Az önkielégítés egy sajátos formája: szelfi

Milyen gyakran csinálod?

A szelfizés biztosítja számodra az én vagyok a világ közepe érzést. Lehet, hogy ártalmas?

Szelfi - egy újabb angol nyelvből ránk ragadt szó, amely a Twitterről és Facebookról lassan beszivárgott az életünkbe. Térhódítása olyannyira gyors, hogy tavaly nemcsak az év kedvenc szava lett, de a selfie hirtelen az Oxford angolszótárban találta magát.

Az önfotózás - különböző helyszíneken vagy akár emberekkel - elsőre ártalmatlan, bár némileg narcisztikus jelenségnek tűnhet. Második nekifutásra azonban könnyű rájönni, hogy túlzásba vitt művelése az önkielégítés egy különös módja. Magányos sport.

Futótűzként terjed a szelfi

A szelfizés terjedését könnyíti, hogy ma már sok okostelefonon van elülső kamera, melynek köszönhetően a lelkes önfotós ábrázata nem csúszik ki a képből. Sőt, olyan készüléket is piacra dobtak már - nevezhetjük selfiephone-nak is -, ami 13 megapixeles elülső kamerájának köszönhetően a szokásosnál jobb minőségű képet készíthet.

És akkor még nem beszéltünk a csuklóra szerelhető, propelleres minidrónról, amely forradalmasítja majd a szelfit.

A szelfiláz tehát előreláthatólag nem áll meg a közeljövőben. Elmúltak már azok az idők, amikor nyaraláskor meg kellett kérni egy szimpatikus idegent, hogy csináljon egy olyan képet a társaságról, amelyen mindenki szerepel. Minek is álljunk szóba másokkal, amikor minderre már magunk is képesek vagyunk.

A világ szelfikbe tömörítve

Tükörszelfi, edzőtermes kockahasszelfi, oldalt fordulós, de szép kerek fenekem van szelfi, parlamentes szelfi, buliba indulok az új miniruhámban szelfi, tengerpartos szelfi a párommal, lánybúcsús szelfi a 15 legjobb szívbéli barátnőmmel, hírességbe botlottam az Andrássy úton szelfi...

Az élet minden egyes pillanata megörökíthető szelfi formájában, a kérdés csak az: van-e értelme? Aki ugyanis kényszeresen kattogtat, és próbálja dokumentálni a hétköznapokat vagy élete valamely jeles eseményét, pontosan a pillanatról, a múló percek szépségéről marad le. Nem képes magába szívni a jelent, nem beszél azokkal, akik vele együtt élik át ugyanazt a illékony mesét. Helyette önnön tükörképét csodálja.

Később a szelfiket nézegetve - ha még képes arra, hogy ne csupán fotók mentén szemlélje az életet - tapasztalja majd, hogy valamiért a kép mindig jobb annál, mint ahogy a megörökítés pillanatában érezte magát. A szelfi ugyanis a jövőnek, illetve másoknak készül, nem célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a szereplőket, hogy a valóságot mutassa, csupán annyi, hogy minél vonzóbb legyen. Nem vet fel kérdéseket, egyszerű, önmagért van, beszűkít. Aztán lehet lájkolni.

Szelfi - avagy nincs több kérdés

Végezetül íme, egy két és fél perces Matthew Frost rendezte videó. A címe Aspirational, a főszerepben Kirsten Dunst. Elgondolkodtató kordokumentum.

Ezt is szeretjük