3 tény, amit biztosan nem tudsz a BAR-listáról

Köztudott, hogy elég a minimálbér összegével 90 napig tartozni ahhoz, hogy felkerülj a listára. Van azonban 3 dolog, amiről kevesen beszélnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A korábban BAR-lista néven ismert KHR, vagyis Központi Hitelinformációs Rendszer célja, hogy nyilvántartsa a rossz adósokat. A listára könnyű felkerülni.

Mindössze arra van szükség hozzá, hogy legalább 90 napon át a minimálbér összegét meghaladó hiteltartozásod legyen. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig, amikor a hitelek törlesztőrészletei az egekbe szöktek, mindez bárkivel előfordulhat.

Nemcsak tartozás esetén kerülhetsz fel!

Azt azonban kevesen tudják, hogy nem kizárólag a hiteltartozás okán kerülhetnek fel a listára, van még jó néhány eset, amelyek kapcsán elkerülhetetlenül szerepel majd a neved az adósok között. Ha például bankkártya-tulajdonos vagy, és egy éven belül legalább három esetben megalapozatlanul reklamálsz, vagy használod a korábban ellopottnak vagy elveszítettnek titulált bankkártyádat, ugyanúgy felkerülsz a listára. Helyet kapsz az adóslistán akkor is, ha esetleg valamilyen bankkártyával összefüggő büntetőeljárás folyik ellened. Ha hitelkártyát vagy csekket használsz, és hatvan napon belül nem egyenlíted ki a tartozásodat, vagy a tartozásod meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, akkor bizony ugyanúgy bekerülsz a nyilvántartásba, mint akkor, ha hiteltartozásod van.

Felkerülsz a listára akkor is, ha kiderül, hogy a pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésekor valótlan adatokat adtál meg - még akkor is, ha ez csak véletlenül történt. Vonatkozik ez a Diákhitelre is, így, ha a hallgatói hitelszerződésben hamis információkat közölsz magadról, vagy késel a tartozásod visszafizetésével, akkor azt hasonlóan kezelik, mint a többi hitel esetében.

Tudtad?
A BAR-listán nem csak a nevedet rögzítik: nyilvántartják a személyi azonosítóid, a születési családi- és utóneved, a születésed dátumát és helyét, valamint az édesanyád nevét. Ezen felül tárolják a házasságkötés utáni neved, az állampolgárságod, a személyi igazolványszámodat, az útleveled számát, illetve minden olyan adatot, ami a mulasztásoddal kapcsolatos.

Kötelesek tájékoztatni

A banknak, amelynek tartozol, és amely szükség esetén értesíti erről a Központi Hitelinformációs Rendszert, kötelessége veled is közölni, ha felkerültél a listára.

Sőt, kötelességük még a hitelszerződés megkötésekor is felvilágosítaniuk ennek lehetőségéről, továbbá jelezniük kell a felkerülés előtt harminc nappal, majd azután is, hogy a listán rögzítették az adataidat.

Ha mindennek ellenére mégsem vagy biztos benne, hogy felkerültél a listára, vagy éppen, hogy lekerültél-e már róla, lehetőséged van évente egyszer ingyenesen tájékoztatást kérni arról, hogy milyen adataid szerepelnek a BAR-listán. Ennek során a banknak két munkanap alatt el kell küldenie a kérelmedet a lista lekérdezésére, és a listát fenntartó cégnek, a BISZ Rt.-nek öt napon belül válaszolnia kell, majd a banknak újabb két napja van arra, hogy megküldje neked a kért információkat.

Jogod van védekezni!

Ha úgy érzed, jogtalanul került fel a neved a listára, van mód arra, hogy kifogással élj ezzel szemben. Az első lépés, miután lekérted az adatokat, hogy kapcsolatba lépsz azzal a hiteladat-szolgáltatóval, vagyis a bankkal, amely kezdeményezte, hogy felvegyenek a listára, illetve ezzel párhuzamosan a BISZ Rt.-t is értesíted kifogásodról. Ezt írásban teheted meg, és az eredményről is írásban kötelesek tájékoztatni téged, 15 napon belül.

Amennyiben nem értesz egyet a döntéssel, az előzetesen kivizsgált kifogás eredményének birtokában van lehetőséged rá, hogy hiteladatpert indíts a nyilvántartást kezelő vállalkozás, a BISZ Rt. ellen.

Ha a bíróság úgy dönt, hogy mégis neked ad igazat, akkor rövid időn belül helyesbítenek, a jogerős határozatot követően ugyanis haladéktalanul, de legkésőbb két munkanapon belül törölniük kell a neved a listáról, amennyiben az valóban jogtalanul került fel rá.

Tudtad?
Valójában az, hogy BAR-listás vagy, nem jelenti automatikusan azt, hogy a bank el fogja utasítani a hitelkérelmedet, hiszen erről minden bank a saját bírálati szempontjait figyelembe véve dönt. A tapasztalatok szerint azonban amiatt, hogy szerepelsz a listán, sokkal kisebb eséllyel indulsz, még akkor is, ha évekkel korábban már kiegyenlítetted egykori tartozásodat. A rendszer éppen azért kegyetlen, mert, ahogy azt már korábban említettük, öt éven át megőrzik az adataidat, és nincs mód rá, hogy ennél hamarabb eltűnjön a neved a listáról.
Ezt is szeretjük