Békében magunkkal és a világgal - Elérhető a szerető jóság állapota

A buddhistáknál bizonyos értelemben mindig karácsony vagy. Te is elérheted ezt az állapotot.

Az év végi őrületek köszönhetően valószínűleg soha nem gyűlik össze annyi feszültség az emberekben, mint a szeretet ünnepeként emlegetett karácsony előtt - ami aztán nem túl meglepő módon kihat a kapcsolatokra is, esetleg épp szentestére érve el a negatív csúcsot.

Talán nem túl stílszerű egy keresztény gyökerű ünnep előtt éppen a buddhizmushoz fordulni, de annál hasznosabb lehet. A keleti vallás követői ugyanis kiemelt figyelmet fordítanak társas viszonyaikra, melyek középpontjában a kölcsönös tisztelet és az egymással töltött idő feletti hála áll. A legkevésbé sem veszik természetesnek azt, hogy ott van nekik a másik ember, hanem időről időre elgondolkodnak azon, hogy hogyan fejezhetik ki, hogy az illető fontos számukra, és mit tehetnének érte. És persze igyekeznek elfogadni őt olyannak, amilyen, ahogy egyébként saját magukat is, hiszen mindennek ez az alapja. Ilyen értelemben náluk voltaképpen mindig "karácsony" van.

Mindezt bárki elérheti napi néhány perces elmélyedéssel, ami segít elengedni a negatív tapasztalatokat - kitágítja a tudatot, megnyitja a szívet, utat mutatva az önmagunkkal és a körülöttünk lévőkkel való megbékélés, végső soron a szerető jóság felé.

Először is helyezkedj el kényelmesen, egyenes háttal. Hunyd be a szemed, és összpontosíts a légzésedre. Néhány percig maradj így - csak arra figyelj, ahogy ki- és belélegzel. Így a gondolataid lassan elcsitulnak, a szíved pedig fokozatosan megtelik békével és nyugalommal.

Ahhoz, hogy szűkebb és tágabb környezetedet elfogadhasd, először önmagadat kell elfogadnod. Tudatosítsd magadban, hogy mint mindenkinek, a jó tulajdonságaid mellett akadnak kevésbé jók, ettől függetlenül azonban jogodban áll boldognak lenni. Lehetőleg ne ítélkezz önmagad fölött - hiszen minden ember esendő -, de ha mégis lennének ilyen irányú gondolataid-érzéseid, ne próbálj görcsösen megszabadulni tőlük - egyszerűen csak hagyd, hogy legyenek, mintegy kívülről szemlélve őket, így feloldódnak maguktól.

Gondolatban, esetleg hangosan is mondd magadnak a következőket: "Biztonságban vagyok, ép vagyok. Megtapasztalhatom a boldogságot, a békét és az egészséget. Minden feltétel adott ahhoz, hogy problémamentes életet éljek." A fenti mondatokat még kétszer ismételd meg, és próbáld minél mélyebben átérezni önmagad elfogadását.

Képzeletben jeleníts meg valakit, aki jó volt hozzád, majd háromszor mondd el a fenti mondatokat, immár az illetőre vonatkoztatva, egyes szám harmadik személyben. Érezd át ennek az embernek a minél teljesebb elfogadását.

Képzeletben jeleníts meg valakit, aki valamilyen módon - akarva vagy akaratlanul - rossz volt hozzád. Ismét mondd el háromszor a fenti mondatokat, immár erre az emberre vonatkoztatva, egyes szám harmadik személyben. Érezd át ennek az embernek a minél teljesebb elfogadását. Természetesen nem arról van szó, hogy meg kellene őt szeretned - pláne egyik pillanatról a másikra -, egyszerűen csak fogadd el, hogy aztán elengedhesd, a hozzá kapcsolódó negatív érzésekkel-gondolatokkal együtt.

Utolsó lépésként képzeletben jelenít meg minden létezőt - embereket, állatokat, növényeket, az egész bolyót vagy akár az egész univerzumot. Megint csak mondd el háromszor a fenti mondatokat, most már minden létezőre vonatkoztatva, többes szám harmadik személyben. Érezd át minél teljesebb elfogadásukat.

Ezt is szeretjük