3 kiváló mosogatógép, mellyel megfelezheted a vízszámlát
Hogyan mosogathatsz el pillanatok alatt úgy, hogy azzal a pénztárcádnak is kedvezel? A következő három kiváló készülék egyikével.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mosogatógépet vásárolni ma már egyáltalán nem luxus, hanem hosszútávon kifizetődő befektetés. A modernebbnél modernebb gépek gyártói ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy készülékeik megfeleljenek az energiatakarékossági szempontoknak.

A mosogatógép előnyei

Tény, hogy a mosogatógépek és a kézi mosogatás összehasonlításakor sok érv szól az automatikus megoldás mellett. Egyike ezeknek az, hogy amennyiben folyóvíz mellett mosogatsz, több vizet folyatsz el, mint amennyit egy mosogatógép használ. Bizonyos modellek 10 liternél is kevesebb vizet használnak fel, amivel szinte lehetetlen felvenni a versenyt.

Ráadásul azt a vízhőmérsékletet, ami a higiénikus - és az összes kórokozót garantáltan elpusztító - mosogatáshoz szükséges, nem tudja elviselni az emberi bőr, ami a kézi mosogatás következtében egyébként is könnyen ráncosodik vagy sérül. Érdekes szempont, hogy tulajdonképpen villamos energiából sem fogyaszt többet egy korszerű mosogatógép, hiszen amikor kézzel mosogatsz, a meleg víz előállításához összességében több áramra - vagy gázra - van szükség, arról nem is beszélve, hogy világításra is szükség van.

Mit érdemes mérlegelni?

Mielőtt mosogatógépet vásárolsz - az egészségügyi és szépségápolási szempontok mellett -, érdemes még néhány kérdést alaposabban átgondolnod, hiszen az optimális és praktikus megoldást csak egy olyan gép jelentheti, mely tökéletesen illeszkedik az igényeidhez, és amely valóban pénzt spórol neked.

Nem mindegy például, hogy milyen gyakran és hány ember után kell mosogatnod, mekkora hely van a konyhában a gépnek, és milyen speciális programokra, funkciókra lehet szükséged a mindennapi használat során.

A mosogatógépeket méretük alapján két csoportba sorolják - ezek 45, illetve 60 centi szélesek -, de kisebb konyhákban praktikus megoldást jelenthet az asztali mosogatógép is.

Miért éri meg?
A mosogatógép egyáltalán nem luxus, sőt, ha spórolni akarsz, kifejezetten ajánlatos egyet beszerezned. A segítségével évente több ezer forintot spórolhatsz a vízen, kevesebb áramot fogyaszt, mint amennyi kézi mosogatásnál a meleg víz előállításához szükséges, és összességében a tabletták sem kerülnek többe, mint a mosogatószer éves szinten.

Ideális megoldás apró lakásokba: Bosch asztali mosogatógép

Kifejezetten apró lakásokba és egy-két személy számára ajánlott megoldás a Bosch SKT 5108 EU mosogatógépe. Az A energiaosztályba tartozó mosogatógép egy normál program esetében mindössze 9,5 liter vizet használ fel, miközben körülbelül 51 darab tányér, csésze, pohár és evőeszköz tisztítására alkalmas.

A 45 centi magas, 55,5 centi széles, illetve 46 centi mély mosogatógépet az asztalon vagy a konyhapulton is elhelyezheted, nem kell átalakítani a konyhát hozzá. Az asztali gép akkor is ideális választás, ha eddig azért nem vásároltál mosogatógépet, mert úgy gondoltad, hogy kevés edényhez nem lenne kifizetődő. A Bosch SKT5108EU gépért - óránként fél kW energiafelhasználás mellett - körülbelül 94 ezer forintot kell fizetned.

Tipp
Olcsó és környezetbarát megoldás, ha almaecetet vagy egyéb alacsony százalékkal megjelölt ecetet teszel az mosogatógép öblítőszertartályába. Az edények garantáltan csillognak majd.

Egy háromtagú család tökéletes választása: Candy CSF 4575 EX

Eggyel nagyobb kategória a Candy CSF 4575 EX modellje, mely rozsdamentes acélból készült, és amellett, hogy nagyon esztétikus látványt nyújt, egyszerre kilenc teríték betöltésére alkalmas. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy háromtagú család egy napi étkezés utáni mosogatását képes megoldani, mindössze 13 liter víz felhasználásával.

A négy mosogatási hőmérsékleten és hat különböző programon is dolgozó Candy CSF 4575 EX mosogatási és szárítási hatásfoka egyaránt az A kategóriába tartozik, így nem csoda, hogy az energiaosztály tekintetében is a legmagasabb kategória közé sorolták. Óránként mindössze 0,8 kW áramot fogyaszt, és körülbelül 80 ezer forintba kerül.

Tudtad?
Ha mosogatógépet használsz, akkor mosószer helyett speciális, mosogatógépbe való tablettát kell vásárolnod, de emellett - a mészkőlerakódás elkerülése érdekében - mosogatógépbe való sót is kell használnod. Ez a só - melyből a legolcsóbb is tökéletesen megfelel a célnak - automatikusan kimosódik a tartályból, és a vízköves víz szivattyúzáskor távozik a gépből. A só adagolását általában a víz keménységétől függően be lehet állítani.

A legkedvezőbb víz- és energiafogyasztás mellett profi mosogatás: Siemens SE 24 M 863 EU

A maga kategóriájában igazán jó vételnek tűnik a szintén minden tekintetben A minősítéssel rendelkező Siemens SE 24 M 863 EU mosogatógép. A 12 teríték tisztítására is alkalmas készülék négy- vagy annál több tagú családoknak ajánlott, és különösen előnyös tulajdonsága, hogy a 150 és 170 ezer forint közötti ár ellenére beépített AquaSensorral is rendelkezik.

Ennek a funkciónak az a lényege, hogy egy optikai érzékelő a víz szennyezettségének megfelelően szabályozza a felhasznált vízmennyiséget. Így, ha kevésbé szennyezett edényeket használsz, akkor kevesebb vízzel mosogat a gép. A Siemens SE 24 M 863 EU egy átlagos program során mindössze 13 liter vizet, óránként pedig 1.05 kW áramot használ föl.

Ezt is szeretjük