3 életveszélyes, mérgező szobanövény

Szépek és színesek, ugyanakkor veszélyesek is lehetnek. Íme, 3 csodálatos növény, mellyel nem árt óvatosnak lenned!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor szobanövényt választasz az otthonodba, a növény tartási és gondozási igényei mellett nem árt azzal kapcsolatban is érdeklődnöd, hogy jelent-e valamilyen veszélyt rád, a gyermekre vagy éppen a háziállatokra nézve. A szobanövények csodálatosak, ám nem egy közülük irritatív anyagokat tartalmaz, amelyek különböző allergiás reakciókat vagy mérgezést okozhatnak. Némelyiknek csak bizonyos részei, mások a gyökerüktől a szárukon át a levelükig veszélyesek.

Egy nőies liliom: az amarillisz

A gyönyörű, hatalmas, tölcsér alakú, vörös virágú hölgyliliom - Hippeastrum vittatum - méltán lehet otthonod dísze: ha egyenletes szobahőmérsékleten tartod, hosszú ideig megtartja virágát. E fantasztikus növénynek azonban gyakorlatilag minden része mérgező, a hagymájától a szárán és a levelein át egészen a virágokig.

A szervezetbe kerülve - akár a gondozása során a kezedre került nedv által - gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket okoz, illetve hányás és hasmenés is jelentkezhet kísérőtünetként. Nagyon súlyos esetben akár izom- és légzésbénulást is okozhat.

Mérgezés esetén

Ha megtörtént a baj, ne ess pánikba, bizonyos szerekkel ugyanis enyhíthetők a tünetek. Nagyon fontos például, hogy azonnal megkezdd a folyadékpótlást, illetve érdemes gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznod. Természetesen ettől függetlenül feltétlenül fel kell keresned az orvosodat is.

A színpompás veszélyforrás: a leander

A leandercserje - Nerium oleander - az egyik leggyakrabban előforduló, legnépszerűbb szobanövény, hazánkban és azon túl is.

Az apró cserjéből néhány év alatt terebélyes bokor növekszik, mely számtalan különféle színű virággal ékesíti a lakást. Virágai kora nyártól késő őszig teljes szépségükben pompáznak, nyáron akár a kertben vagy az erkélyen is tarthatók. Sajnos azonban a leander is azon csalfa növények közé tartozik, amelyek mérgezőek.

A növény részei alkaloidákat és glikozidokat tartalmaznak, amelyek a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, valamint a fejfájás, de súlyosabb esetben keringési zavarokat is okozhat.

Mérgezés esetén

Ebben az esetben is kulcsszerepet kap, hogy minél több folyadékot fogyassz a mérgezés tüneteinek jelentkezésekor, és mihamarabb fordulj orvoshoz.

A tavasz illatos és mérgező hírnöke: a jácint

Bizonyára nem gondolnád, hogy a tavasz egyik legjellegzetesebb, legvidámabb virága, a jácint - Hyacinthus orientalis - is azon növények közé tartozik, amelyek veszélyt jelenthetnek az otthonodban. Az élénk színekben kapható, népszerű növény gyorsan fejlődik, szinte napok alatt szirmot bont, ha jól érzi magát lakásodban. Azonban csak óvatosan vele: a hagymájában és leveleiben található anyagok komoly veszélyt jelenthetnek.

A kalcium-oxalát-kristályok és az alkaloidok a gyomorra és a bélrendszerre vannak rossz hatással, a szervezetbe jutva öklendezést és hányást válthatnak ki.

Mérgezés esetén

Nagyon fontos, hogy ne akard elmulasztani a hányingert, sokkal inkább hánytatni kell, sőt, néhány esetben ajánlatos a gyomormosás is. Érdemes ilyenkor sok tejet inni, mert annak kalciumtartalma részben kicsapja az oldható oxalátkristályokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Súlyosabb esetekben előfordulhat vérnyomáscsökkenés, valamint nagyfokú folyadékvesztés. Ilyenkor a legfontosabb a bő vízfogyasztás.

Ezt is szeretjük