Szerintem ez a legrosszabb karácsonyi ajándék
Mégis sokan adják
Még szomorúbb, mint ha olyasmit adnál, aminek nem örülnek.

A háziállat ajándékozását sem tartom jó ötletnek, azonban ha rossz karácsonyi ajándékokról van szó, az első helyen mégiscsak a pénz áll. Hiába látszólag roppant illedelmes, szinte bárkinek ajándékozható, és a megajándékozott legalább azt választ belőle, amit szeretne, mégsem egészen ez az üzenete annak, ha pénzt adsz.

A karácsonyi ajándékozással kapcsolatban egyre többször hallom, hogy kezd teljesen rossz irányt venni ez a nagyon szép hagyomány. Elég csak megnézni a reklámokat: sokkal hangsúlyosabb, hogy miként is tudhatnánk le a nagy rohanás közben ezt a nyűgös, undok feladatot, mint az, hogyan is találhatnánk valami igazán szépet azoknak, akiket szeretünk. Pedig valójában a szeretet és az öröm megosztásáról szólna a karácsony, nem?

Mit üzen a pénzajándék?

A pénz ajándékozása sajnos nagyon jól beleillik ebbe a divatos, az ünnepelni rá nem érő karácsonyozásba. Egy kevés pénzt kivenni az automatából, aztán belecsúsztatni egy névvel ellátott borítékba végül is sokkal egyszerűbb, mint tisztességesen ajándékot választani. Ráadásul ebből aztán bármit lehet venni később, így a döntés igazi szabadságát kapja a megajándékozott. Hiába hangzik azonban ez így nagyon jól, mégsem igazán ezt közvetíti.

A pénzzel ugyanis pontosan azt mondja ki az ajándékozó fél, hogy nem értem rá, nem vettem a fáradságot arra, hogy válasszak neked valami szépet, foglalkozzak azzal, hogyan tehetnélek karácsony alkalmából boldoggá. Egyszerűen csak ismerem az illemet, a rokonsági fokunkra való tekintettel pedig körülbelül ezt az összeget tartom méltányosnak számodra karácsony alkalmából. Biztosan ezt szeretnéd kifejezni egy ajándékkal? 

Szerintem egyáltalán nem szép vagy helyénvaló karácsony alkalmából ilyen mértéktelenül közönyös ajándékot adni, még akkor sem, ha nincsen igazán jó ötleted, hogy mi mást adhatnál.

Szinte bármilyen tárgyi ajándék ugyanis emlék lesz, a pénzt azonban nagyon ritkán költi csak el valaki az ajándékozóra gondolva. Később pedig úgy emlékszik rá, hogy a karácsonykor valakitől kapott pénzből magának vette azt a bizonyos valamit, ám ebből már hiányzik a melegség és a szeretet, hogy ez a szép vagy hasznos dolog kitől is van.

A rokonok gyereke

A legjellemzőbb, hogy a rokonságban lévő gyerekek, néha az unokák kapnak pénzt, de a szülők is egyre gyakrabban ilyen módon oldják meg az ajándékozást. Sajnos még emlékszem, mi lett nálam az így kapott pénzekből.

Én egy kis bonbonosdobozba gyűjtögettem a különböző alkalmakra rokonoktól begyűjtött pénzeket. Időközönként megnézegettem, hogy milyen szép lilák az ötezresek, meg milyen gazdag gyerek is vagyok én valójában, de el sose költöttem. Aztán amikor már tényleg sokan voltak, akkor édesanyám betette őket a bankba, ahol jelenleg is szaporítják a lakástakarékot. Legalábbis ez lett a nagyobb címletek sorsa. A kisebbek szépen elvándoroltak az iskolai büfébe. Azonban értelmes dolgot egyetlen egyszer sem vettem belőlük.

Arról szintén hallottam, hogy sok gyerek a szüleinek adja a pénzt, akik aztán elköltik valamire, amit megkap. Más ajándékozók ezt megkerülve egyenesen a szülőknek adják a pénzt, ami már szinte olyan, mintha egy illendőségi tartozást egyenlítenének ki. Borzalmas.

Tényleg olyan nehéz valódi ajándékot adni?

Szerintem rettenetesen rossz kifogás, hogy valaki nem tudja, minek örül a másik. Az ajándékboltok rengeteg kreatív, mókás, szép lehetőséget kínálnak, amiket szinte bárkinek lehet adni, de a díszdobozos kozmetikumokat sem kell leírni. Ha nem is találod el ezzel éppen az illető szíve vágyát, legalább évekkel később is emlékszik majd rá, hogy tőled kapta azt a ronda kerti törpét vagy a büdös parfümöt. És ez meglepő módon szívet melengető dolog lesz számára, ugyanis a legfontosabb, hogy arra fog emlékezni, hogy megpróbáltál neki valami olyat adni, ami személyes, még ha nem is feltétlenül sikerült.

Persze ha végképp tanácstalan vagy, nem muszáj teljesen önállóan próbálkozni. Visszatérve a rokon gyerekekhez: aligha akad olyan édesanya, aki ne vágná ki azonnal, hogy mégis milyen játéknak örül a gyereke. Ezt egészen egyszerűen elég megkérdezni, aztán pedig venni a fáradságot, és elmenni a boltba, nem pedig átruházni valaki másra a feladatot. Ugyanígy szinte mindig akad valaki, aki jó ötlettel tud szolgálni, mert jobban ismeri a megajándékozottat.

Amennyiben mást nem tudsz megkérdezni, lehet az ajándékozottnál is érdeklődni, ami gyakorlatilag biztos módja annak, hogy jó ajándékot találj, még ha a meglepetés kicsit el is veszik.

Ha esetleg még így is ötlethiány áll fenn, akkor hívd el közösen vásárolni azt, akinek kedveskedni szeretnél. Így részben együtt töltötök egy kis időt, részben pedig könnyebben találtok jó ajándékot.

Ezt is szeretjük