- Igen, nagy a feneked abban a nadrágban!
Szabad ilyet mondani valakinek?
Az őszintétlenséget rossz dolognak tartjuk, de mindig az?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van egy film, ami nálunk a borzalmas Lódító hódító címet kapta. Eredetiben pedig Invention of Lying néven futott, és ebben benne is van minden. Arról szól, hogy egy fickó kitalálja a hazugságot egy olyan világban, ahol az emberek mindig igazat mondanak, mindig őszinték, bármilyen bántó is legyen az. Érdekes mese, főleg, hogy a mi világunkban nem kell felfedezni a nagyotmondást. Ugyanakkor a film azt is bemutatja, hogy a hazugság lehet olykor kegyes.

Hazugság, füllentés, őszinteség

A gyerekek egészen sokáig nem tudnak hazudni, nem értik az egészet, aztán szép lassan felfedezik maguknak az igazság elkendőzését, a ferdítést, a maszatolást és hasonlókat. Pedig mindenkinek nagyon hamar megtanítják, hogy a hazugság rossz dolog, az őszinteség meg csodaszép. Csak akkor miért kapcsolódik hozzá egy olyan kellemetlen szó, mint a kegyetlen?

Nincs olyan ember, aki mindig őszinte lenne - hála a Jóistennek -, és olyan sincs, aki mindig, minden körülmények között igazat mond. Evolúciós zsákutca lenne, kis képzavarral élve. Ha az ember belegondol, hogy a mai napon hányszor füllentett, hányszor nem volt őszinte, akkor lehet, hogy nagyon elszégyellné magát. Pedig nem kellene.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nem hiszek a feltétlen őszinteségben. Persze megvan a hely meg az idő, amikor szükség van rá, sőt, amikor a szépítgetés felér egy hazugsággal, de nem minden esetben. Jobb lesz attól valakinek, ha a születésnapján azt találja mondani, hogy Marika néni, én azt a randa pulóvert fel nem veszem, első adandó alkalommal bedobom a Vöröskereszt gyűjtőládájába? A válasz az, hogy nem lesz jobb.

Ez persze triviális példa, de mindenkivel megtörtént már, hogy tapintatból, azért, hogy ne bántsa meg a másikat, nem mondott igazat, és ez így van jól. Persze apróságoknál is van olyan, amikor nem jó, ha az ember elhallgatja a sanyarú igazságot. Igen, meg lehet mondani a barátnőnknek, hogy meghízott, hogy nagy a feneke abban a nadrágban, vagy hogy egy idióta a legújabb választottja, egy igzi barátságnak az ilyet ki kell bírnia.

Egyvalakinek nem érdemes sem füllenteni, sem hazudni, az pedig mi magunk vagyunk, legyen ez akármilyen nehéz is. Az önhitegetés még nem vitt előbbre senkit. Az a csak egy süti, a majd megváltozik, az így is szeretem magam szólamok még nem segítettek.

Ezt is szeretjük