3 könnyen kezelhető növény, ami virágba borítja az erkélyt
Ha tartozik erkély a lakásodhoz, a következő könnyen tartható növényekkel virágba boríthatod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A balkon- és terasznövények legnagyobb sikere abban rejlik, hogy a városi környezetbe is képesek belopni a természetet, méghozzá viszonylag kis területen. Tartsd őket ablakpárkányra helyezett ládában vagy teraszajtó melletti függőkosarakban, a balkonnövények a tavasz első pillanatától kezdve egészen késő őszig színes virágok kavalkádjával kápráztatnak el. Ráadásul gyakorló növénytartónak sem kell lenned ahhoz, hogy virágba boríthasd az erkélyt, csupán néhány apróságra kell odafigyelned a növények gondozásánál.

A következő fajták minden erkélyen jól mutatnak, és egy kis odafigyeléssel egész nyáron üde színfoltjai lesznek a balkonnak.

A kúszónövények királynője: kerti iszalag

A kerti iszalag egyre népszerűbb, ennek oka kétségkívül nagyszerű, elegáns virágaiban rejlik: csodálói a kúszónövények királynőjének tekintik.
Ma már zavarba ejtően széles fajtaválasztékkal találkozhatsz az áruházakban. A különböző fajták és változatok főként a növekedésben, a levélalakban, a virágzási időben és a virágok színében, alakjában térnek el egymástól.

A kerti iszalag a balkonokon, teraszokon mutatja meg igazi szépségét, ha megfelelő méretű tartóedénybe ülteted, és gondoskodsz róla, hogy legyen mire felkúsznia. A fajtától és a környezettől függően a növény még növénytartóban is elérheti a 150-500 centis magasságot.

Hogyan tartsd?

A kerti iszalag eredetileg erdei növény, ezért érdemes félárnyékban tartanod. Ideális esetben a virágok sok fényt kapnak, míg a gyökérzóna hűvös, árnyékos helyen van. Ennek érdekében ültess a növénytartóba alacsony növényeket, vagy tegyél bele köveket, esetleg takard a felületet mulccsal. A kerti iszalag sok vizet igényel, különösen a növekedési időszakban, ezért rendszeresen öntözd.

Az erkély dísze késő őszig: dália

A dália Mexikóban őshonos, nevét pedig a svéd botanikusról, Andreas Dahlról kapta. Nagy, díszes virágai sok színben és színkombinációban kaphatók, többek között ez is az oka annak, hogy a dália az egyik legnépszerűbb dísznövény. Késő ősszel, amikor a többi növény már rég elvirágzott, a gyönyörű dáliák még mindig díszítik a teraszt és az erkélyt. Az áruházakban a hibridek hatalmas választéka kapható. Nem csupán a magasság, a levélalak, hanem elsődlegesen a virágok mérete, alakja és színe is különböző.

A színek a pirostól kezdve a rózsaszínen, narancssárgán és sárgán át a liláig és a fehérig tartanak. A változattól függően 20-130 centi magasra nő.

Hogyan tartsd?

A növény szereti a napos, szélvédett helyet, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy az erkélyen tartsd. Öntözd bőségesen, és rendszeresen tápoldatozd. Egészen őszig az erkélyen hagyhatod, csak arra ügyelj, hogy fagyok idején ne maradjon a szabad levegőn.

Rikító virágzápor: záporvirág

A záporvirág szép, színes virágai egy kicsit a gerberára emlékeztetnek. A legtöbb fajta a meleg, déli napsütés hatására nyílik ki, de esős, borús időben zárva marad.
A záporvirágnak egyik vagy mindkét oldalon szürke szőrrel borított, keskeny, fényes, sötétzöld levelei vannak. A virágzási időszakban májustól szeptemberig jelennek meg a rikító színű záporvirágok, a közepük sötétebb, a száruk felfelé álló. A színskála a fehértől a sárgán át a rózsaszínig és a pirosig terjed, de vannak kétszínű fajták is, melyek még mutatósabb díszei lehetnek az erkélyednek.

Hogyan tartsd?

A záporvirágot teljes napra ültesd. A növénytartó talaja tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű legyen. Túl sok vizet azonban nem igényel: a legjobb, ha mérsékelten öntözöd, és kerülöd a túlöntözést. Ha rendszeresen eltávolítod az elnyílt virágokat, az új bimbók gyorsan elfoglalják a helyüket.

Ha társakat szeretnél választani melléjük a növénytartóba, akkor hasonló igényekkel rendelkező fajtákat keress, például a szegfűvirágúak családjának tagjait vagy az afrikai aranyvirágot.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük