3 könnyen kezelhető növény, ami virágba borítja az erkélyt

Ha tartozik erkély a lakásodhoz, a következő könnyen tartható növényekkel virágba boríthatod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A balkon- és terasznövények legnagyobb sikere abban rejlik, hogy a városi környezetbe is képesek belopni a természetet, méghozzá viszonylag kis területen. Tartsd őket ablakpárkányra helyezett ládában vagy teraszajtó melletti függőkosarakban, a balkonnövények a tavasz első pillanatától kezdve egészen késő őszig színes virágok kavalkádjával kápráztatnak el. Ráadásul gyakorló növénytartónak sem kell lenned ahhoz, hogy virágba boríthasd az erkélyt, csupán néhány apróságra kell odafigyelned a növények gondozásánál.

A következő fajták minden erkélyen jól mutatnak, és egy kis odafigyeléssel egész nyáron üde színfoltjai lesznek a balkonnak.

A kúszónövények királynője: kerti iszalag

A kerti iszalag egyre népszerűbb, ennek oka kétségkívül nagyszerű, elegáns virágaiban rejlik: csodálói a kúszónövények királynőjének tekintik.
Ma már zavarba ejtően széles fajtaválasztékkal találkozhatsz az áruházakban. A különböző fajták és változatok főként a növekedésben, a levélalakban, a virágzási időben és a virágok színében, alakjában térnek el egymástól.

A kerti iszalag a balkonokon, teraszokon mutatja meg igazi szépségét, ha megfelelő méretű tartóedénybe ülteted, és gondoskodsz róla, hogy legyen mire felkúsznia. A fajtától és a környezettől függően a növény még növénytartóban is elérheti a 150-500 centis magasságot.

Hogyan tartsd?

A kerti iszalag eredetileg erdei növény, ezért érdemes félárnyékban tartanod. Ideális esetben a virágok sok fényt kapnak, míg a gyökérzóna hűvös, árnyékos helyen van. Ennek érdekében ültess a növénytartóba alacsony növényeket, vagy tegyél bele köveket, esetleg takard a felületet mulccsal. A kerti iszalag sok vizet igényel, különösen a növekedési időszakban, ezért rendszeresen öntözd.

Az erkély dísze késő őszig: dália

A dália Mexikóban őshonos, nevét pedig a svéd botanikusról, Andreas Dahlról kapta. Nagy, díszes virágai sok színben és színkombinációban kaphatók, többek között ez is az oka annak, hogy a dália az egyik legnépszerűbb dísznövény. Késő ősszel, amikor a többi növény már rég elvirágzott, a gyönyörű dáliák még mindig díszítik a teraszt és az erkélyt. Az áruházakban a hibridek hatalmas választéka kapható. Nem csupán a magasság, a levélalak, hanem elsődlegesen a virágok mérete, alakja és színe is különböző.

A színek a pirostól kezdve a rózsaszínen, narancssárgán és sárgán át a liláig és a fehérig tartanak. A változattól függően 20-130 centi magasra nő.

Hogyan tartsd?

A növény szereti a napos, szélvédett helyet, ezért tökéletesen alkalmas arra, hogy az erkélyen tartsd. Öntözd bőségesen, és rendszeresen tápoldatozd. Egészen őszig az erkélyen hagyhatod, csak arra ügyelj, hogy fagyok idején ne maradjon a szabad levegőn.

Rikító virágzápor: záporvirág

A záporvirág szép, színes virágai egy kicsit a gerberára emlékeztetnek. A legtöbb fajta a meleg, déli napsütés hatására nyílik ki, de esős, borús időben zárva marad.
A záporvirágnak egyik vagy mindkét oldalon szürke szőrrel borított, keskeny, fényes, sötétzöld levelei vannak. A virágzási időszakban májustól szeptemberig jelennek meg a rikító színű záporvirágok, a közepük sötétebb, a száruk felfelé álló. A színskála a fehértől a sárgán át a rózsaszínig és a pirosig terjed, de vannak kétszínű fajták is, melyek még mutatósabb díszei lehetnek az erkélyednek.

Hogyan tartsd?

A záporvirágot teljes napra ültesd. A növénytartó talaja tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű legyen. Túl sok vizet azonban nem igényel: a legjobb, ha mérsékelten öntözöd, és kerülöd a túlöntözést. Ha rendszeresen eltávolítod az elnyílt virágokat, az új bimbók gyorsan elfoglalják a helyüket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha társakat szeretnél választani melléjük a növénytartóba, akkor hasonló igényekkel rendelkező fajtákat keress, például a szegfűvirágúak családjának tagjait vagy az afrikai aranyvirágot.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük