3 dolog, amit meg kell tenni szülés előtt - Magadért!

Figyelj egy kicsit befelé! Hallod, mire vágysz igazán? Most még megteheted!

A várandósság áldott állapot. Életet adni a legcsodálatosabb dolog a világon. Az ilyen és ehhez hasonló axiómákkal valószínűleg kevesen szállnak vitába. Nem nagyon lehet, és nem is érdemes.

Ugyanakkor részben ezek a megkérdőjelezhetetlen alapigazságok vezetnek oda, hogy sok kismama már a terhesség elejétől fogva háttérbe szorítja saját vágyait, és minden idegszálával a babára koncentrál.

Kisbabánk lesz!

Nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgokról le kell mondani az odabent fejlődő kisember érdekében: se cigi, se alkohol, bizonyos ételek is tiltólistára kerülnek. Csakúgy, mint a veszélyesebb sportok és a hajnalig tartó féktelen bulik.

Ezek helyét átveszi a reggeli hányinger, a kismamás szakkönyvek böngészése, a rendszeres orvosi vizsgálatok, az XL-es bugyik rémképe, a babakelengye beszerzése. Meg persze a "hamarosan kisbabánk lesz", átszellemült, boldog, várakozással teli tudatállapot.

Ugyanakkor van egy homályos érzésem: ahhoz, hogy az ember ne veszítse el teljesen az elmúlt 20-30 évben jól megszokott önmagát, fontos, hogy a szülés előtt még magára is jusson egy kevéske energiája. A terhesség 30. hétében járva én az alábbiakra szeretnék még mindenképpen időt szakítani.

Három dolog, amit meg kell tenni szülés előtt

Színház, mozi

Imádok moziba, színházba járni, de sajnos azok közé tartozom, akik csak pár havonta jutnak el kulturálódni - mert hát mindig van valami fontosabb elintéznivaló, ami a sorban maga mögé utasít egy-egy jobb előadást. A finisben éppen ezért rám tört a pánik: vajon mikor lesz alkalmam legközelebb efféle úri huncutságokra? Szerencsére a családban többen is megérezhették ebbéli félelmemet, mert karácsonyra két színházi előadásra is kaptunk jegyet. Ami persze annyira felvillanyozott, hogy fontolgatom, a szülésig hátralévő minden hétre beiktatok egy színház- vagy mozilátogatást.

Utazás kettesben

Nem vagyok nagy utazó. A nyári szabadságomat jellemzően a Balaton északi partjának nyugati csücskében töltöm - szigorúan lustálkodással, szalonnasütéssel és fűnyírással -, a téli sportok pedig olyannyira nem vonzzanak, hogy hóesésben sem gyötör a síelés hiánya.

Azonban mióta megtudtam, hogy babát várok, mintha jelzőlámpa gyúlt volna a fejemben, mely figyelmeztető villódzó fényével azt sugallja: Most vagy soha! Ennek köszönhetően szeptemberben sikerült eljutnunk Rómába, novemberben Máltán töltöttem el néhány napot, az ünnepek alatt pedig felmerült, hogy  tulajdonképpen a nyolcadik hónap végén még igazán beleférne az időnkbe egy müncheni kiruccanás a barátnőmnél. Lehet, hogy a gyerek világjáró lesz?

Szépségfarm

Ami pedig valószínűleg minden nő fejében megfordul a várandósság vége felé, hogy vajon mikor lesz ideje újra fodrászhoz, kozmetikushoz menni. Persze hogy engem sem került el a "nem akarok borzas, pattanásos kismama lenni" kezdetű pánik. Szóval a harmadik dolog, ami még szerepel a szülés előtti bakancslistámon, az egy mindenre kiterjedő szépítkezős program. Hogy is szól az unásig ismételt szlogen? Mert megérdemlem? Hát valami ilyesmi jár a fejemben.

Ezt is szeretjük