Aki most nem vigyáz, néhány év múlva már borzasztóan szégyellni fogja magát
Nem éri meg összeveszni mindenkivel emiatt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elemzők is arról beszélnek, de szerintem egytől egyig magunk is tapasztalhatjuk, hogy a menekültkérdés legalább olyan megosztó politikai vitává vált, mint a 2006-ban kicsúcsosodó MSZP-szavazó-Fidesz-szavazó ellentét. De tényleg van értelme, hogy ez a vita kövesse az életünket a következő hónapokban-években, és mérgezze még a családi kapcsolatainkat is?

A főiskolán mondta egy oktatóm, hogy a hazai társadalom olyan, hogy utálja a politikát, mégis képes rajta összeveszni a családi asztalnál. Ez 2007 környékén volt, az akkori politikai viták egy része nemzeti ünnepekkor utcai csatákban fejeződött ki, és hát tényleg mindenki ismert olyat, ki vérre menő vitát szeretett vívni a gaz Gyurcsányról és a gonosz Orbánról még a karácsonyi asztalnál is.

Tényleg nagyon úgy tűnik, hogy a menekültkérdés ugyanezt hozza ki most sok emberből, és mivel mindenkinek van véleménye a dologról, ha valaki állandóan a saját verzióját hajtogatja, sokan kijöhetnek a béketűrésükből. Főleg, hogy a politika szintjén is elég alpári, erőszakos módon vitáznak a kérdésről, nem spórolva a jelzőkkel azok irányába, akik másként vélekednek. Ez még azt is kihozhatja a sodrából, aki egyébként hagyná az egészet, mondván, ennyit nem ér.

És hát tényleg, nyilván nem lényegtelen az, ami most a határainkon történik, de azért azt gondolom, továbbra sem ez fogja meghatározni legnagyobb mértékben az életünket. Ráadásul egy családban vagy baráti társaságban kell, hogy legyenek fontosabb témák is ennél. És egyébként sem kötelező átvenni a hazai politikában már sajnos megszokott, érvekre fittyet hányó bunkózást.

De máris itt egy szomorú példa, mit történik akkor, ha a politikai gyűlölködés megmérgezi a családi életet is. Egy óbudai iskola hetedikes - igen, hetedikes, tehát 13 éves - diákja a nyári tábor alatt késsel támadt nála egy évvel fiatalabb iskolatársára, "takarodj innen, te bevándorló!" felkiáltással. Vajon mit hallhatott otthon ez a szerencsétlen gyerek, hogy azt gondolta, színes bőrű iskolatársát fenyegetéssel kell elüldöznie?

Ha összejön a család vagy a baráti társaság, akadjon inkább más téma, de főleg akkor érdemes a menekültügyet kerülni, ha tudjuk, nem mindenki gondolkodik hasonlóképpen a társaságban. Mert aki ma visszagondol arra, hogy a 2006-os karácsonyi vacsorán a Gyurcsány vagy az Orbán miatt borította rá az asztalt a család egyik felére, az ma már borzasztóan szégyellheti magát.

Fotó: menekültek: MTI/Balogh Zoltán

Ezt is szeretjük