3 pompás virágú, de igénytelen növény az erkélyre
Ha szeretnéd egy kicsit közelebb hozni a természetet, ültess gazdagon virágzó növényeket a balkonra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beköszöntött a jó idő, és mi bizakodunk abban, hogy már a fagyoktól sem kell tartani.

Sásliliom

Ha te is egyre több időt töltesz a teraszon vagy erkélyen sütkérezve, itt az ideje, hogy néhány pompás virágú, de strapabíró növénnyel tedd még vonzóbbá és illatossá a talpalatnyi területet.

Tünékeny szépség - sásliliom

A sásliliom angol nevét - daylily - onnan kapta, hogy pompás, harang alakú virágai csak egyetlen napig nyílnak, ám mindig fejlődnek új bimbók, így májustól egészen szeptemberig gyönyörködhetsz a teraszt vagy erkélyt beborító virágáradatban.

A bokros növekedésű sásliliom levelei fűszerűek, liliom alakúak, virágait tekintve azonban zavarba ejtően sok változata létezik. Lehetnek pókszerűek vagy csillag alakúak, háromszögletűek, teltek vagy kerekdedek, színük pedig a sárgától a barackszínen át a pirosig, a barnáig és a kékig terjedhet.

Az erőteljes, sokat kibíró sásliliomok akár a 120 centiméteres magasságot is elérhetik.

Ha azt szeretnéd, hogy növényed nagyra nőjön, és tavasztól őszig pompázzon az erkély a sásliliomok tarka virágaiban, napos, félárnyékos helyet keress a virágnak, illetve gazdag, jó vízelvezetésű termőföldbe ültesd. Ha az elnyílt virágokat is rendszeresen eltávolítod, sokáig gyönyörködhetsz a folyton megújuló növényben.

Kecses balerina

A kanálajak lazán elterülő virágú, kecses növény, amely elegáns, lelógó hajtásai révén remekül érvényesül az erkélyládában és a függőkosarakban.

A Dél-Afrikából származó kanálajak jól viseli a nyári kánikulát is, gyorsan növekszik, ám inkább bokrosodik, jellemzően nem nő magasra, mindössze 30 centiméter lehet. A sűrű, sötétzöld, csillogó levelekből álló rozettákból hosszú hajtások emelkednek ki. Mindegyik hajtáson számos rózsaszín vagy lilásrózsaszín, sárga és zöld torokkal díszített, alul két szarv alakú sarkantyúban végződő virág nő.

Származása miatt a kanálajak verőfényes napsütésben fejlődik legjobban, ugyanakkor igyekezz rendszeresen locsolni. Egyes hajtásai idővel elszáradnak, ez teljesen természetes, ne rémülj meg tőle, egyszerűen vágd vissza, hogy ezzel is serkentsd az új virágok fejlődését.

Ha a növény jól érzi magát, és egy kis törődést is kap tőled, tavasztól késő őszig, akár áprilistól októberig gyönyörködhetsz törékeny virágaiban.

Kanálajak
Dália

A legkitartóbb

A Mexikóban őshonos dália nevét egy svéd botanikusról, Andreas Dahlról kapta. A legnépszerűbb dísznövények közé tartozik, ami részben annak köszönhető, hogy késő őszig, jóval a többi növény elhervadása után is virágzik, nagy, színpompás és számtalan színkombinációban kapható virágaival sokáig díszíti az erkélyt.

Még több növény
Szeretnél még többet olvasni buja virágú vagy csodásan zöldellő növényekről és gondozásukról? Böngészd lexikonunkat!

Az áruházakban többféle hibrid kapható, nemcsak a magasság, a levélalak, de a virágok mérete, alakja és színe is különböző - a pirostól kezdve a rózsaszínen, a narancssárgán és a sárgán át a liláig és a fehérig változik. Magassága változattól függően 20-130 centiméter lehet.

A dália szereti a napos, szélvédett helyeket. Ha bőségesen öntözöd, illetve virágzása alatt tápoldatozod is, a dália meghálálja a törődést. A dália az erkélyen is jól érzi magát, de az első fagyok beköszönte előtt vidd be a lakásba.

Cikkünk Wota Wehmeyer és Hermann Hackstein Balkon- és terasznövények című könyve alapján készült, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük