Érdekkapcsolat vagy valódi szerelem? Amikor az egyik fél sokkal idősebb a másiknál
Vágó Júlia írása
Ennyi az ideális korkülönbség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára sokak fejében megfordult az a kérdés, mennyi az ideális korkülönbség a kapcsolatok terén, főleg, ha valakinek fiatalabb vagy idősebb kiszemeltje volt eddig.

Egy háromezer főn végzett atlantai kutatás azt vizsgálta, van-e összefüggés a párkapcsolatok tartóssága és a felek közti körkülönbség között. Megállapították, minél nagyobb a férfi és nő közötti korkülönbség, annál valószínűbb, hogy nem lesznek sokáig együtt.

Például, ha öt évnyi korkülönbség van a két fél között, akkor 18%-kal nagyobb az esélye a szakításnak, mint akkor, ha a felek egyidősek lennének. Ha a korkülönbség tíz év, ugyanerre már 39% esély van, azoknál a pároknál pedig, akik között húsz év van, 95%-os eséllyel fog véget érni a kapcsolat.

20 éves fiú és 40 éves nő vagy fordítva

Az ilyen párokra az emberek furcsán szoktak nézni, hiszen mások, mint a megszokott szerelmesek. De vajon elítélendő mindez, vagy a kor nem számít, csak az érzelmek, a boldogság a fontos?

Társadalmilag manapság még mindig sokkal elfogadottabb a fiatal nő és idősebb férfi, mint a fiatal férfi és az idősebb nő felállás. A fiatal, huszonéves lány kortársait éretlennek tartja, ellenben a szomszéd nőtlen vagy épp elvált férfival, akinek negyvenéves korára saját egzisztenciája és karrierje van. A biztonság érzete, a nő megbecsülése és az élettapasztalata lehet vonzó egy ifjú hölgy számára, és talán az, hogy felnézhet valakire, vagy épp az apját látja szíve választottjában. De mi van fordított esetben? Egy 45 éves, többszörösen elvált nő mit akarhat egy 20 éves kölyökképűtől, persze a jó szexen kívül? 

Természetesen nincs általános séma, van, akinél évek óta remekül működik az idősebb-fiatalabb felállás, valakinél azonban nem. Gondolom, nem én vagyok az egyedüli, akinek környezetében akadnak olyan párok, ahol az egyik fél jócskán idősebb a másiknál. Láttam olyan párkapcsolatot, aminek pár év után vége lett - főként a generációs különbségek miatt -, és láttam olyat is, ahol a 15 évvel idősebb nő 20 éve van együtt a férjével. Mégis, ahogy nem hiszek abban, hogy a töltött káposzta csak felmelegítve jó, kételkedem abban is, hogy mondjuk egy huszonéves fiú miért gondolja azt, hogy 45 éves szíve választottja - pár válással és gyerekkel a háta mögött - a nagy ő számára. Vagy fordítva. De majd az idő úgyis őket igazolja - vagy nem.

Ezt is szeretjük