíneket. Válassz világos, könnyed, pasztelles vagy semleges árnyalatokat, melyek megnyitják a teret, illetve napfényes, levegős hatást keltenek és nem telepednek rá az emberre, vagyis kevésbé befolyásolják a közérzeted. Az apró minták sem ajánlottak falfelületre, mert a berendezéssel együtt kaotikussá, zsúfolttá teszik a szobát.

Sötét falszín

A fekete tapétától sem ódzkodó neobarokk stílus most kifejezetten trendinek számít a lakberendezésben, ám hiába felkapott ez a fajta dekoráció, kis lakásba nem ajánlott, mert borzasztóan szűkíti a teret. Ha nem akarsz nyomasztó helyiségben élni, melyben úgy érzed, összenyomnak a falak, kerüld a sötét padlóburkolatokat és a súlyos falszíneket. Válassz világos, könnyed, pasztelles vagy semleges árnyalatokat, melyek megnyitják a teret, illetve napfényes, levegős hatást keltenek és nem telepednek rá az emberre, vagyis kevésbé befolyásolják a közérzeted. Az apró minták sem ajánlottak falfelületre, mert a berendezéssel együtt kaotikussá, zsúfolttá teszik a szobát.

Dia

 	Összefüggő szekrénysor  	Mindenki szereti, ha elférnek a holmijai, de nem muszáj minden ruhát és használati tárgyat egy faltól falig érő, monumentális szekrénysorba bezsúfolni, mely a plafonig lezárja a teret. A nappali legalábbis lehet szellősebb, miközben a helyet is kihasználod. A többfiókos, egymástól eltérő komódokban szintén sok minden elfér, a tetejükre pedig vázát, dísztálat, illatgyertyát tehetsz, kedved szerint. Nyitottabnak, szellősebbnek, sőt, izgalmasabbnak tűnik a tér, ha feléjük polcokat helyezel, esetleg kép helyett tükörrel dekorálod a szabad falsávokat.

Összefüggő szekrénysor

Mindenki szereti, ha elférnek a holmijai, de nem muszáj minden ruhát és használati tárgyat egy faltól falig érő, monumentális szekrénysorba bezsúfolni, mely a plafonig lezárja a teret. A nappali legalábbis lehet szellősebb, miközben a helyet is kihasználod. A többfiókos, egymástól eltérő komódokban szintén sok minden elfér, a tetejükre pedig vázát, dísztálat, illatgyertyát tehetsz, kedved szerint. Nyitottabnak, szellősebbnek, sőt, izgalmasabbnak tűnik a tér, ha feléjük polcokat helyezel, esetleg kép helyett tükörrel dekorálod a szabad falsávokat.

Dia

 	Kevés fény  	Ha kicsi a szoba és az ablak sem enged be túl sok fényt, a rossz megvilágítástól olyannak tűnhet az egész, mint egy mély pince vagy szűkös barlang. Ráadásul nappaliban, étkezőben kifejezetten nyomasztó, ha csupán egyetlen lámpa világítja be a teret. Az az ideális, ha egy központi helyről, és legalább három másik szögből kap fényt a helyiség, melyek még erősebben derítenek, ha fényes felületű dísztárgyakról, párnahuzatokról, faliképekről vagy tükrökről verődnek vissza. Így sokkal tágasabbnak érzékelheted a teret, illetve a dekoráció is jobban érvényesülhet.

Kevés fény

Ha kicsi a szoba és az ablak sem enged be túl sok fényt, a rossz megvilágítástól olyannak tűnhet az egész, mint egy mély pince vagy szűkös barlang. Ráadásul nappaliban, étkezőben kifejezetten nyomasztó, ha csupán egyetlen lámpa világítja be a teret. Az az ideális, ha egy központi helyről, és legalább három másik szögből kap fényt a helyiség, melyek még erősebben derítenek, ha fényes felületű dísztárgyakról, párnahuzatokról, faliképekről vagy tükrökről verődnek vissza. Így sokkal tágasabbnak érzékelheted a teret, illetve a dekoráció is jobban érvényesülhet.

Dia

 	Kaotikus minta- és színkavalkád  	A vidám színek jó hatással vannak az emberre és bizonyos mértékig világosabbá, játékosabbá teszik a szobák hangulatát. Ám mértéktelen adagolásuk balul sülhet el, mert a különféle domináns árnyalatok nemcsak idegesítően kaotikussá válhatnak a színes térben tartózkodók számára, hanem a térérzetet is csökkentik. A koncepció nélkül megjelenített, szemzavaró mintázatokkal ugyanez a helyzet, hiszen szinte vibrálóvá teszik a helyiséget, és beszűkítik a látóteret. A fojtogató érzést úgy kerülheted el, ha a padló, a plafon és a fal hasonló tónusú, és az élénk színeknek egy nyugodtabb verzióját választod. A vaníliasárga például vidám, napfényes árnyalat, mégis levegősebb hatást kelt.

Kaotikus minta- és színkavalkád

A vidám színek jó hatással vannak az emberre és bizonyos mértékig világosabbá, játékosabbá teszik a szobák hangulatát. Ám mértéktelen adagolásuk balul sülhet el, mert a különféle domináns árnyalatok nemcsak idegesítően kaotikussá válhatnak a színes térben tartózkodók számára, hanem a térérzetet is csökkentik. A koncepció nélkül megjelenített, szemzavaró mintázatokkal ugyanez a helyzet, hiszen szinte vibrálóvá teszik a helyiséget, és beszűkítik a látóteret. A fojtogató érzést úgy kerülheted el, ha a padló, a plafon és a fal hasonló tónusú, és az élénk színeknek egy nyugodtabb verzióját választod. A vaníliasárga például vidám, napfényes árnyalat, mégis levegősebb hatást kelt.

