Megpróbálni mindig érdemes: miért vállald a kockázatot a biztonság helyett?
A bizonytalantól, a csalódástól, a kudarctól való félelem nem győzhet.

nagykep?cikkid=170151&kep=szoke-remel1-lead

Időtlen idők óta ült, és bámulta a csukott ajtót a fénytelen szobában, aminek a csendje szinte szomjazta, hogy felálljon és elinduljon, és végre visszhangozhasson a szürke-fekete kockás kőpadlón megtett lépteitől. Egyfajta várószoba volt ez, szokatlan módon azonban nem tucatnyi, csak egy székkel: az ajtó elé helyezték, éppen szembe, hogy az könnyen megközelítő legyen.

Nemcsak az ülőhelyek száma mondott ellent az átlagos várószobák kialakításának. Az egy szem szék furcsasága ugyancsak jellegében ellentmondott a várószobákban megszokott rideg székeknek. Kényelmes, puha szék volt, párnázott karfával és finom kárpittal, melyben a várakozás izgalmai ellenére is biztonságérzetet adó volt ülni.

A hosszú ideje tartó ücsörgés az ajtóval szemben tehát egyszerre volt nyugtalanító és kellemes is: az árgus szemekkel figyelt zárt ajtó miatt kifejezetten nyugtalanító, a kényelem miatt viszont kellemes volt. De ki hallott már olyat, hogy egy várószobában ülni kellemes is lehet? Felettébb furcsa.

Akárhogy is, várt, de nem szólították. Ez a várószoba más volt, mint a többi. Itt senkit nem hívnak be, de még kopogni sem kell, csak belépni, ha megvan hozzá a kellő bátorság. De hogy mi van az ajtón túl? Azt senki nem tudja. Viszont addig nem is derülhet ki, amíg a szék kényelme győzedelmeskedik az ajtó mögötti világ iránti nyitottság felett.

A rendhagyó várószoba maga egy élethelyzet, amiben a kényelmes szék jelenti a biztonságérzetet adó, jól ismert jelent, a zárt ajtó kinyitása pedig a próbálkozást, a lépés megtételét a vágyaink elérése felé.

Sokszor kerülünk olyan élethelyzetbe, amikor a következményektől tartva, azaz attól félve, mi vár az ajtó mögött, inkább a kényelmes szék képviselte biztosabb terepet választjuk. Mire várunk ilyenkor? Csodára, vagy hogy az ajtó magától kinyíljon, nekünk pedig egy lépést se kelljen tenni. Várunk arra is, hogy a bizonytalanságtól való félelem jelentette visszatartó erő elillanjon. Olyasmi ez azonban, ami el nem illan, azonban nem is áthatolhatatlan. A bátorság az, ami legyőzheti.

Mindannyian ültünk már ebben a várószobában. Lehet, hogy nehéz otthagyni a kényelmes széket, és lehet, hogy félelmetes megragadni a csukott ajtó kilincsét. Ha viszont maradunk a székben, és bámuljuk az ajtót azon tépelődve, mi lenne, ha kinyitnánk azt, nem jutunk előbbre, sőt, örök életünkre bánhatjuk, hogy nem adtuk meg magunknak a lehetőséget az ajtón belépve szembesülni a jóval vagy a rosszal, de mindenképpen az igazsággal, vállalva a kockázatot, hogy talán nem az vár azon túl, amiben bíztunk. Ha maradunk, továbblépni sincs esély.

A realitásokkal való szembesülés jobb a bizonytalan találgatásnál és a végeláthatatlan töprengésnél. Megpróbálni mindig érdemes, amit igazán szeretnénk, mert bárhogyan is sült el a dolog, tudjuk, hogy megpróbáltuk. Minden szobában, ahová zárt ajtó kilincsét megragadva juthatunk el, találni egy új széket. Csak hinni kell magunkban, hogy bármi is vár odaát, képesek vagyunk megtalálni azt.

Ezt is szeretjük