Nagyon jó okok arra, miért fogadj örökbe kutyát
Ha kutyát szeretnél, nincs okod arra, hogy ne a menhelyen nézz körül. Két kutyát mentesz meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eljött az adóbevallás időszaka, és egy csomó szervezet kampányol majd az adód 1%-áért. A legtöbben általában csak ilyenkor szembesülnek azzal, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek azzal foglalkoznak, hogy az emberi hanyagság miatt nehéz helyzetbe került állatokon segítsenek. De remélem, tudod, nem csak némi pénzzel segíthetsz.

Állatot tartani eleve őrült mókás dolog. Persze vannak árnyoldalai, de ha túlteszed magad azon, hogy az állatoknak is van anyagcseréjük, meg esetleg a kanapét nemcsak tévézésre használják, hanem játékként is, az egész állattartás pozitív irányba lendíti az életed.

Nekem aztán hihetsz, hiszen nemrég hoztunk el egy közepes méretű, de magas aktivitású kutyát egy fővárosi menhelyről. Ezekről a helyekről azt kell tudni, hogy bár sok ember kiváló és általában önkéntes munkája van bennük, mégsem a mennyország vagy Eldorádó ezeknek az állatoknak.

Magyarországon évente több tízezer kutya végzi ezeken a menhelyeken vagy az önkormányzatok által fenntartott ebrendészeti telepeken. Az okok főleg a kutya idősödése, a gazda anyagi körülményeinek megromlása, de talán a legfurcsább döntés, amikor valaki ráun kutyájára, és leadja.

Shaza már örökbefogadása első napján otthon érezte magát

A problémán enyhíthetne, ha még inkább elterjedne az ivartalanítás, és minél többen fogadnának örökbe kutyát ahelyett, hogy vásárolnak. Márpedig ha kutyát szeretnél, nincs olyan ok, ami a vásárlás felé terelhetne.

De mi van, ha keverék? Akkor gondolj csak arra, hogy mennyivel menőbb egyedileg tervezett ruhákban mászkálni, mint olyanban, ami minden utcán szembe jön veled. Ugye?

A sétáltatás ráadásul a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem nyűg. Érezted már, hogy semmi motivációd munka után elmenni edzeni? Nos, ezután nem kell viaskodnod magaddal, mert a kérdés eldőlt: reggel, munka után és lefekvés előtt is mozgás lesz. Így pedig majd beleférsz abba a két évvel ezelőtt vásárolt, drága nadrágba is, ami azóta a szekrényben pihen, mióta azzal szembesültél, hogy már egyáltalán nem kényelmes.

Ha nincs kerted, akkor sincs gond. Persze egy 50 kilós állat nehezen fér meg a szoba-konyhában, de méretből van választék a menhelyeken is. Emellett a legrebellisebb eb is megtanítható arra, hogy békében éljen a bútorokkal és a lakás tisztaságával.

Sőt, tudtad, hogy a kutyák útlevelet is kaphatnak? Egy masztiffal helyet törni egy isztambuli bazárban? A tacskónak adni a kávé mellé kapott kekszet a Montmartre-on egy kávézó teraszán? Nem lehetetlen.

De a legjobb érv mind közül, hogy megmentesz egy kutyát, ha örökbe fogadod, és erre talán már mindig emlékezni fog. Ráadásul megmentesz egy másikat is, ami a te kutyád helyére kerül a menhelyen, erre pedig te fogsz mindig emlékezni. Ha kutyára vágysz, irány a menhely!

Ezt is szeretjük