Szuper dologról mondasz le, ha kimarad az életedből
Ilyen jó rajongónak lenni
Egy kutatás váratlan eredményeket hozott a témában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig végigszalad a kezemen a libabőr, ha valahol hallom felcsendülni a rádióban a Pink Floyd bármelyik számát. Az összes szöveget tudom fejből, és fél évre előre megvolt a jegyem Roger Waters budapesti koncertjére. Ez azonban csak egy kis része a zene iránti rajongásomnak. 

A Pink Floydon kívül legalább tíz együttest tudnék mondani még, akiket hasonló mértékben bálványozok, és valószínűleg az ezret is meghaladja az általam kívülről tudott dalszövegek száma. Egyszer még gitározni is megpróbáltam megtanulni. Rajongónak lenni azonban nem csak ennyiből áll!

Kötődés

Nemcsak a zene iránt lehet szívvel-lélekkel rajongani, de szinte mindenben meg lehet találni azt, ami valaki számára csodálatos. Legyen szó a természetről, a Twilight sagáról vagy éppen a családról, csaknem mindenkinek sikerül találnia egy olyan dolgot, amivel ha kapcsolatba kerülhet, az hatalmas örömmel tölti el, azonban a rajongás ennél egy kicsit több is.

A közös érdeklődési kör tökéletes lehetőség arra, hogy az ember számára a valahova tartozás érzését biztosítsa. A rajongói közösségek tagjai a kutatások szerint nagyon is kötődnek ismeretlenül is egymáshoz. Sőt, ha a hasonló érdeklődéssel rendelkezők ezen a közös ponton keresztül ismerik meg egymást, nagyobb valószínűséggel találják a másikat szimpatikusnak, mint enélkül. Egyes vélemények szerint ez a közösségi érzés akár annál a kötődésnél is erősebb lehet, mint amit a közvetlen, jó szomszédai iránt érez az ember.

Boldogság

Hihetetlen, de az, aki szívből tud szurkolni egy sportcsapatnak, kisebb eséllyel lesz a depresszió áldozata, mint az, aki soha nem érzett efféle rajongást. Ugyanígy működik ez a zene esetében is: a kedvenc dallamok szinte azonnal megdobják a szervezetben a boldogsághormon, a dopamin szintjét. Mindez segít abban, hogy egy nagyobb megrázkódtatás után visszazökkenjen az ember lelki egyensúlya, a mindennapokba pedig néhány pillanatnyi ünnepet csempészhet a rajongás.

Kritikus gondolkodás

A rajongókat ugyan nagyon gyakran szinte vallási fanatikusoknak tekintik, akik mindent elfogadnak gondolkodás nélkül, ez még sincs így. A rajongók fogyasztási szokásai a kutatások szerint jelentős analitikus gondolkodást tárnak fel, és igazán csak ők hajlamosak egy témának a legmélyére járni, és észrevenni számos rejtett apróságot. Ez nagyon előnyös pszichésen, ugyanis remek lehetőséget kínál az önmegismerésre, azaz saját személyiségünk új aspektusainak feltárására.

Ezt is szeretjük