Miért nem zavarnak a triviális idézetek?
Fehér Ági vezető szerkesztő írása
Ki lehet fejezni valamit pár szóban? És ez mennyire segíti az embereket?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző önsegítő könyvek mindig is divatosak voltak, nemcsak a 20. század végén, hanem már sokkal korábban is nagy népszerűségnek örvendtek a tanácsadó füzetecskék, könnyed filozófiai művek. Az évezred vége azonban már a praktikumra volt kíváncsi, és nem elmélázni szeretett volna egy-egy kérdésen, hanem megoldásokat várt. Elég csak a Mars és Vénusz-könyvekre gondolni, vagy Rhonda Byrne csodaművére, A titokra.

Ezekben a könyvekben az ember megtalálhatta a válaszokat a problémáira, legalábbis valamiféle választ egy kérdéskörre, kívánhatott a könyv segítségével a postán az univerzumtól, hogy ne legyen hosszú a sor. Ez nem vicc, valaki mesélte, hogy kipróbálta, de nem tudom, hogy bejött-e neki. Nem feledkezhetünk meg természetesen Paolo Coelho munkásságáról sem, de Oravecz Nóra is említést kíván. Aki szerette volna kikerülni, azzal is szembejött egy naplementét ábrázoló képre írt bölcsesség. Engem mégsem zavarnak az idézetek, sőt. A minőségre azért odafigyelek.

Instant okosságok

Persze sokszor lehet remek közhelyeket olvasni tanácsként, de hát a közhely is attól az, ami, mert igaz, csak van, akinek sikerül frappánsan megfogalmazni egy adott dolgot. A motiváció és inspiráció pedig fontos, akárki akármit mondjon, és néha egy-egy jól eltalált mondat adhatja meg a kezdőlökést, vagy vihet tovább a megkezdett úton.

Mostanában minden lerövidült, és bár az önsegítő könyvek továbbra is divatosak, a motiváló mondatok gyűjtése és megosztása hihetetlenül népszerű, nekem is van egy Pinterest-táblám, ahová azokat a mondatokat gyűjtöm, amiket valamiért érdemesnek találok elraktározni későbbre. Mondanom sem kell, mind angolul vannak, ahogy a dalszövegek nagyja, úgy ezek a gondolatok is sokkal jobban hangzanak így.

Szinte mindenre lehet találni valamilyen frappáns mondatocskát, a legnépszerűbb téma természetesen az egészséges táplálkozás, az edzés és a szerelem, meg persze az, ahogyan bánnunk kellene egymással. Néha a felismerés erejével hat egy-egy ilyen mondat, egyik kedvencem, a ne jutalmazd magad kajával, nem vagy kutya, és milyen igaz. Természetesen nem kell halálosan komolyan venni őket, de azért jó tudni, és mosolyogni azon, hogy az izzadás az, amikor a sír a zsír. Igen, ezért gyűjtöm őket angolul.

Ezt is szeretjük