150 forintos csodaszer a WC-be: így használd tisztítószerként a kólát!
Ugyan az egészségnek nem tesz jót, a vízkővel könnyedén leszámol. Használd a kólát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kóláról már sok furcsa tény világot látott, többek között, hogy még a százas szöget is feloldja, bár elsősorban az egészségre káros hatása az, ami miatt gyakran kerül napirendre.

Ugyanakkor a kólának is megvan a maga haszna, maró hatásának hála a legkoszosabb WC-t is újra csillogóvá varázsolja.

Tiszta WC jó egészség

A WC tisztasága árulkodik rólad, a higiéniáról alkotott elképzelésedről, valamint a takarítási szokásaidról is, már csak emiatt is érdemes mindig tisztán tartani a helyiséget, ahová a király is gyalog jár. Persze sokkal nagyobb érv a tisztaság mellett, hogy így te és a család is elkerülhettek sok fertőzést, ugyanis a WC - a kilincsek és a mosogatószivacs mellett - hemzseg a baktériumoktól. Hazai terepen ez az egyik legnagyobb veszélyforrás az egészségedre nézve, ezért fontos, hogy tisztán tartsd.

Nem csak maga a csésze rész, hanem az ülőke alatt meghúzódó terület, valamint a lefolyó sem patyolattiszta, még akkor sem, ha napi szinten veted be a különböző vegyszereket, amiket a reklámokban előszeretettel kiáltanak ki csodaszerként, ám sokszor mégsem annyira hatékonyak, mint állítják róluk. Valószínűleg ezért is tartozik a mosdó kitakarítása a legvisszatetszőbb házimunkák közé és ezért ódzkodnak a háziasszonyok, hogy kitisztítsák a felületet. Ne halogasd a dolgot, inkább vesd be a kólát!

Néhány pohárka kóla

Az egyik legszokatlanabb, ám kétség kívül nagyon eredeti házi praktikaként tartják számon a kólával való takarítást a természetes tisztítószert használó háziasszonyok. Elég néhány pohárral beleönteni a WC-kagylóba az édes üdítőből, a vízkőnek máris hűlt helye lesz, hála a kólában található foszfor- és citromsavaknak. Ezek feloldják a lerakódásokat és elpusztítják a baktériumok nagy részét, így két legyet üthetsz egy csapásra.

Egyszerűen csak locsold meg a WC-t kólával – nem kell a legdrágább változatot venned -, majd hagyd állni 20-30 percig. Dörzsöld át a kefével alaposan, még az ülőke alatti területet is, végül húzd le a WC-t és meglátod, máris sokkal fényesebb lesz a fehér porcelán. Ha bevált a technika, érdemes kipróbálni a csempén és a mosdókagylón is.

Vigyázz vele!

A kólával azonban vigyázni kell, ugyanis más anyagokkal kölcsönhatásba lépve nem csak robbanást okozhat, de különböző mérgező gázokat is felszabadíthat. Valószínűleg ismerős, amikor kissé felrázódik az üveg és a kóla szó szerint kiárad a flakonból. Valami hasonló történik akkor is, ha egyéb vegyszerrel, netalán sósavval vegyíted. Ezzel nem csak magadnak okozhatsz sérülést, de a szomszédok is rosszul járhatnak, tehát kizárólag csak önmagában használd!

Te próbáltad már a kólát, mint vízkőoldót? Mik a tapasztalataid?

Ezt is szeretjük