Dia

 	Óriási bútorok  	A monumentális kanapék és fotelek nemcsak a szabad közlekedésben akadályozhatnak, hanem az egész lakáson eluralkodhatnak hatalmas méretükkel. A tértágítás szempontjából jobb, és az ülőhely sem lesz kevesebb, ha kisebb-nagyobb bútorok váltakoznak a térben. Ha nagy a kanapé, a merev, óriási foteleket cseréld le ízléses, kisebb méretű puffokra, melyek a kanapé tartozékai is lehetnek, de méretükben eltérhetnek egymástól. A sarok ülőgarnitúra úgyszintén jó megoldás lehet, ám ne zárd le azt a sarkot széles dohányzóasztallal.

Óriási bútorok

A monumentális kanapék és fotelek nemcsak a szabad közlekedésben akadályozhatnak, hanem az egész lakáson eluralkodhatnak hatalmas méretükkel. A tértágítás szempontjából jobb, és az ülőhely sem lesz kevesebb, ha kisebb-nagyobb bútorok váltakoznak a térben. Ha nagy a kanapé, a merev, óriási foteleket cseréld le ízléses, kisebb méretű puffokra, melyek a kanapé tartozékai is lehetnek, de méretükben eltérhetnek egymástól. A sarok ülőgarnitúra úgyszintén jó megoldás lehet, ám ne zárd le azt a sarkot széles dohányzóasztallal.

Dia

 	Vastag, mintás függönyök  	A súlyos drapériák, függönyök, ágytakarók és szőnyegek valahogy a tér hangulatát is elnehezítik, olyan érzést keltenek, mintha rácsapnák az ajtót az emberre. Szintén fojtogató hatással bír, ha az ablak szinte ki sem látszik a mintás anyaghalmokból. Érdemes olyan függönyt választani, mely nem akadályoz a kilátásban, nem zár el a külvilágtól, illetve nem teszi zsúfolttá a teret. Ha ragaszkodsz a sötétítő függönyhöz, olyan árnyalatot válassz, mely a fal színéhez közel áll, vagy ragadj ki egy domináns tónust a berendezésből, mely gyakran visszaköszön. Az óriási és a nagyon apró mintákat is kerüld, illetve lágy esésű anyagot szemelj ki a feladatra, mely az ablak ízléses, diszkrét kereteként működhet.

Vastag, mintás függönyök

A súlyos drapériák, függönyök, ágytakarók és szőnyegek valahogy a tér hangulatát is elnehezítik, olyan érzést keltenek, mintha rácsapnák az ajtót az emberre. Szintén fojtogató hatással bír, ha az ablak szinte ki sem látszik a mintás anyaghalmokból. Érdemes olyan függönyt választani, mely nem akadályoz a kilátásban, nem zár el a külvilágtól, illetve nem teszi zsúfolttá a teret. Ha ragaszkodsz a sötétítő függönyhöz, olyan árnyalatot válassz, mely a fal színéhez közel áll, vagy ragadj ki egy domináns tónust a berendezésből, mely gyakran visszaköszön. Az óriási és a nagyon apró mintákat is kerüld, illetve lágy esésű anyagot szemelj ki a feladatra, mely az ablak ízléses, diszkrét kereteként működhet.

Dia

 	Zsúfolt dekoráció  	Bárki könyen beleeshet abba a hibába, hogy nem egyszerre vásárol bútort és dísztárgyakat a szobába, hanem hónapok alatt szemezget innen-onnan, ahol épp olcsón hozzájut egy-egy tetszetős darabhoz. Így a legkönnyebb eklektikus, zavaros berendezést összehozni, különösen akkor, ha nem fukarkodsz a dekorációval. A kaotikus összkép pedig a teret is beszűkíti, nem beszélve arról, hogy a kedves kis nippek, díszpárnák, fodrok, burjánzó szobanövények és futószőnyegek már nemcsak optikailag, hanem ténylegesen megfosztanak a szabad tértől. A stílusában sem összefüggő berendezés roppant zavaró, ezért igyekezz legalább a fő bútorokat egy családból összeválogatni, a díszítőelemeket pedig ízléses keretek közé szorítani.

Zsúfolt dekoráció

Bárki könyen beleeshet abba a hibába, hogy nem egyszerre vásárol bútort és dísztárgyakat a szobába, hanem hónapok alatt szemezget innen-onnan, ahol épp olcsón hozzájut egy-egy tetszetős darabhoz. Így a legkönnyebb eklektikus, zavaros berendezést összehozni, különösen akkor, ha nem fukarkodsz a dekorációval. A kaotikus összkép pedig a teret is beszűkíti, nem beszélve arról, hogy a kedves kis nippek, díszpárnák, fodrok, burjánzó szobanövények és futószőnyegek már nemcsak optikailag, hanem ténylegesen megfosztanak a szabad tértől. A stílusában sem összefüggő berendezés roppant zavaró, ezért igyekezz legalább a fő bútorokat egy családból összeválogatni, a díszítőelemeket pedig ízléses keretek közé szorítani.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kiss Krisztina
Fotó: